local-stats-pixel fb-conv-api

Ozona nepietiekamība augstākajos atmosfēras slāņos4

20 0

Iespējams kāds būs dzirdējis par dazādām vienošanām, kuras starptautiskā mērogā spēja panākt labklājības uzlabošanos, tomēr der atcerēties, ka dažādas ar tehnoloģijām saistītas lietas visai ātri spēj neatgriezeniski izmainīt apstākļus uz Zemes, tāpēc ar laika sloga nepārbaudītu tehnoloģiju izmantošanu cilvēkam būtu jābūt īpaši uzmanīgam. Viena no šādām tehnoloģijām ir viegli gaistošu vielu izmantošana sadzīves precēs un rūpniecībā. Vai pirms aptuveni septiņdesmit gadiem sākās leduskapju ražošana un nedaudz vēlāk airosolu ražošana, kuri tika piepildīti ar viegli gaistošiem savienojumiem, kuri spēja nokļūt atmosfēras augstākajos slāņos, tur noārdot ozona aizsargslāni, kurš pirms tam absorbēja ultravioleto starojumu. Kad tika konstatēts, ka ozona slāņa biezums strauji sarūk, tā atsaucoties uz visām dzīvības formām ar cilvēku priekšgalā, tad visai strauji tika panākta starptautiska vienošanās par noteiktu gaistošu vielu aizliegšanu rūpniecībā un sadzīves precēs. Rezultātā ir panākts tas, ka ozona daudzums augstākajos atmosfēras slāņos vairs neturpina sarukt, bet tiek lēsts, ka ozona daudzums, kurš nepieciešams pilnīgai planētas iekļaušanai atmosfēras augstākajos slāņos, prasīs vairāk laika nekā sākumā tika aprēķināts.

Ozona trūkuma augstākajos atmosfēras slāņos izraisītās neertības:
- acu audu pārlieku ātra nolietošanās
- Saules apdegumu riska palielināšanās
- ozona līmeņa palielināšanās pie Zemes virsmas

Iespējams, kādam var šķist ka ozona daudzuma palielināšanās pie Zemes virsmas ir saistāma ar atbasltāmu pārādību. Tomēr der acerēties, ka ozons ir ķīmiski ļoti aktīvs, tāpēc tieša saskare ar ozonu arī ir saistīta ar zināmām neērtībām. Iespējams, ka mūsdienās izplatītas kaites, tādu kā asmu vai pārāk jūtīgu ādu varētu saistīt ar ozona pālieku daudzumu atmosfēras līmenī tieši virs Zemes. Bez tam ozona klātbūtne noteiktā atmosfēras līmenī varētu asociēties ar zināmu elektriskās enerģijas absorbēšanu vai kondencēšu, kas dzīvībai izmantojamo telpas vidi padara sausāku.

Faktori, kas ietekmē ozona slāņa lēno atjaunošanos vajadzīgajā augstumā:
- noteiktu gaistošo vielu nespēja sadalīties ilgāk kā simt gadu laikā
- atmosfēras temperatūras paaugstināšanās
- reaktīvo dzinēju nepamatota izmantošana

Gaistošās vielas, kuras intensīvi tika bez apdomas izmantotas rūpniecībā un skaistumkopšanā tika izmantotas vien aptuveni divdesmit gadu, bet atmosfēras atjaunošanai būs nepieciešams desmit reizes vairāk laika vai aptuveni simts gadu, lai ozona caurums izzusutu un vēl simts gadu, lai ozona līmenis atjaunotos līmenī pirms atmosfērā tika sākti laist ķīmiski savienojumi, kuru dabiskais noārdīšanās ilgums sasniedz līdz pat sipmtpiecdesmit gadiem, kas vēsta to, ka neapdomīga un nepamatota tehnoloģijas izmantošana var ietkemēt ne vien mūsu bērnus, bet arī viņu mazbērnus.

lasi, vērtē, komentē emotion

20 0 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

Ierosinu palaist gaisā balonus ar ozonatoriem un saules baterijām.

2 0 atbildēt