local-stats-pixel fb-conv-api

OpenSource, jeb atvērtais kods - kas tas ir?54

935 8

Šajā rakstā uzzināsiet, kas tas par zvēru Open Source, ko tas ēd un kā tas var iespaidot jūsu dzīvi emotion

935 8 54 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://daudz un dažādi
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 54

0/2000

Labs un saturīgs raksts emotion Jāpiekrīt, ka Open ofisu jau kādu laiciņu ir pārspējis Libre office.

30 0 atbildēt

OpenOffice vairs nekotējas, LibreOffice rullē. Mikrozaptes ofiss sen jau kā aizmirsts :D

Ja nebūtu jāatsakās no pāris lietām pilnībā pārietu uz linuksu. Bet paralēli tiek pa bikam lietots.

14 0 atbildēt
tnx, par info
7 0 atbildēt

Beidzot kāds interesants un saturīgs raksts par IT jomu. 

6 0 atbildēt

Par to troļļa sūdu tēmu paturpinot, jebkuram Unix ir viens priekšnoteikums. Nestrādāt ar root, it sevišķi no grafiskās vides ložņājot pa netu. Vīrusi, rootkit, exploiti ir arī priekš linuxa. par PHP caurumiem nemaz nerunāsim. Problēma Linux ir tāda pati kā jubkurā citā OS, admina līkās rokas!

Pirmkārt vajadzētu mazliet iepazīties ar SYSCTL komandu, sakonfigurēt atbilstoši vajadzībām nevis visu by default. Nākošais būtu precīzi sakonfigurēt visus servisus lai tie grieztos ar atsevišķiem loginiem nevis ar root. Ja nepieciešams piekļuve dažiem specifiskiem failiem, tad labāk setfacl (failu ACL) nevis chmod (ja to pieļauj serviss, jo daži tupa pārbauda pie starta chmod, chown). Tam seko IPTABLES vai PF konfigurēšana. Webserveri, DNS jālaiž chroot jail, web-jail nu sauc to pasākumu kā gribi.

Grūtības varbūt sagādā SSH konfigurēšana, jo pašam itkā jātiek klāt vienmēr un no visurienes, bet tur arī ir nianses, root aizliedzam ssh piekļuvi, slēdzamies ar citu lietotāju un tad su vai sudo.

Principā ja to visu ievēro arī uz Windows, rūpīgi liekot NTFS tiesības, konfigurējot ļoti rūpīgi group policy utt, arī Windows ir laba OS. Savulaik pirms gadiem 5-7 klientam uz Windows XP uztaisiju hostinga serveri kurš bez nekādām problēmām strādā vēl šodien. Principā visas tagad populārās OS nav nedrošas, par tādām tikai kļūst līkrocīga admina rokās. Nez vai vīrusi tik ļoti izplatītos ja jūzeri paši ērtības labad nestrādātu ar admin tiesībām?

6 0 atbildēt

Interesants un noderigs raksts.

6 0 atbildēt

Nu nezinu, Lietoju jau linux samērā ilgu laiku, un paralēli ir arī windows, bet pēdējā laikā ir tā ka windows nelietoju vairs tik pat kā nemaz, ja nu vienīgi lai darbinātu specifiskās programmas lai programmētu dažādus vadības blokus.... Bet pa netu serfoju tikai ar Linux. Un atbalsts ir, jo jauninājumi piedāvājās regulāri, un ja kopiena izstrādā kādu jaunāku versiju tad to par velti arī var nokačāt un uzstādīt.... Linux strādā ievērojami ātrāk kā windows un arī ar mazākiem dzelžu resursiem.... Protams geimeriem nederēs, jo spēles priekš linux praktiski nav... Bet tie kuri kritizē linux pārsvarā ir cilvēki kuri ir saistīti tiešā vai netiešā veidā ar Microsoft. Un Microsoft necieš Linux, kā arī visādas atvērtā koda programmatūras, jo tās tam ir samērā nopietns konkurents, un atņem tam ievērojamu peļņu!

Linux ir dažādi distributīvi..... Ko es esmu lietojis ir Linux redhat, Linux Mandrake. Linux Ubuntu - laba OS ar labu atbalstu, jo Ubuntu kopiena ir liela! Tad Linux Xubuntu - maza ātra OS kura darbojas arī uz ļoti veciem dzelžiem, bet neiekļauj sevī dažādas aplikācijas, tāpēc tās būs jāinstalē pašam. Bet tagad jau kādu laiku dzīvojos ar Linux Mint.

Tas ka jums ir jāinstalē šis tas caur termināli rakstot komandas, ir tikai labi, jo tas jūs izglīto, un liek saprast kā darbojas pati sistēma, nevis kā windowam viss notiek tikai ar peles klikšķi, un negribot jums sainstalējas pilns windows ar nevajadzīgiem mēsliem, kuri sāk visu bremzēt.... Protams Linux arī var instalēt aplikācijas caur pakotņu menidžeri, un tas ir samērā vienkārši.....

Ja jums ir vecāki dzelži, protams jūs nevarēsiet uzlikt jaunākās windows versijas, un arī antivīrusi - kuri tikai daļēji spēj pasargāt windows lieki tērē aparatūras resursus, lieki noslogo jūsu jau tā lēno datoru, tādēļ uz tāda datora es rekomendēju instalēt Linux Xubuntu - Vienkāršam lietotājam kam vajag pačatot un ziņas netā palasīt pilnīgi pietiks. Ja gribiet diplomdarbu rakstīt arī variet to darīt tikai tad uzinstalējiet Libre office - par brīvu...

Es rekomendēju Linux!!!!emotion

6 0 atbildēt

Šāda tipa raksti - ''linux,ubuntu, xujuntū rullē, pagaidām jau 99% lieto Win un Mac, bet viss jau mainās, bla bla bla pēc pāris gadiem puse jau lietos šos te brīnumus'' - parādās vismaz reizi mēnesī pēdējos 20 gadus no vietas, tici man , nekas nav mainījiesemotion Kā bija 1% , tā arī palika un paliks. Pats ik pa pāris gadiem uzlieku kādu versiju, pamēģinu, nospļaujos un nesu nost, nu nav viņas piemērotas raitam , ražīgam darbam. Un kas mani pārliecinās ka Windows ir slikts, ja šim kompim no kā patreiz rakstu uzliku Windows7 2009. gada rudenī un dators nav ne reizes pārinstalēts, visas ierīces ko spraužu iekšā smuki pašas pieinstalējās, draiveri atrodas un ieliekas savās vietās. WINDOWS RULLĒ!emotion

4 0 atbildēt

- Izstrādāji reti izstrādā draiverus priekš linux tāpēc nav piejami,vienīgi  ir piejami kāda cilvēka modificētās versijas ,kas  nepārāk labi strādā.

-Jā vēlies  tehnisko atbalstu tev tāpāt būs jāmaksā noteikta summa mēnesī.

-Mazs programmu klāsts kas neļauj darbā izmantot linux iespējas.

utt....

Tomēr varu nosaukt daudz mīnusus lai neizmantotu Linux jo tāpat kā Microsoft Windows  ir daudz mīnusi... emotion

3 0 atbildēt

1. Daudz reiz mazāk visādu progrmmu kā windows. Uz windowa pietiek ar googli lai sameklētu sev vajadzīgo. Linux nav tik vienkārši.

2. Un ja gribēsi pieslēgt, sknerei, printeri vai citu ierīci tad visticamāk mocīsies ar to pielēgšanu vai draiveriem.

3. Ja kaut kas neies, tad nepietiks pajautāt kaimiņam. Jo speciālistu trūkums ar ir diezgan liels.

4. Caurumu atrod arī Linux, un vīrusu uzrakstīt arī ja kādam vajadzēs uzrakstīs. Par drošumu tas ir mīts.

3 0 atbildēt
Bišķi esmu saskāries ar ubuntu. Kamēr lieto lietojumprogrammas viss ir īzī, bet kolīdz kaut kas jāinsttalē, jākonfigurē - mī un žē. Komandas ar nesaprotamu saturu, visādi "sudo apt get", un error katrā darbībā, tā linuxam ir norma...
3 0 atbildēt
Uz jaunākajiem datoriem, kuriem procesors atbalsta virtualizāciju, labāks variants ir Hyper-V, kas ir iebūvēts sākot no Windows 8 versijas. Tad nebūs problēmu arī ar izšķirtspēju un būs daudz, daudz veiktspējīgāks nekā VirtualBox. Bet nu kopumā raksts labs un lielākā daļa tāpat izmantos VirtualBox 😊
3 0 atbildēt

Maksas programmai jau ir supports. nevis forums ar dažādiem viedokļiem.

Linukša aihileja papēdis - daudzos rūteros un citos parastu cilvēku gadžetos firmware ir balstīta uz Linux. kā arī andža ir būvēta uz Linux. un nav noslēpums, ka ražotāji supportu samērā ātri pārtrauc. bet cilvēki tomēr turpina lietot tos. uzcept kādu niknu vīrusu, un puspasaule paralizēta

Vienīgie,kas tikai tiek cauri ir geeki un frīki, kuri pērk katru jauno flagmani

2 0 atbildēt
Linux nederētu geimeriem jo lielākā daļa spēļu taisa uz win un mac.
2 0 atbildēt

Pats lietoju Linux ikdienā . Esmu gandrīz pilnībā atteicies Microsoft produktiem .  Ir tik win xp uz atsevišķa diska uzinstalēts dažām pavecām spēlītēm , un tas arī viss .

win 10 nemaz nedomāju mēģināt  . Palasiet win 10 eula  emotion 

1 0 atbildēt

Kas ir DC++?

1 0 atbildēt

Esmu mēģinājis strādāt ar tiem cadiem. Reizēm liekas, ka uzprojektēt kosmosa kuģi ir vieglak nekā adatu... emotion

1 0 atbildēt

emotion 

1 0 atbildēt

Labs raksts, tik tiešām.Pagaidām esmu apmierināts ar savu Windows xp :D

Bet gan jau nākotnē pamēģināšu kādu linux.

1 0 atbildēt

Labs raksts konkursam un kopumā salīdzinoši ļoti kvalitatīvs, dažviet vienīgi ir nelielas pareizrakstības kļūdas (tajā skaitā ir arī dažas kļūdas pašā "open-source" rakstībā). Vēl varu piebilst, ka Linux nav gluži bāzēts uz UNIX kodola, bet gan tā darbībā ir izmantoti UNIX sistēmas darbības principi (un ideoloģija). Tāpat nav jau gluži tā, ka visi Linux distributīvi attīstās neatkarīgi viens no otra - daudzi pietiekami lielā mērā ir arī atkarīgi viens no otra.

Un visbeidzot, vēl viens iemesls, kādēļ Linux sistēmas kopumā ir tik drošas - gandrīz visas atvērtā pirmkoda lietotnes iespējams instalēt jau ar sistēmā esošajiem rīkiem, kas attiecīgās lietotnes lejupielādē jau no pārbaudītiem, drošiem un parakstītiem repozitorijiem.

1 0 atbildēt