local-stats-pixel fb-conv-api

Kosmosā izaudzēti zaļumi4

56 0

Jau labu laiku kosmosā tiek audzēti dažādi augi ar ko, lai gan diezgan reti astronauti var bagātināt savu ikdienas diētu. Vienkāršiem iedzīvotajiem nav nekādu izredžu pagaidām nobaudīt šo kosmosā izauklēto labumu, kuram tiek piedēvētas spējas dziedēt pašas šausmīgākās kaites. Lielākā daļa ķīnas kāpostu, kura raža tika novākta šogad tiks nogādāta uz Zemes, lai to rūpīgāk izanalizētu un pakļautu dažādiem pētījumiem. Neskatoties uz interesi iegādāties kādu no gravitācijas iztrūkstošajā augsnē izzaudzētajiem zaļumiem, pagaidām ar privilēģiju nobaudīt šī auga lakstus vien var lepoties paši astronauti, kuri ir sajūsmā par to neparasto kraukšķīgumu. Kā nākošo uzdevumu, astronouti izvirza selekcionēt augus, kuriem piemistu izteiktāka garša, lai gan tas ir visai riskants solis, jo tas paredz audzējamajai augsnei pievienot fekālijas vai ko tamlīdzīgu, kas gan ir pāri pār pārēm kosmiskajā izpētes stacijā un lielākā problēma esot Starptautisko izpētes staciju atbrīvot no cilvēka izkārnijumiem. Bet vai astronautiem pietiks drosme izmantot savās bioloģiskajās vajadzībās radušos organiskās ēdiena pārpaliekas labākas ražas nodrošināšanai, rādīs laiks.

Lietas, kuras raksturo kosmosā izaudzētos zaļumus:
+ augi tiek audzēti bez Saules gaismas
+ augu saknēm nav nepieciešama gravitācija, lai piesaistītu auksnē esošo barībasvielu kokteili
+ augu audzēšanas konteinerī tiek nodrošināti īpaši apstākļi, kuri vairāk atbilst spiediena un mitruma īpašībām uz Zemes

Lai palielinātu augu audzešanas platības un ražu Zemes orbītā, ir vēlams noskaidrot interesi un ierosinājumus no tiem, kuri varētu kaut kādā viedā pastāvīgi piedalīties projektā. Prātīgāk būtu no Starptautiskās kosmosa stacijas uz Zemi transportēt tur izaudzēto, kā tērēt līdzekļus astronautu izkārnijumu glabāšanai un transportēšanai atpakaļ uz Zemi. Tāds rīcības plāns, domājams, palielinātu iespēju dažādot augus un pieredzi, kura saistīta ar augu audzēšanu ārpus Zemes atmosfēras un gravitāciju iztrūkstošā vai nepietiekošā vidē.

lasi, vērtē, komentē emotion

56 0 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

 emotion 

2 0 atbildēt

 emotion 

2 0 atbildēt