local-stats-pixel fb-conv-api

Kādēļ izvēles brīvība ir ilūzija?30

194 2

Izvēles brīvība aizskar gandrīz vai visus svarīgākos jautājumus. Moralitāte, likumdošana, attiecības, reliģija un citi mūsu dzīves aspekti paši cilvēciskākie aspekti, balstās uz pieņēmumu, ka mēs visi esam autonomas personības, kas spēj pieņemt lēmumus patstāvīgi un uzņemties pilnu atbildību par tiem. Tomēr tā ir ilūzija.

194 2 30 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 30

0/2000

Interesanta doma par to, ka neienāca prātā tā pilsēta. Tomēr, dažādi izglītotiem cilvēkiem ienāk prātā dažāda daudzuma pilsētas emotion Tas nozīmē, ka varam attīstīties uz to, lai mūsu izvēles būtu "brīvākas"  kā citiem. 

9 0 atbildēt

Tie testi tikai norāda ka tas ko mēs saucam par apziņu ir mazliet citādāka lieta.. jo šjā gadijumā ir rabdom izvēle, un apziņa nemaz nav īsti vajadzīga- jo tas neko nedos.. Smadzenes vienmēr cenšās taupīt resursus un iet vieglāko ceļu - randoma izvēlei nevajag apziņu - un tā saņem informāciju kā jau apstrādātu faktu.. Ja no izvēles būtu kautkas atkarīgs, tad rezultāts būtu cits.. Cilvēks taču ejot nedomā kādus kāju muskuļus nodarbināt, bet vienkārši iedod apziņa iedod vispārējo komandu iet, un tālāk jau apakšsitēmas izdara visu pārējo, lieki nenoslogojot apziņu, kas tajā laika var darboties citās jomās. Tas pats ar random izvēli, protams ka netiek īpaši domāts par to, jo nekāda jauna informācija nav jāpstrādā. Pat ja būtu jaizvēlās pilsēta kas sākās ar noteiktu burtu - tad vienkārši smadzenes automātiski atlasītu pilsētas ar noteiktiem kritērijiem- un pirmo kas atbilstu noteiktajam kritērijam arī izsniegtu..  

To var salīdzināt ar datorsistēmu - teiksim spokkus- veicot kādu klikšķi sistēma atdot pieprasīto informāciju, kas jau savā ziņā ir apstrādāta - apziņa nav nepieciešama. Pretstātā ir jauna raksta pievienošnai, sistēma to paveikt nevar - pieslēdzam apziņu, šajā gadijumā cilvēku.. Tas manuprāt arī visu izskaidro, un nav jāmeklē nekāda mistika..

7 0 atbildēt

Nu, spriežot pēc šī eksperimenta apraksta, zinātnieki ir nonākuši pie secinājuma, ka lai būtu ola, ir nepieciešama vista, kas izdēj olu. Gaidam nākamo eksperimentu - Runkuļa loģiskā domāšana.  emotion 

Modernās zinātnes virzība mani izbrīna. Tiek veikti relatīvi nekam nederīgi eksperimenti, lai noskaidrotu kaut ko pašsaprotamu. Loģiski, ka cilvēka darbības nosaka smadzeņu aktivitāte, un smadzeņu aktivitāte ir impulss, un zinātnieki ir novērojuši, ka smadzenes nosūta impulsu kādai citai atbildīgajai daļai par darbības veikšanu, pirms darbība tiek veikta. Jebkura cilvēka darbība ir smadzeņu impulss, Jesus. Tā, it kā bioloģijas stundās visi tikai rēca par cilvēka dzimumlocekļa attēlu, nevis kaut ko mācijās. emotion 

4 0 atbildēt

Ja padomā cik daudzi no musm strādā darbu, kuru paši ir izvēlējušies, nevis tpc, ka bija iespēja tur strādāt vai vienkārši cita darba nav apkārt, vai vienkārši spiesti tāpēc, ka ir jāizdzīvo. Cik daudzi no mums var būt pārliecināti, ka viņi tieši ir izvēlējušies rīkoties konkrētajā situācijā, nevis emociju iespaidā vai ka citu variantu nebija.

2 0 atbildēt

izlasīju blogu, sūds, nekāda pamatojuma, pliks domu lidojums.

2 0 atbildēt

Kautkā sviestaini izklāstīta tā "loģika"... Pēc teiktā sanāk, ka nevis NAV brīvas izvēles, bet tā izvēle jau ir notikusi smadzenēs daudz ātrāk, kā apziņa izdara darbību...  Un viss...

2 0 atbildēt

nnez manuprāt no tā ko cilvēki patiešām sauc kā izvēles brīvību, jēga ir tikai tad, kad tu vari paredzēt kaut ko vairāk par "momentu pirms nospiež pogu", teiksim 10 gadus uz priekšu. parak daudz neizskaitļojamu faktoru, bet nu liktenis eksistē, tikai to mums nebūtu iespējams uzzināt no random atgadījumiem un complex izvēlēm, ja nu vienīgi personas iezīmes un minējumus. cits jautājums ir vai cilvēki tic ka viņi ir atbildīgi par savām izvēlēm vai sāk vainot to ka ir tādi tāpēc ka tādi ir izauguši (novirzīšana vainu prom no sava es)

2 0 atbildēt

Ja tas profesors savos eksperimentos parādītu, kā viņš liek dalībniekiem pieņemt kaut kādu vienu konkrētu izvēli, tad varētu runāt, ka izvēles brīvība ir ilūzija, bet šeit fiksēta tiek tikai smadzeņu aktivitāte, kas manuprat ir dabiska parādība lēmuma pieņamšanas brīdī, un apgalvots, ka viss ir ilūzija. Kaut kā bezsakarīgi tas liekas.

2 0 atbildēt

aa nee runa vispar ir par to vai briivaa griba ir apziņas apmāns, right

1 0 atbildēt

 ?  Diez vai. 

Liberālā izvēles brīvība paredz, ka mēs esam absolūti savu izvēļu pavēlnieki. Tātad, ja mēs varēu atgriezt visumu precīzi tādā stāvoklī, kādā tas bija pirms izvēles izdarīšanas, būtu iespējams rīkoties savādāk. Nezinu, vai tā ir arī Tava izvēles brīvības defenīcija, bet tā uzskata vairums cilvēku. 

1 0 atbildēt

Pārlasīju Tavu pirmspēdējo komentāru: Kāda starpība, vai es izlemju iedzert vermutu tāpēc, ka dotajā brīdī domāju ko varētu iedzer, vai tāpēc, ka pilnīgi nejauši, smadzeņu darbības impulsi man atmiņā uzjundīja attiecīgo garšu?​

Starpības nav. Abos gadījumos, vermutu izdomāji iedzert neiroloģisku impulsu vadīts, kurus Tu nekontrolē. 

1 0 atbildēt
Būtībā jau visu ko mēs it kā apzināti darām nosaka mūsu zemapziņa, no kuras mūsu apzinātā izvēle nāk,nesen uzdūros šim eksperimentam youtube kanālā Vsuce vērts paskatīties, arī izskaidroja cik musu izvēle ir brīva
1 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt

 nostpiest pogu, tad: - Kas ir šīs komandas devējs? 

- Kādēļ šīs izvēles devējs nevar dot atšķirīgas komandas identuskos visumos? 

 

0 0 atbildēt

viss o.k. tikai žēl. ka autors ir pi*arasts emotion  emotion 

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt