local-stats-pixel fb-conv-api

Gāzmaskas7

40 0

Kāds ir gāzmaskas darbības princips? 

Lielākajai daļai cilvēku gāzmaskas asociējas ar karu, taču pirmās gāzmaskas tika izmantotas ikdienā. 19. gadsimta beigās gāzmaskas izmantoja, piemēram, raktuvju strādnieki un ugunsdzēsēji. Šodien gāzmaskas tiek izmantotas daudzās rūpniecības nozarēs, lai aizsargātos pret indīgiem tvaikiem vai putekļiem. Karā gāzmaskas pirmoreiz parādījās Pirmā pasaules kara laikā 1915. gadā, kad ilgstošos ierakumu uzbrukumos sāka izmantot ķīmiskos ieročus. Svarīgākā gāzmaskas daļa ir filtrs, kas attīra ieelpoto gaisu. Filtram parasti ir vairāki slāņi. Ārējais daļiņu filtrs gaisā notver pat ļoti sīkus putekļus. Vislabākie daļiņu filtri ir spējīgi aizturēt pat dažādus vīrusus.

Daļiņu filtram gāzmaskā seko ārkārtīgi porains aktīvās ogles slānis. Vienam vienīgam gramam aktīvās ogles var būt 2000 kvadrātmetru virsma. Uz šīs virsmas ogle sev piesaista un tādējādi neitralizē lielāko daļu dažādu organisko vielu. Turklāt ogles filtru iespējams piesūcināt ar vielām, kas piesaista noteiktas ķimikālijas, ko cilvēkam nav vēlams ieelpot. Aiz ogles gāzmaskā ir vēl viens filtrs, kas parūpējas par pašas ogles daļiņām.

Viens no gāzmasku lielākajiem trūkumiem ir tas, kas filtri ar laiku aizsērē un tādējādi zaudē savu efektivitāti. Turklāt aktīvā ogle laika gaitā uzsūc arī ūdeni, tāpēc filtrs pamazām nolietojas un pārstāj darboties.

Video - Somu M61 gāzmaskas un M85 NBC tērpi darbībā.

40 0 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000

9. 10. uz helouvīnu javelk :D

3 0 atbildēt

patīk tās baisā paskata vecās maskas emotion

1 0 atbildēt

Tadas maskas man ar gribetos :D

1 0 atbildēt

2,9,10 recigas

1 0 atbildēt

Būs Šleseram jāuzdāvina =)

Gāzi grīdā . . . emotion

0 0 atbildēt

labs raksts varbuut ieliec veelvienu par indiigajaam gaazem hloraa un tt

0 0 atbildēt

cool!

0 0 atbildēt