local-stats-pixel fb-conv-api

Baterija, kas kalpos paaudzēm ilgi13

227 0

Mūsdienu sabiedrībā elektroierīces ir neatņemama dzīvas sastāvdaļa. Spraigais ikdienas ritms pieprasa tām būt ērti pieejamām jebkurā vietā kur mēs atrodamies. Teju ikviens no mums ir sajutis vilšanos beidzoties telefona baterijai visnepiemērotākajā brīdī. Iedomājieties sašutumu apstājoties mežā ar savu jauno elektroauto! Tehnaloģijas attīstās un šai problēmai ir rasts risinājums!

Baterija kas satur zelta nanodzīslas. Izmantojot zelta nanovadus, kas savā izmērā ir 1000 reizes plānāki par cilvēka matu, un nofiksēlot šos vadus speciālā elektrolītu želejā, Kalifornijas Universitātes studente ir izveidojusi nākotnes baterijas prototipu. Sī baterija spēj uzglabāt sevī ne tikai vairāk kā 10 reižu vairāk enerģijas, kā standarta litija baterijas, bet arī būtiski nezaudē savas īpašības ilgtermiņā. Ja mūsdienu litija baterijas jau pēc 2 -3 gadiem jūtami zaudē enerģiju, tad šī baterija labaratorijas testā pēc 200 000 uzlāžu bij zaudējusi vien 5% enerģijas. Šīs jaunās baterijas spēs aizvietot standarta litija baterijas bez papildus ierīcēm. Nebūs jāpērk jauns laptops, pietiks pasūtīt tam jauno bateriju.

Mūsdienās arvien lielāku tirgus daļu ieņem automašīnas ar daļēju vai pilnīgu elektro piedziņu. Lai arī ideja ir atbalstāma un "zaļa", tomēr bateriju īsā mūža dēļ šo auto izmaksas ilgtermiņā varētu viest problēmas. Iedomājaties elektroautomobiļus, kas ar vienu uzlādi spētu nobraukt 6000 km un darbotos vēl pēc 400 gadiem (protams ne uz Latvijas ceļiem).Šī tehnaloģija atšķirs jaunu lapu autobūves vēsturē.

Šobtīd tiek strādāts lai samazinātu baterijas izmaksas un padarītu to pieejamu sabiedrībai. Zinātnieki uzskata, ka līdzīgu efektu zeltam spētu nodrošināt arī krietni lētākais niķelis. Kā izrādās, viens no svarīgākajiem elementiem šīs baterijas uzbūvē ir tieši speciālā elektrolītu želeja, kas ieskauj nanovadus.

227 0 13 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 13

0/2000

Nice! Bet interesanti, kā lielie miljardieri tādu inovāciju pieļaus..

28 0 atbildēt
Tas jau būtu, skaisti, bet tas nenotiks. Tas iznīcinātu visas naftas kompānijas ar laiku.
19 0 atbildēt

Nebūs izdevīgi, vajag taču pelnīt

7 0 atbildēt

forši

6 0 atbildēt

gluži par mārketingu to nevar nosaukt - jo tur jau neko netirgo - tikai dara zināmu ka ir atklāta jauna tehnoloģija.

fufelis? nu par to jau varēs spriest tikai tad kad baterija darbinās reālu elektroiekārtu.

Tavs komentārs ir pārs gadus par agru emotion

4 0 atbildēt
Izskatās ka viņi ir atraduši manu veco nokijas bateriju
3 0 atbildēt

Vispaŗ jau sen zināms kā teorētiski uztaisīt ļoti ietilpīgus akumulātorus - recepte vienkārša. pēc iepējas plānāki elektrodi - jo elektrības uzglabāšanā tiek izmantots tikai virsējais slānis, nevis viss matireāls - tātad pēc iespējas lielāka virsma, otrs būtisks aspekts - matireāls kas nelaiž cauri elektrību - pilnībā ar 100% pretestību (visi vada elektrību jautājums cik lielā mērā),   tātad ja izdotos izveidot matreālu kas ir ātoma biezumā un  nevada elektrību, tad ši problēma būtu atrisināta..  tas ir ietilpības problēma, otra ir kalpošanas ilgums - respektīvi lai materiāli savā strapā nenoārdītos - .. šķiet kā tiēsi neoārdīšanās problēma ir risināta šajā lietā.. kā arī izmeri..

emotion

2 0 atbildēt
Angļiem ir tāds labs vārds:bullsh*t!
2 0 atbildēt

Neviens no tiem kraaniem ,kas kontrolee dabas izniicinaasanu ar melno zeltu ,to iipasi neatbalstiis..Pirms dieviem gadiem uzzinaaju par bateriju uz oglekla baazes ,ar daudz labaaku noturiibu ,kaa sai un uzlaadi paaris sekundees ..protamspectam sabiedriibaa nonaaca tikai knapas smiekliigas kopijas kuras pat liidzi nestaav originalam un velpietam par milziigu naudu -kaut originaals ,kas radiits no vispieejamaakaa materiaala pasaulee logiski domaajot nevareetu saniegt mistiskas izmaksas ..Tagad redz -radiijusi ar zelta stiigaam..Un neticu ka tas buus leets prieks ,ja vispaar liidz kautkaadai attiistiibai tas viss nonaaks..tad noteikti tik izkroplotaa veidaa ..ka vareesim turpinaat sapnot,par pozitiivu cilveeces tehnologisko attiistiibu jo viss tiek paarveersts -atvainojiet mani-Meesl...s! nemot veeraa kaadas ir muusu iespeejas..Viss balstaas uz taadiem ...khm... gudriisiem... kuriem maajaas entaas masiinas ..vai taa pati viena un uz veikalu kas 500 metru no maajas jaabrauc ar masiinu.. tajaa pasa laikaa neizejot no sava smartfona.. Kaada veel attiistiiba? Gliemeza aaatrumaa tas viss notiek..Kameer ieintereseeti nebuus visi..attiistiiba vilksies un izniiciiba turpinaasies. Jaunaa paaudze vispaar vobse ir jau degradeeta gan gariigi gan fiziski .. Raksts labs..bet saapiigi apzinaaties cik jau taalu buutu tikusi un iespeejams sis prototips pastaav jau sen..tikai tagad tas nonaacis sabiedriiba

1 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt