local-stats-pixel fb-conv-api

Atrisināta desmit gadus neizprasta datorzinātnes problēma14

146 2

Tikko veiksmīgi noslēdzās trīs gadus ilgušais, profesora Andra Ambaiņa vadītais projekts „Quantum Computer Science” jeb QCS („Kvantu datorzinātne”), vēsta Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes pārstāve Dace Mileika.

Projekta laikā izstrādāta jauna metode kvantu algoritmu izveidei, kas ieguvusi plašu atzinību starptautiskajā zinātnes pasaulē, un atrisināta ar kvantu algoritmiem saistīta problēma, kas desmit gadus nodarbinājusi zinātniekus.

Jaunā metode balstās uz mācīšanās grafiem – jaunu struktūru, kas padara kvantu algoritmu izstrādi daudz intuitīvāku un tās autors ir Aleksandrs Belovs. Tāpat izcils projekta rezultāts ir tas, ka parādīts, ka kvantu algoritmi var būt būtiski ātrāki par tradicionālajiem arī tad, ja tiek pieprasīts, lai kvantu algoritms vienmēr izdod pareizo atbildi (Andris Ambainis). Šis sasniegums atrisinājis zinātnes pasaulē jau 10 gadus labi zināmu, bet neatrisinātu problēmu.

Šis ir Eiropas Savienības 7.ietvara pētniecības projekts, kurā Latvijas Universitāte koordinēja Eiropas līmeņa konsorciju, kurā ietilpa astoņas universitātes un zinātniskie institūti no septiņām valstīm. Projekts Latvijā tika finansēts gan no ES 7.ietvara līdzekļiem (75%), gan no Latvijas nacionālā līdzfinansējuma (25%). Projekts tika realizēts Datorikas fakultātē.

Projekta laikā tika publicēti 37 zinātniski raksti ar pētījumu rezultātiem, ieskaitot vairākus rakstus visaugstākā līmeņa zinātniskajos izdevumos kā „Journal of the ACM” – pasaules vadošajā zinātniskajā žurnālā datorzinātņu teorijā un STOC un FOCS – divās pasaulē vadošajās zinātniskajās konferencēs datorzinātņu teorijā, kā arī nolasīti 54 referāti: 46 referāti starptautiskās zinātniskās konferencēs un astoņi referāti Latvijas augstskolu konferencē „LU un LMT Datorzinātņu dienas”.

Projektam beidzoties, zinātniskā sadarbība ar Eiropas zinātniskajiem institūtiem un universitātēm nebeidzas. Latvijas Universitātes Datorikas fakultātē prof. Andra Ambaiņa vadībā ar šī gada augustu darbu sāk jauns projekts „Quantum Algorithmics” (QALGO), kur līdzīgi kā QCS projektā Latvijas Universitāte koordinē Eiropas līmeņa konsorciju, kurā ietilpst septiņas universitātes un zinātniskie institūti no septiņām valstīm.

146 2 14 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://google.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 14

0/2000

Latvieši var, ja grib, galvenais nevajag slinkot emotion

21 1 atbildēt

latvieši rullē

9 1 atbildēt

Belovs man bij kursa biedrs emotion

varēji gan smalkāk aprakstīt kas un kā.

3 0 atbildēt

DF FTW!!

2 0 atbildēt

Ko es sapratu? - Neko emotion

5 3 atbildēt

Varēji vismaz tekstu smalkāk iedalīt, ielikt arī attēlus par tiem projektiem... bet vismaz tekstu interesantu esi atradis! emotion+

2 0 atbildēt

CS - counter strike emotion 

Īsti nesapratu, kas īsti ir atklāts, bet nu emotion ka latvieši !

1 1 atbildēt

Brīnums, ka neviens nečīkst par bilžu trūkumu. Cik manīts, Spokos ir stilīgi gribēt bildes rakstos, kuros tās nav nepieciešamas :D

 

Bet vispār forši, ka ir censoņi, kuri Latvijas vārdu pasaulē nes ar pozitīvu skanējumu. Neliels atgādinājums citiem, ka, neskatoties uz pēdējo gadu ''starpgadījumiem'', neesam mēs Muļķu zeme :)

0 0 atbildēt

Nu jā, super, super, interesanti, interesanti. Tagad tikai jāuztaisa pats kvantu dators... emotion

0 0 atbildēt

😉

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt