Ir pagājushi vairāk kā 3 gadi, kopsh mana raksta ar novērojumiem Norvēģijā, nolēmu izveidot rakstu, ar citām lietām, ko esmu iepazinusi, neatkārtoshos un raksts būs par cita veida pārtiku nekā pirmajā rakstā. Norvēgijā ir tāda īpatnēja lieta, ganjau, ka arī citās valstīs tas sastopams, ka tuvojoties kādiem svētkiem vai īpashiem notikumiem, veikalu plauktos parādās jauni produkti kas pēc svētkiem pazūd... Nu tad sāksim... raksts būs gana ietilpīgs! Atvainojos par sh... man dators nezkāpēc neļauj mīkstināt s...
Ko mēs te Norvēģijā ēdam?!13
Shokolādes kūka, cepta formā... tā ir ļoti populāra bērnu dzimshanas dienās. Norvēģijā parasti bērni uz dzimshanas dienām ielūdz klasesbiedrus, vai visus vai arī tikai meitenes, jeb tikai zēnus... Un shokolādes kūka ir 99 % gadījumu, esmu bieži cepusi pēc viņu receptēm sanāk ļoti garda, nav sausa, un ar pashgatavotu glazūru pa virsu! Kādreiz, kad atkal cepshu ievietoshu recepti.
Fårikål. Tradicionāls ēdiens, sastāv no aitas gaļas un kāpostiem, tiek sautēts ilgi ūdenī ar pipariem un sāli.
Potetlefse. Nu tādas kā kartupeļu pankūkas, bes es personīgi nejūtu ne smaku tur no kartupeļiem, diezgan sausas, tādas kā sausas plānās pankūkas ar dažādu miltu maisījumu un kartupeļiem.
Spekeskinke. Populāra ir vītinātā cūkgaļa, plānās shķēlītēs, padārga un sāļa, domāju Latvijā noteikti arī ir nopērkama.
Shis nedaudz no saldumiem... man garsho! Sāļa kukurūza shokolādē, ir arī veids kur pievienoti pipari.
Želeja. Nekas neparasts, bet izpelnījās vietu rakstā, jo norvēgiem garsho, un runājot par bērnu dzimshanas dienām, tad arī bieži vien tiek gatavota želeja, kārtās, dažādām garshām, un parasti ēd ar vaniļas mērci, ko gatavu pārdot veikalā tetrapakās.
Kjøtboller. Gaļas bumbiņas, nedaudz atgādina grildesiņas Latvijas. Jocīgas pēc konsistences tādas kā uzputota gaļas masa, vienveidīgas un parasti daudz garshvielas jūt, pārdot tikai gatavā veidā, tikai jauzssilda, vai jāapcep.
Norvēģiem ļoti populārs ēdiens ir tako, dažādās tā izpausmēs un variācijās, veikalos ir parasti plaukti ar visu nepiecieshamo tieshi tako un tortilju pagatavoshanai, garshvielas, mērces, tako trauciņi kraukshkīgie, mīkstie... utt....
Vakariņu variants, vārīti kartupeļi ar mizu, vārīti burkāni, gaļa ar mērci, zirņu biezputra un parasti vai liellopu gaļa vai aitas. Sākumā es brīnījos, kāpēc gan viņi ēd kartupeļus ar mizu, bet tā arī īsti nesapratu, veselīguma dēļ, jebshu slinkuma!
Arī iecienīts vakariņu veids ģimenēm, kautkas starp zupu un sautējumu parasti ar cisiņiem vai desu.