local-stats-pixel fb-conv-api

Rīgas Motormuzejs4

emotion CSDD Rīgas Motormuzejs vēsture

Rīgas Motormuzejs dibināts 1989. gada 22. aprīlī pēc Latvijas Antīko automobiļu kluba iniciatīvas. Muzejs vāc, saglabā, pēta, restaurē un popularizē senos spēkratus kā Latvijas un pasaules industriālā mantojuma un materiālās kultūras sastāvdaļu. Muzejs ir akreditēts un darbojas LR Satiksmes ministrijas pārziņā. Tas izvietots īpaši muzeja vajadzībām projektētā ēkā, kuras arhitekts ir V. Valgums.

Muzejs strādājis direktoru Viktora Kulberga, Uģa Kalmaņa, Edvīna Liepiņa, Andreja Beļinska vadībā. Pašlaik muzeja direktors ir Aivars Aksenoks.

Muzeja ekspozīcija guvusi starptautisku ievērību, tā gadu no gada tiek papildināta.

Regulāra ir muzeja dalība seno spēkratu izstādēs un sarīkojumos gan Latvijā, gan ārpus tās. Kā nozīmīgākās minamas izstādes Aviņonā (Francija), Berlīnē, Štutgartē, Essenē (Vācija), Doningtonā (Anglija), Monterejā (ASV, Kalifornija) u.c. Ilggadēji izstāžu partneri ir Audi muzejs Vācijā, Latvijas Dzelzceļa muzejs u.c.

Plašu rezonansi sabiedrībā ieguvuši seno spēkratu ralliji, kā nozīmīgākie minami Melngalvju rallijs, ikgadējie seno spēkratu salidojumi "Rīga Retro". Bieži RMM senie spēkrati kuplina dažādu Latvijas pilsētu svētkus.

Kopš 2009. gada 1.jūlija Rīgas Motormuzejs ir Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) filiāle. Jaunā muzeja pārvaldes forma ir sekmējusi muzeja ēkas platību atbrīvošanu no agrākajiem nomniekiem, pielāgojot tās specifiski muzejisku funkciju veikšanai. Muzeja ekspozīciju platība salīdzinoši īsā laika posmā tikusi paplašināta par 1300m², kas ir lielākā ēkas S.Eizenšteina ielā 6 platību pielāgošana muzeja funkciju veikšanai tās divu desmitgažu pastāvēšanas vēsturē.

72 13 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

daudz bildes, daudz info, esmu tagad daudz gudrāks

20 1 atbildēt

Vairak info +bildes vareji salikt emotion

5 1 atbildēt

tajā muzejā nav diezko redzēt. ir pabūts.

2 0 atbildēt

mīnuss par to ,ka tukšs raksts....

2 1 atbildēt