local-stats-pixel fb-conv-api

fakti par Šekspīru7

 

Viljama Šekspīra darbi ir plaši pazīstami visā pasaulē, tomēr daudzi fakti par viņa dzīvi ir miglā tīti. Pirms tu lasi nākamo Šekspīra lugu vai sonetu, apstājies, lai uzzinātu faktus par viņu.

 

1.Šekspīra dzīves laikā netika uzgleznots neviens viņa portrets.

2.Šekspīrs nekad nepublicēja savas lugas. Lielākā daļa no tām tika publicētas 7 gadus pēc viņa nāves.

3.Visi viņa mazbērni ir miruši. Šekspīra pēcnācēji jau ir miruši.

4.Neviens nezina viņa īsto dzimšanas datumu.

5.Šekspīra sieva Anna Hetaveja bija 8 gadus vecāka par viņu. Kad abi apprecējās, Anna Hetaveja bija jau 3.grūtniecības mēnesī. Tas izraisīja nelielu skandālu.

6.Šekspīra tēvs Džons bija naudas aizdevējs. Viņu apsūdzēja, jo nauda tika aizdota ar pārāk lielu procentu likmi 20-25%.

7.Šekspīra radinieks no mātes puses Viljams Ardens tika arestēts par intrigu vērpšanu pret karalieni Elizabeti I. Viņu ieslodzīja Londonas tornī un sodīja ar nāvi.

8.Šekspīrs kopā ar kompāniju uzbūvēja 2 Globe teātrus.

9.Daudzi zinātnieki un autori neticēja, ka Šekspīrs uzrakstījis lugas. Viņi ticēja tam, ka Šekspīra darbi ir plaģiātisms vai arī tos raksta cits autors par atlīdzību. Tiek uzskatīts, ka Frānsiss Bēkons ir īstais autors Šekspīra darbiem.

10.Šekspīrs bija labs dramaturgs. Daudzi viņa ģimenes locekļi bija analfabēti.

11.Savā dzīves laikā viņš uzrakstīja 38 lugas un 154 sonetus.

12.Šekspīrs ir apbedīts Svētās Trīsvienības baznīcā Stratfordā, Anglijā. Viņš uzlika lāstu tiem, kas uzdrošināsies pārvietot viņa līķi no šīs vietas.

13.Šekspīrs nerakstīja tikai lugas un sonetus. Viņš interpretēja arī citu dramaturgu lugas.

14.400 gadus pēc viņa nāves, Šekspīra nopelni ir atspoguļoti 15 miljonos lapu googlē. Elvisam Preslijam atveltīti vienīgi 2,7 miljoni lapu.

15.”Makbets” tiek uzskatīts par visvairāk rādītāko lugu. Tiek lēsts, ka luga pasaulē tiek uzvesta vismaz reizi 4 stundās.

16.Aktieri tic tam, ka „Makbets” ir nolādēta luga. Teātra ārpusē, kur notiek šis uzvedums, nedrīkst izrunāt vārdu "makbets", jo tas var nes nelaimi aktieriem, režisoriem un teātrim.

17.Pašnāvība ir galvenā tēma Šekspīra lugās. Tā tiek minēta 13 reizes dažādās lugās, ieskaitot „Romeo un Džuljeta”, „Jūlijs Cēzars”, „Otello”.

18.Amerikāņu vārdnīcā ir vidēji 10 – 15 tūkstoši vārdu. Šekspīrs vārdnīcai pievienojis apmēram 29 tūkstošus vārdu.

19.Dzīvnieku pasaule ir labi attēlota Šekspīra darbos. Vairāk kā 3000 atsauksmes par 180 dzīvnieku sugām, par reāliem un tēlainiem, kas ir redzami lugās. Sākot no vienkāršiem lauku dzīvniekiem - putniem, sikspārņiem, ežiem, vepriem, utt. Arī attēloti ir eksotiskie dzīvnieki- degunradži, tīģeri, ziloņi un lāči, un mītiskie dzīvnieki kā vienradži, fēniksi un pūķi.

20.Vārdi „assassination” un „bump” ir Šekspīra izgudrojumi. Ja tu saki „laugh it off” – tu citē Šekspīru. Viņa devums citām valodām saistāms ar vārdiem „puke” un „bedroom”.

 

84 1 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000

emotion

14 0 atbildēt
KT avatarsKT

Baigais zvērs emotion

5 0 atbildēt

Vēl jau fakts, ka kā nomira viens Londonā populārs rakstnieks, arī Šekspīrs pārtrauca rakstī un atgriezās mājās pie sievas.

un viņa testaments ir uzrakstīts nesaprotami, kļūdaini, kas liek domāt, ka viņš nemaz nav mācējis rakstīt tā, kā rakstījis visus savus darbus.

4 0 atbildēt

man nervi neizturētu no tik daudz rakstīšanas un vārdiem :D

3 0 atbildēt

super raxtinjsh :)

3 0 atbildēt

emotion

1 0 atbildēt

Paldies, tas diezgan palīdzēja man priekš Literatūras darba par Šekspīru! :)

1 0 atbildēt