local-stats-pixel fb-conv-api

Dalailama1

14 0

         Dalailama ir tibetiešu politiskais un reliģiskais līderis. Viņš ir savas tautas garīgais līderis: pēc senas tradīcijas, kas radusies 15. gadsimtā, Tibetiešu budistu lamas saskata viņa Budas reinkarnāciju uz zemes.

     Ikreiz, kad nomirst dalailama, Budas gars iemiesojas tajā brīdī dzimušā zēnā, un mūki dodas meklēt šo bērnu. Pēc tam viņi pakļauj zēnu veselai pārbaudījumu sērijai, kas viņam jāiztur. Tā viņi pārliecinās, ka tiešām sastapušies ar Budas reinkarnāciju, un tikai tad ņem zēnu sev līdzi audzināšanai.

  Gadsimtiem ilgi dalailamas dzīvoja Tibetā, veltīdami sevi mācībām un meditācijai. Viņu rezidence atradās milzīgajā Potalas pilī Lhasā- bijušajā Tibetas galvaspilsētā.

   Tibeta atrodas Tibetas kalnienē (Centrālāzijā), un tas ir augstākais reģions pasaulē: Tibetā atrodas lielākā daļa Himalaju kalnu. 1950. gadā Ķīnas karaspēks okupēja valsti, padzina tibetiešu mūkus, un 1959. gadā pēc neveiksmīgās tibetiešu sacelšanās dalailama bija spiests meklēt patvērumu Indijā. 

   Tagadējā dalailamas vārds ir Tenzins Gjatco. Daudziem tūkstošiem viņš ir īsts vadonis, kas atrodas miermīlīgā opozīcijā Ķīnas valdībai, atdarīšanas cienīgs paraugs. 1989. gadā viņam tika piešķirta Nobela miera prēmija.

                                     Vai Tu zini ka...

   Impozantā Potalas pils tika uzcelta 7. gadsimtā. Tās platība ir 410 tūkstoši kvadrātmetru, tā būvēta tikai no akmens, koka un zemes, un tās konstrukcijā nav izmantota neviena nagla.

   Pils galvenajai daļai ir 13 stāvu, tā slejas no Hongšaņas kalna pakājes līdz pat tā virsotnei. Pils sastāvā ietilpst Baltā pils ar dalailamas rezidenci austrumu spārnā un Sarkanā pils centrā, kas ir paredzēta budistu tekstu lasīšanai. Pils rietumu daļā atrodas dalailamam uzticīgo cilvēku guļamistabas.

       1994. gadā pils tika iekļauta UNESCO Pasaules kultūras mantojumu sarakstā.

  Teksts norakstīts no Lielās noslēpumu grāmatas.

Šis ir pēdējais- 66. raksts no Lielās noslēpumu grāmatas.

14 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

Nu tagad, tas vairs nav liels noslēpums :D

1 0 atbildēt