local-stats-pixel fb-conv-api

"Uzmanību! Neskatieties acīs!"3

145 1

Mākslinieks Ēriks Pirolts izveidoja skulptūru, kas varētu noderēt, kā sociālais eksperiments pētot apgrieztās psiholoģijas ietekmi uz cilvēku. Tā ir pārsteidzoša parādība, kad cilvēks dara to, ko viņam saka, lai nedara. Piemēram, kā 3 gadus vecam bērnam pateiktu, lai neiet pieliekamajā, kur atrodas cepumi un desmit minūtes vēlāk atrodi viņu ar drupatām uz muti un rokās vēl cepumu.

Mēs dabiski esam ziņkārīgas būtnes. Pirolts vēlējās uzzināt cik lielos apmēros tā ir izveidojot īpašu skulptūru. Viņš izveidoja vīrieša krūšu tēlu ar lielām atvērtām acīm. Pirolts pie skulptūras novietoja brīdinājumu - "Brīdinājums! Neskatieties acīs" - un izveidoja sensoru sistēmu, kas atklāj, kad kāds neievēro brīdinājumu.

Ja kāds uzdrošinās ieskatīties skulptūrai acīs, tad no tās acīm negaidot ar stipru strūklu šaujas ārā ūdens. Viss ir nekaitīgi un neviens slapjš netiek pataisīts, jo skulptūru ieskauj plastmasas korpus, bet noteikumu neievērotāji ar lielu izbīli gan trūkstas. Kapēc cilvēki ir tik ziņkārīgi un neievēro noteikumus?!?

Piholoģija stāsta to, ka tas , ka neievērojam citu noteikumus ir idejā par autonomiju, tajā ziņā, ka esam brīvi kā indivīdi un paši kontrolējam savas darbības, nevis kāds cits. Nevienam nepatīk, ka vinam norāda, ko darīt, neatkarīgi no vecuma un dzimuma, atrašanās vietu uz zemeslodes un citām atšķirībām. Bieži vien cilvēki dara pretējo tam, kas viņam ir teikts, lai aizsargātu savu sajūtu autonomiju. Kad nedara, to, kas ir teikts, tā cilvēks nostiprina savu rīcības brīvību, ka pats ir noteicējs par savām darbībām.

Pirolta skulptūra spēlē uz cilvēka vēlmi saglabāt autonomiju un rezultāti ir visai uzjautrinoši.

Lūk būs arī video, kurā redzams, kā cilvēki reaģē.

145 1 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

Varēja labāk ''neskaties uz šīm krūtim'' skulptūru

10 0 atbildēt

 emotion 

2 0 atbildēt