local-stats-pixel fb-conv-api

Dell XPS M173010

19 1
Portatīvie datori turpina ieņemt pozīcijas visos segmentos. Ja reiz tie būtu tik labi bijuši, tad jau sen neviens ar galda datoriem vairs nestrādātu. Tiem tomēr ir vēl viena priekšrocība, lai arī izmērā lielāki, tie jaudas ziņā sit pušu savus mazos brāļus. Spēcīga kaste, datorspēļu cienītājiem ir svarīgi. Ja datora jaudu ierobežo kāda iekārta (cietais disks, procesors un tml.), tad rodas tehnoloģijas, kas datora dzelžus kombinējot panāk augstākus sniegumus. Cietos diskus slēdz sistēmās lai tie ātrāk strādātu, videokartes savieno lai tās spētu sagremot apjomīgāku grafiku, procesoriem parādās ar vien vairāk kodolu. Diemžēl lielākā daļa no šīm īpašībām piemīt tikai galda datoriem, tāpēc tie parasti paliek par spēlmaņu galveno izvēli. Īpaši tad ja ir augstas prasības pret attēla kvalitāti, grafiku, kadru skaitu sekundē un spēles ielādes laikiem. Tomēr dažs labs datoru ražotājs pamanās arī portatīvo iekārtu izveidot ļoti, nu ļoti jaudīgu izmantojot tieši šīs darba stacijām tikai priviliģētās tehnoloģijas. Galu galā sanāk viens no pasaulē jaudīgākajiem portatīvajiem datoriem Dell XPS M1730.

Varbūt sākšu ar to, ka apzīmējums «portatīvais» varbūt šinī gadījumā nav īsti vietā. Uz šāda izmēra datoriem parasti attiecina terminu «galda datora aizstājējs». Un nu dien, tik pat kā pieci kilogrami, 17 collu ekrāns, 40cm platumā, 30 garumā un 5cm augsts – tas tomēr ir paliels. XPS M1730 ir īpašs ar saviem dzelžiem. Pirmkārt, šis modelis ir slavens ar Scalable Link Interface (SLI) – sistēma, kas apvieno divas (2!!!) videokartes viena attēla apstrādei. Rezultātā, pie augstas izšķirtspējas, skaistāka bilde spēlēs, vairāk kadru sekundē. Otrkārt, jaudīgākais procesors uz portatīvās iekārtas, turklāt ar virstaktēšanas iespēju. Treškārt, cietie diski saslēgti RAID0 sistēmā iegūstot labākus datu lasīšanas/rakstīšanas ātrumus. Ceturtkārt – speciāla karte datorspēļu fizikas procesu apstrādei. Šī tehnoloģiju kombinācija padara šo datoru par tik īpašu. Rezultātā, jā, ļoti dārgs, bet arī ļoti, ļoti jaudīgs port... drīzāk, pārvietojamais dators.

Dažas interesantas lietiņas

Lai arī izķēmojot datora somu mani apbēdināja vienas īstas spēlmaņu peles iztrūkumus, tomēr te ir dažas citas interesantas lietas. Piemēram, pārsteidzoši liela, eleganta un kvalitatīva mugursoma. Tā veidota tā, ka varētu ne tikai datoru ērti nēsāt apkārt, bet arī kristāla vāzes un citus trauslus niekus ar to pārvietot. Soma nav ietilpīga, principā datoram un dažādiem niekiem vietas pietiks, bet tā viennozīmīgi ir ļoti droša – spēcīgi nopolsterēta. Komplektā tāpat ir arī TV karte uz ExpressCard slota, starp citu, šai pat slotā ir noslēpta arī neliela vadības pults. TV karte strādā ar Windows Vista Media Center un ar manu kabeļtelevīziju viegli tika galā, bet par to vēlāk. Kā jau spēļu datoram pienākas, komplektā ir arī kaudzīte datorspēļu katrai gaumei. Un bez barošanas bloka, protams, neiztikt. Liels un smags tas ir, aptuveni pusotrs kilograms, nav jau brīnums – šādai kastei ir vajadzīgs vairāk kā 200W jaudas.

Patīkamā metāla šarma klātbūtne

Viltīgi noformēts, XPS M1730 no pirmā acu uzmetiena izskatās, it kā oglekļa šķiedras korpusā iebūvēts. Tomēr tā nav. Oficiāli, korpuss esot veidots no magnija sakausējuma. Datora pamatne - jā, tur viegli pārbraucot taustes nervi tiešām ziņo par patīkamu metāla šarma klātbūtni. Tomēr viss pārējais ir lakots un glancēts. Šikām lietām diemžēl tā ir jāizskatās, teorētiski cilvēkiem tas patīk, kamēr prece vēl veikala plauktā, reāli – tas ar laiku paliek kaitinoši. Īpaši spēlējot datorspēles ilgstoši, delnu novietne sasilst, rokas sasvīst un slīd kā pīles pa ledu.

Krāsainas gaismas avots

Zināms, ka to spēlmaņu datori, kas ceļo līdzi saviem saimniekiem bieži ārpus mājas, neatkarīgi no sava izmēra, ir arī vizuāli izskaistināti līdz bezgalībai ar dažādiem gaismekļiem (ko mēs kļūdaini saucam par neonu) un krāsainiem ventilatoriem. Skaidrs, ka XPS M1730 ir tieši šāds – spēlmaņa dators, tāpēc arī tas iespēju robežās ir krāsainas gaismas avots. Uz datora vāka baltā gaismā izgaismojas Dell logo un virspusē iebūvētais organiskais stikls. Tāpat arī datora skaļruņi un skārienpaliktnis iekrāsojas dažādos toņos, kopā 16, kurus var kombinēt pēc sirds patikas ar dažādiem efektiem un Dell šo funkciju lepni dēvē par LightFX.

Mazie prieciņi

Ja nepateiktu, varbūt arī nepamanītu, ka XPS M1730 ExpressCard slota vietā, kur parasti ir plastmasas gabals cauruma aizpildīšanai, atrodas neliela tālvadības pults. Uz tās atrodas visas nepieciešamās pogas lai nepieskaroties datoram varētu vadīt tādas mazas programmas kā Winamp vai Windows Media Player, bet vislielākais prieks par pulti būs darbojoties Windows Media Center vidē.

Tanī pat ExpressCard slotā ir ievietojama arī TV karte - AVerTV Hybrid NanoExpress. Pēc nosaukuma noprotams, tā atbalsta gan digitālo, gan analogo TV, bet par vienu es pats pārliecinājos, ar manu kabeļtelevīziju Windows Media Center vidē AVerTV Hybrid karte lieliski tika galā – attēla kvalitāte atbilstoša, visi televīzijas kanāli savās vietās, turklāt konfigurācija notika vienkārši un saprotami. Prieks, pirmo reizi baudīju televīziju portatīvajā datorā. Pati iekārta slotā esot vispār neizlien ārpus datora, tiesa, pie kartes piespraužamas ir kabeļu pārējas antenai, S-video un tml. Starp citu, komplektā ir arī pavisam maza saliekamā TV antena.

Virs datora klaviatūras ir manāma vēl viena tikai šim datoram redzēta ekstra – neliels LCD ekrāns, kas uzrāda dažādu informāciju par datora stāvokli: CPU, atmiņas noslogojumu un citus datora rādītājus. Tieši šāds risinājums ir redzēts arī Logitech G15 spēlmaņiem paredzētajā klaviatūrā, kas visā pasaulē ir guvusi plašu atzinību. Spēlmaņi novērtē šādas lietas un tiešām, internets teju mudž no dažādiem papildinājumiem mazā LCD ekrāna programmatūrai.

Dell XPS M1730 ir apskatāms tirdzniecības parka Alfa Lattelecom veikalā. Turpat, to var arī nopirkt, bet ja kāds jau to ir paspējis izdarīt, ir iespēja to pasūtīt, tiesa laikam kādu mēnesi nāksies paciesties.

Foto: Dainis Butkēvičus, Anandtech.com, Notebookreview.com

« 1  2  3 »
19 1 10 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 10

0/2000
tekstu negribēju lasīt, bet pec bildītēm izskatās labs :)
1 0 atbildēt
17 collas vairs nav portatīvais :D
1 0 atbildēt
Vai ta tadi sen nav? anglija tadu kkur redzeju (nu vismaz loti lidzigu)
0 0 atbildēt
bezpersoniskās pelēkās plastmasas kastes emotion
0 0 atbildēt
ailian veare ir niknaks dell modelis :D
0 0 atbildēt
N traki....
0 0 atbildēt
+
0 0 atbildēt
tikuntā man labāks emotion emotion emotion emotion Vismaz Os
0 0 atbildēt
Gribeeju sev taadu pirkt,bet vienam skaisti nodega,labi ka bija apdrosinaats! Sev nopirku liidzveertiigu ROCK laplopu,arii nevar suudzeeties!
0 0 atbildēt
man ir 18
0 0 atbildēt