local-stats-pixel fb-conv-api

Žurnāls "Atpūta".3

11 1

Ja ir sajūta, ka tuvākajā apkārtnē nekas nenotiek, jeb arī viss jau ir redzēts un atkal atkārtojas, ir divas iespējas. Viena ir nedarīt neko, jo viss jau ir apnicis. Otra parakājaties pa grāmatu plauktiem. Piemēram, es parakājos un uzdūros 30 gadu Latvijā populārākajam žurnālam ''Atpūta''.

Šis žurnāls sāka iznākt no 1924. gada. Benjamiņa izdevums, sākotnēji tas bija vecā drukā. “Atpūta” iznāk visu okupācijas posmu, saglabājot nosaukumu, bet vienīgais maina saturu.Bet viss sākās ar 1912.gadu, sākotnēji žurnāls ‘’Atpūta’’ 1912. gadā iznāca Rīgā divas reizes mēnesī kā ilustrēts literārisks un zinātnisks žurnāls. Izdevējs H. Blankenšteins, ar 1912. g. – J. Siliņš, redaktors A. Benjamiņš, ar 1912.g. Ā. Kūlbergs. 1911.g. H. Blankenšteins sadarbībā ar A. Benjamiņu sāka izdot žurnālu ‘’Atpūta’’. Abu avīžnieku nodoms bija izveidot jauna tipa periodisku izdevumu- ilustrētu žurnālu. Ilustrēta žurnāla tipam raksturīgs tas, ka vismaz daļa ilustrētā materiāla pastāvīgi veic informācijas funkciju par notikumiem un to norisi. A. Benjamiņam tikai daļēji izdevās realizēt savu nodomu, jo žurnāls ‘’Atpūta’’ gan bagātīgi piesātināts ar ilustrācijām, tomēr maz ir to attēlu, kuriem ir patstāvīgas informācijas funkcijas, tādēļ A. Benjamiņu vēl nevar uzskatīt kā ilustrētā žurnāla nodibinātāju latviešu žurnālistikā, bet gan kā aizsācēju. Vairākos numuros ievērojamāko mākslinieku gleznu reprodukcijas, samērā plašs ārzemju notikumu attēlojums. Ar 1912.gada janvāri mainās, kā izdevējs , tā redaktors, aiziet gan H. Blankenšteins, gan A. Benjamiņš. Viņu vietā nāk J. Siliņš- izdevējs un Ā. Kūlbergs – redaktors. Šiem abiem uzņēmējiem ilustrēta žurnāla veidošanā ir vēl mazāk pieredze nekā iepriekšējiem, un tādēļ žurnāls ‘’ Atpūta’’ pēc trim numuriem 1912.g. beidz iznākt. Pēdējie ‘’Atpūtas’’ numuri ne ar ko neatšķiras no iepriekšējiem. Žurnālam ‘’Atpūta’’ vēl ir tāda nozīme, ka tas kļuva par ierosinājumu kopš 20.gadu sākuma vēlāk ilgi iznākušajam ilustrētajam žurnālam ‘’Atpūta’’, bet tas jau ir pavisam citos apstākļos, no kā izriet žurnāla citāds raksturs un nozīme.

Man, mājās stāv 14 žurnāla "Atpūta" nummuri. Visi 1927. gada izdevumi, lai gan nav īpaši labi saglabājušies, bet tomēr ir interesanti, apskatīt to laiku karikatūras, reklāmas, komiksiņus, bet ir grūti saprast, kas tur īsti ir rakstīts, jo rakstīts vecajā latviešu valodā. Pašreizējā vērtība maniem žurnāliem ir vairāk kā 250Ls, Viens izdevums ~20 - 50 Ls, vismaz man jo nav īpaši labi saglabājušies.

11 1 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

Man ir pilnīgi visi žurnāli!

14 2 atbildēt

MAn mājās ir 1932 gada  Atpūtas žurnāli un tiešām žēl,ka slikti saglabājusies! Salīdzinot,ļoti labi var redzēt cik Latvija tajos laikos bij attīstīta un kā tā nolaidās PSRS laikā!  

3 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt