local-stats-pixel fb-conv-api

Zirgu un poniju skirnes...2

Saja raksta jums bus iespeja apskatit 20 zirgu skirnes.

Enyoyemotion

P.S uzreiz atvainojos par to, ka nav garumzimju:/

1.Akhal teke

Akhalteke ir spēcīgi veidots ķermenis, bet izteikti slaids ar graciozām un plastiskām kustībām. Tas ir paliela auguma, vidējais augstums skaustā ir 1,60 m, svars 320-430 kg. Tas ir gudrs, lepns, un zirga uzticību un mīlestību ir jāiemanto.

2.Andalusian

Andalūzijas zirgi tiek dēvēti arī par tīršķirnes spāņu zirgiem jeb tīrasiņu spāņu zirgiem.Tie ir izcili un talantīgi iejades zirgi.Tie ir kompakti, proporcionāli veidoti zirgi, skausta augstums ir 157-168 cm.Andalūziešiem ir taisns vai nedaudz izliekts profils.Krūtis ir platas, mugura īsa, krusti spēcīgi un lēzeni.

3.Arabian horse

Arābu zirgam ir smalka ķīļveidīga galva, plata piere, lielas acis un nāsis, bet mazs purns. Profils arābu zirgam ir ieliekts, izceļoties pieres daļai. Arābu zirga augstumam skaustā pēc šķirnes standartiem ir jābūt 145-155 cm. Arābu zirgi savam augumam ir viegli, to svars ir 350- 400 kg.

4.Barb horses

Augstums skaustā 1,40-1,55 m, svars 400-550 kg.Barbs ir viena no karstasinju šķirnēm pasaulē.Barbs ir vecāka zirgu šķirne nekā arābu zirgi, lai gan mūsdienās vairs nav sastopami "tīri" barbi, jo barbi savā laikā ir tikuši diezgan nekontrolēti krustoti ar dažādām šķirnēm.

5.Brambijs

Brambijs ir savvaļā dzīvojoša zirgu skirne.Šķirne ir neliela, augstums skaustā 135-150 cm, tomēr zirgi ir ātri, spēcīgi un tempermentīgi.

6.Bodjonija zirgi.

Budjonija zirgs ir viena no siltasinu šķirnēm, kas ir izveidota Krievijaa.Budjonija zirgi ir ļoti izturīgi un ātri jājamzirgi.To augums skaustā ir apmēram 160 cm.Budjonija zirga uzbūve ir viegla un eleganta.

7.Činkotīgas poniji

Činkotīgas ponijus parasti izmanto jāšanai.omēr kā galvenās Činkotīgas ponija kvalitātes tiek atzīmētas ponija pieticība barības izvēlē un veselīgie nagi.Lielākā daļa poniju ir izmērā starp 120 - 140 cm skaustā bet, atgriežoties pie cilvekiem un saņemot pilnvērtīgāku uzturu, ponijiem dzimst lielāki bērni, kas var izaugt pat līdz 160 cm skaustā.

8.Dartmuuras poniji

Tiem ir mierīgs, draudzīgs raksturs, un tie ir viegli apmācāmi, tādēļ tos iesaka kā bērnu pirmos zirgus. Anglijā bērni ar Dartmūras ponijiem startē visās zirgu sporta diciplīnās.Tos plaši izmantoja kā kravu nesējus alvas raktuvēs un akmeņu lauztuvēs.Dartmūras ponijs tiek pieskaitīts pie retajām šķirnēm, poniju skaits šodien ir apmēram 5000.Dartmūras ponijam ir spēcīgi krusti, īsas kājas ar izturīgiem nagiem un vidēji blīvi kauli. Tiem ir biezas un garas krēpes un astes. Ponijiem ir mīkstas gaitas, brīvām plūstošām kustībām.

9. Donas zirgs

Donas zirgs bija kazaku kara zirgs. Mūsdienās zirgs tiek izmantots kā jājamzirgs hobijam un sportā, tā ir populāra šķirne zirgu tūrismam, un tiek izmantots arī kā aizjūga zirgs. Donas zirgs ir vidēja auguma, tā augstums skaustā ir 160 - 165 cm. Ķermenis ir spēcīgi veidots, kompakts. Zirgs spēj uzkrāt barības rezerves, kuras izmanto vēlāk sliktākos apstākļos, līdz ar to tā ķermenis veidojas paplats.

10.Eksmūras ponijs

Eksmūras ponijs ir ļoti izturīga poniju skirne, tie neslimo ar daudzām tipiskām zirgu slimībām, tie ir spēcīgi, bet pieticīgi.

Augums skaustā ir 115-125 cm. Eksmūras ponijam ir otrais acs plakstiņš, ko mēdz saukt par "krupja aci" - plāns, plēvei līdzīgs plakstiņš, kas pasargā ponija acis no sāļajiem jūras vējiem. Eksmūras ponijam nekad nav baltu zīmju uz ķermeņa.Eksmūras ponijam ir lieli, spēcīgi zobi, lai varētu grauzt un sakošļāt viscietākos krūmus un augus.Mūsdienās Eksmūras ponijs tiek atzīta par vistīrāko poniju šķirne Britu salās.

11.Falabella

Falabella ir vismazākā zirgu skirne pasaulē. Lai gan tā ir tik maza, to nesauc par poniju, bet par miniaturo zirgu. Falabellas dzimtene ir Argentina.Falabellas augstums skaustā ir 38-86 cm.Falabellu kumeļi piedzimst ļoti mazi, tiem ir apmēram 20 cm augstums skaustā.Falabellas ir inteliģentas un viegli apmācāmas. Tā kā falabellas ir ļoti maza auguma, ar tām var jāt tikai mazi bērni. Zirgu šovos tās parasti izrāda, vedot pie rokas. Falabellas var apmācīt vilkt ratus, un tas ir vispopulārākais falabellas pielietojums.

12.Feru ponijs

Augums skaustā tam ir 115 - 125 cm.Tomēr, neskatoties uz mazo augumu, Fēru salu iedzīvotāji to sauc par zirgu.Mūsdienās to pamatā lieto kā jājamzirgu bērniem.

13.Fjord horse

Lai arī fjordu zirgi ir neliela auguma, bet tie ir ļoti spēcīgi. Šķirne ir attīstījusies Norvēģijas rietumu kalnainajā apvidū. Tā augums skaustā ir 1,35-1,50 m, svars 400-500 kg. Raksturā fjordu zirgi ir draudzīgi un maigi, labprāt sadarbojas ar cilvēku un ir ideāli zirgi visai ģimenei.Purns ir vienmēr gaišāks nekā ķermeņa pamatkrāsa. Fjordu zirgu krēpes ir garas un biezas, ar interesantu krāsojumu - centrālā krēpju josla ir tumša, bet gar malām tumšajai joslai aug gaišas krēpes, tādēļ fjordu zirga krēpes parasti apgriež 5-10 cm garumā, lai tās stāvētu vertikāli uz augšu, un būtu redzama unikālā krēpju krāsa, kā arī tādā veidā tiek izcelts zirga spēcīgais kakls. Pāri pār muguru no krēpēm līdz astei fjordu zirgam stiepjas šaura, tumši brūna strīpa - peļutaka. Aste tāpat kā krēpes ir divās krāsās, centrā tumši sari, kas it kā turpina muguras tumšo svītru, gar malām sari ir gaiši.

14.Hailendas ponijs

Tas ir vislielākais no 9 poniju šķmirnēm Britu salaas.Hailendas poniji ir ļoti spēcīgi, un tam ir izteikti pakļāvīgs raksturs. Kādreiz to lietoja kā darba zirgu.Mūsdienās tas tiek izmantots kā hobija jājamzirgs vai sporta zirgs. Tie ir labi piemēroti konkūram.Hailendas ponijam izšķir divus tipus; lielāks un masīvāks, kas dzīvo kontinentā, un smalkāks, mazāks, kas dzīvo salās. Abi tipi ir labi piemērojušies Skotijas bargajam un mainīgajam klimatam.Hailendas ponija augums skaustā ir 132 - 148 cm.

15.Islandes zirgs

Islandes zirgi ir viena no populārākajām vieglo gaitu šķirnēm pasaulē. Neliela auguma, apmēram 125—155 cm skaustā un 250—400 kg smags. Lai arī zirgs ir neliela auguma, ar to jāj pieauguši cilvēki. Ērtās gaitas un vieglais, draudzīgais raksturs, mierīgās un līdzsvarotās reakcijas padara Islandes zirgu par vienu no labākajiem jājamzirgiem.

16. Konik polski

Koniki ir neliela auguma, tomēr tos pieskaita pie zirgiem nevis pie ponijiem.Augstums skaustā ir apmēram 1,34 m, svars apmēram 400 kg. Tie ir primitīvi veidoti, pieticīgi zirgi, ar spēcīgu ķermeņa uzbūvi. To galva ir smalka ar taisnu profīlu. Krēpes biezas un garas.Tradicionāli koniki tika lietoti kā zemnieku zirgi lauksaimniecības darbos, mūsdienās tos lieto arī kā jājamzirgus un sporta zirgus. Koniku raksturs ir mierīgs un draudzīgs. Ja savvaļas koniks nonāk pie cilvēkiem mājas apstākļos, tie ļoti viegli atkal kļūst par mājas zirgiem.

17. Konmaras ponijs

Ponijiem ir spēcīgas un īsas muguras.Konmāras ponijam ir jaudīgi un labi veidoti krusti, gari, ieslīpi pleci, spēcīgas kājas un nagi. Galva ir smalka un neliela, ar nedaudz ieliektu profilu. Ausis mazas, plati novietotas, kakls labi veidots - arkveidīgs. Poniju augums skautā ir 128 - 148 cm.Tā temperaments ir dedzīgs, un ponijs ir inteliģents un viegli mācās.Konmāras ponijam ir daudzi talanti. Tos lieto konkūrā, dresāžā, izturības daudzdienu jāšanā un hobijam.

18.Latvijas zirgs

Latvijas zirgiem ir trīs tipi: Latvijas braucamais zirgs, Latvijas sporta zirgs un Latvijas ardenis. Latvijas zirga šķirnes pamatā ir Latvijas vietējie darba zirgi, kas savukārt ir bijuši meža tarpana pēcteči.Latvijas zirgi ir universāli izmantojami zirgi, īpašus panākumus gūstot konkūrā, iejādē un trīscīņā.Latvijas šķirnes zirgi ir augumā lieli, ķēves vidēji pārsniedz 160 cm skausta augstumu, ērzeļi nereti ir 170 cm un vairāk. Krūšu apkārtmērs ķēvēm un ērzeļiem ir salīdzinoši vienlīdzīgs, nereti pārsniedzot 200 cm. Braucamā tipa zirgi ir izstieptāki, smagāki (svars aptuveni 600-800 kg), sporta tipa zirgu svars ir ap 600 kg.Latvijas ardeņu augstums skaustā ir 156 - 162 cm, ķermeņa garums 160 – 173 cm, krūšu apkārtmērs 190 – 220 cm, priekškāju liela apmērs 22 – 26 cm.

19.Trakenes zirgi

Mūsdienās Traķēnes zirga tipiskais augstums skaustā ir 157 - 173 cm.Traķēnes zirgs var būt jebkurā krāsā.Mūsdienās Traķēnes zirgu audzē visā pasaulē, tā ir ļoti populāra šķirne. Šķirnei ir raksturīga elegance un līdzsvarotība kustībās. To plaši izmanto triscinas, dresazas un konkura sportā. Traķēnes šķirne ir devusi izcilus zirgus, kas uzvarējuši daudzās augstākā ranga sporta sacīkstēs, Olompiskas speles ieskaitot.

20.Mustangs

Mustangs ir viena no savvaļā dzīvojošām zirgu šķirnēm.Mūsdienās mustangi ir aizsargāti ar likumu.Tā kā mustangi veidojās, krustojoties daudzām zirgu šķirnēm, tiem nav noteiktas krāsas matojums. Mustangiem raksturīgs neliels augums, maksimāli tas sasniedz 142 cm. Aptuvenais augums 140 cm. Tie ir izturīgi un spēcīgi veidoti.Mustangs ir iemācījies sasist ledu aizsalušā āliņģī, kā arī aizsniegt ūdeni citās grūti pieejamās vietās.Bars respektē citus zirgu barus savas teritorijas nomalēs un reizēm apvienojas ar tiem, lai aizsargātos no plēsējiem. Katrā harēmā ir viena alfa ķēve (galvenā ķēve). Ja draud briesmas, šī ķēve aizved baru drošībā, kamēr ērzelis stājas pretī ienaidniekam. Tas ir iespaidīgs skats, kad ērzelis gatavojas aizsardzībai.

Neaizmirsti atstat plusinu.emotion

27 2 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

Kā man patīk ļoti zirgi un tavs raksts bija foršs es tev lieku lielu +

1 1 atbildēt