local-stats-pixel fb-conv-api

Vai Visums ir bezgalīgs?102

1665 3

Šis jautājums droši vien ir tik pat sens cik pati cilvēce, jo tam ir dziļi eksistencionālas saknes un no tā, gandrīz vai neatkarīgi no atbildes, izriet dziļi paradoksi. Bezgalība, ārpus sausa matemātiska vienādojuma, pati par sevi ir kaut kas prātam neaptverams. Tomēr to pašu var teikt par Visumu ar galu. Kāda ir Visuma mala, ja tāda eksistē? Par Visuma patieso iezmēru mūsdienu zinātne ir spējīga tikai spekulēt, tādēļ apskatīsim kādas problēmas rodas katrā no iespējamajām atbildēm.

« 1  2  3  4  5 »
1665 3 102 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 102

0/2000

Turpini taisīt šādus rakstus, kaut ko tik interesantu sen neesmu spokos redzējis, un šaubos ka redzēšu...

Metīšu linku draugiem, teikšu lai liek + Patīk vai nepatīk :D Tas ir tas par ko ir jadomā, nejau par tizlajiem komiksiem, rakstiem ar nosaukumiem "gurķu sēklas dibenā" utt. Malacis +++ emotion

66 0 atbildēt

Neko jaunu neuzzināju, bet raksts pa pirmo.

Žēl, ka nav pienācīgi novērtēts, bet tā jau te ir bijis vienmēr.

30 0 atbildēt

Ja nu mūsu saules sistēmas planētas ir kādi elektroni, kas riņķo ap sauli (atomu), un mēs kopā ar mūsu visumu esam kāda neliela šūna kādas dzīvības organismā gluži līdzīgā visumā mūsējam?

21 0 atbildēt

 

Sākšu ar pirmo jautājumu, rakstā ir minēts no kuru atzītu pētnieku pieņēmumiem, paradoksiem, pētījumiem u.c. ir celies katrs no šiem apgalvojumiem. Tāpat faktiski viss rakstā minētais ir ietilpst tajā, ko sauc par standarta kosmoloģisko modeli, kas būtībā ir vispār pieņemtā zinātniskā patiesība par mūsu Visuma rašanos un uzbūvi. Tiesi viskontroversālākās idejas, kā mūsu Visuma kopijas, paralēlie visumi un bezgalīga izmēra ietkeme uz tiem, tajā modelī ir iesakņojusies visdziļāk.

Es piekrītu Tavam nākamajam apgalvojumam, ka Tu nekādi nevari būt drošs ne par manu, ne par Visuma eksistenci, jo viss kā esamību Tu esi spējīgs pierādīt filozofiski esi Tu pats, jo Tu domā, Tu zini, ka Tu domā, tātad Tu esi. Tāpat Visums tiesām ir tādas izbūves, ka teorētiski, ar ūberjaudīgu superdatoru, to būtu iespējams simulēt tā, ka katrs tā iemītnieks neapzinātos, ka dzīvo simulācijā.

Bet vai tad šoreiz par to ir runa? Kad Tu satiec savu mammu, Tu taču viņu apskauj un iedod buču, nevis apšaubi viņas esamību, vai ne? emotion  Kaut gan patiesībā, pēc Tevis teiktā, nepastāv nekā tāda, kas Tavas mātes esamību padarītu vieglāk pierādāmu kā manējo, šī raksta, vai visa Visuma kā tāda.

17 0 atbildēt

Tad beigās viņš tomēr sanāk bezgalīgs? emotion

11 0 atbildēt

Noteikti būs kaut kāds turpinājums, droši vien ne par tieši šo tēmu, jo šaubos, ka tuvākajā laikā tiks noskaidrots precīzs Visuma izmērs emotion Bet noteikti, ka būs vēl kaut kas par astronomiju vai kvantu fiziku. Gribētos uzrakstīt vēl vienu līdzīgu mindfucku par kvantu nenoteiktību, Šrēdingera kaķi un realitātes nekonkrētību, bet vispirms jāizdomā kā lai to izskaidro saprotamā valodā un jāatrod tam laiks, jo, piemēram šis raksts apēda visu manu vakardienas darba dienu :)

11 0 atbildēt
swm avatarsswm

Paldies šim visumam, ka te pastāv pankūkas ar zemeņu ievārījumu, bez tā es nevarētu izdzīvot! emotion

8 0 atbildēt

Ja viens visums var fiziski ietekmēt viens otru, kas notiktu, ja visa pasaule vienotos, ka pārdomās darīt kaut ko tik daudz reižu cik vien iespējams vienā dienā? Respektīvi - 7 miljardi cilvēku katrs dienā pārdomātu vismaz 1000 reizes, kas radītu 7000 miljardu jaunus visumus, kuri, savukārt radītu vēl 7000*1000 jaunus visumus un tā tālāk. Ja nu mēs radam tik daudz visumu, ka tie ar savu gravitācijas spēku iznīcina viens otru, tādā kā ķēdes reakcijā? emotion

MINDBLOOOOOOOW 

7 0 atbildēt
Mani biede tas, ka agrak pastaveja fakts, ka pasaule turas uz 3 valiem un nu jau musdienas mes saprotams, ka nu tas ir absolutas mulkibas, un ta realitate, kada mums liekas tagad ir pilnigi savadaka, bet iespejams, ka ari tagad mes kludamies tik pat smagi vai pat vairak. Es nenoledzu teorijas tikai motiveju but skeptiskakam uz visu.
6 0 atbildēt

Lasīju ar interesi! Un riktīgi ievilka emotion

4 0 atbildēt

Ļoti labs raksts. baigi patika. Maindfucks kad domā un lasi par šito.

3 0 atbildēt

Man patīk stīgu/brānu piegājiens visuma jautājumam. Protams, tā tikai ideja, bet šāds tāds matemātisks pamats tam ir.

3 0 atbildēt

tad es nesapratu - cik tad isti daudz putru vajag?

3 0 atbildēt

Esmu dzirdējis arī teoriju ka visums ir nevis bezgalīgs,bet viņš izplešās visu laiku.

Biki laikam novirzīšos no tēmas,bet ir arī uzskats ka ir bezgalīgi daudz dimensijas.

Piemēram mēs dzīvojam 3 d pasaulē, bet diemžēl musu acis nav piemerotas lai redzētu 3 vai piemēram 4 dimensijās. Bet raksts bija tiešām interesants man patik tādas lietas.

3 0 atbildēt
Foršs raksts :)
3 0 atbildēt

Ļoti patīk Tavi raksti. (pie tagadējā datora nevaru garāku komentu uzrakstīt) :(

2 0 atbildēt

Ir triis lietas, kas ir bezgaliigas: Visums, Cilveeku Stulbums un reizes, cik jaatkaarto maatei, ka nevar uzlikt Pauzi online speelei.

2 0 atbildēt
Man liekas ka ir paralēlie visumi. Cilvēks nav vienīgā dzīvā būtne visumā, jo ir fuc*ing daudz planētu, galktiktu, stratosfēru un citas huiņ**. 100 % cilvēks nav vienīgā dzīvā būtne.
2 0 atbildēt

Par visumu 95% faktu nemaz nav pierādāmi. Tāpēc astranomi lielākajā daļā gadījumu vadās pēc meliem, vai nepierādītiem pieņēmumiem patīk tas jums vai nē..

2 0 atbildēt

bij intersants video "ceļojums uz visuma malu". sasniedzot visuma malu tu nonāc lielā sprādziena sākumpunktā. tas arī izriet no matemātikas. lai sasniegtu visuma malu ir jāceļo krietni ātrāk par gaismu un ātrumam tikai jāpieaug. kas savukārt nozīmē, ka tu ceļo pagātnē arvien straujāk līdz sasniedza visa sākumu. nu tas tā - teoretizējot.. emotion

2 0 atbildēt
« 1  2  3 »