local-stats-pixel fb-conv-api

Vai Latvijai vajag atjaunot obligāto militāro dienestu??82

295 4

Pēc jaunākajām ziņām Lietuva šoruden atjaunos obligāto militāro dienestu(OMD) un pievienosies tām nedaudzajām eiropas valstīm kuras ir vel saglabājušas gan OMD, gan profesionālo armiju. Tā pat kā Igaunijai, Somijai, Dānijai un Norvēģijai Lietuvai būs jauktā armija.

Beidzoties Aukstajama karam un sabrūkot Padomju Savienībai 1991.gadā Eiropas valstīs izzuda nepieciešamība uzturēt lielas armijas un daudzas Eiropas valstis atteicās no obligātā militārā dienesta, tostarp Francija 1996.gadā un Vācija 2011.gadā.

Pēc Ukrainas krīzes un radikālo islāmistu uznācieniem uz eiropas skatuves, ir atkal raisijušās diskusijas par to vai Latvijai vajadzētu atjaunot OMD.

Pirms 10 gadiem pēc AM pētijuma kur 80% iedzīvotāju izteica vēlmi atteikties no OMD un pāriet uz profesionālo dienestu. Bet pēc jaunākajām aptaujām 45% vēlētos atgreizties atpakaļ pie OMD.

Vai Latvijai un mums pašiem to vajaga? Vai ar profesionālo armiju un zemessardzi nepietiek?

Latvijai vajadzētu atjaunot OMD, jo ilūzija par to ka karš eiropā nebūs ir izgaisis un zvaigznes sola, ka pie ilgstoša miera neatgriezīsim.

Bet ne tagad. Šajā brīdī vajaga stiprināt armiju un zemesardzi, palielinot atalgojumu , modernākus aprīkojumus, iepirkt jaunus un madernus prettanku un pretgaisa raķetes, modernizēt lidostas un kara ostas. Ar vienu vārdu sakot izdarīt mājas darbus, lai konflikta gadijumā sabiedrotie varētu veiksmīgi un pats galvenasi ātri ierasties Latvijā. Latvijai nav ne moderna gaisa spēki ne kārtīga flote, bet sauzemes spēki (kājnieki) ir profesionāli savās jomās.

Protams , īstā karagadijumā Latvija nespētu noturēties ,kā Ukraina , bet mums to nemaz nevajaga. Mūsu armija ir domāta specuzdevumiem un partizāna tipa karam, un mums ir jānoturas tik ilgi līdz eiropas armija un NATO ieradīsies.

Ir daudz runāts par to vai NATO ieradīsies vai pametīs mūs, bet visticamāk ,ka mūs glābs, ne jau tikai Latviju , bet visu baltiju , jo ja to nedarīs tad NATO ir beigas. Un kā zināms ASV to nemaz negrib.

Ukraina izvēlēlējas neitralitāti un drošibas garantijas dēļ atteicās no saviem kodolieročiem , ko tagad daudzi ukraiņi jau nožēlo. Par laimi mūsu politiķi nestiepa gumiju garumā un pēc garām pārunām un reformām iestājās gan ES , gan NATO .

Ukrainas karš un Krievijas agresija parādija to ,ka eiropa vairs nav droši'ba un kaut kas ir jādara lietas labā. Lietuvieši atjauno OMD, ES taisās izveidot sen aizmirsto plānu - vienotu armiju(faktiski jau ir vienota armija), bet katrai dalībvalstij atliek modernizēt armiju .

iemesli kapēc mums nevajag tagad atjaunot OMD:

1) Ar šo finansējumu, kas pagaidām ir AM nepietiks ,lai atjaunotu OMD, uzturētu armiju un zemessardzi

2) Jaunsardze un zemessardze pilnvērtīgi pilda OMD funkcijas, tikai vajaga popularizēt un cilvēki būs, daudzi bērni no mazajām pagastu ciemiem labprāt dodas uz jaunsardzi.

3) Ir risks ,ka apmācot cilvēkus viņi biežāk problēmu risināšanā izmantos ieročus un vardarbība pieaugs.

4)Brīvprātīgi pieteicies jaunietis ir uzticamāks, nekā iesauktais, un vel tad būs tos iesauktos jāmeklē un jātiesājas, ja izvairīsies no dienesta. Tas ir bezjēdzīgi.

5) Jebkurš virsnieks karos ar 50 profesionāliem kareivijem, nekā ar 200 brīvprātīgajiem, kuriem nav ne disciplīnas, ne lielā sajēga karošanā un fiziskā un psiholoģiskā sagatavotība.

Un kā jūs domājat?Vajaga atjaunot vai nē ? Kādi ir viedokļi?

295 4 82 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 82

0/2000

Es esmu par profesionālo nevis obligāto .Jo cik es zinu , tad arī profesionālajā visi gribētāji nemaz netiek iekšā vismaz kādu laiku atpakaļ tā bija . 

Lai atjaunotu obligāto dienestu ir nepieciešami ļoti lieli līdzekļi ,kuru mums nav .Es uzskatu ,ka vairāk vajag ieguldīt zemessardze jaunsargos.

37 0 atbildēt

Quality over Quantity.

22 0 atbildēt

Manuprāt labāk par obligāto militāro dienestu būtu skolās sporta stundu vietā mācīt visas militārās lietas, kā šaušana, kaujas taktika un tamlīdzīgas lietas armijas garā. Protams neaizmirsīsim par jaunsargiem... emotion

militārā garā apmācīti bērni jau no 1. klases, 9. vai 12. klasi beiguši jau varētu būt neslikti paramilitāristi, kurus vajadzības gadījumā ir ātri un lēti apmācīt piemēram par elitāriem specnaziem. Tas varētu būt visai ātri un viegli paveicams uzdevums, jo jaunais karavīrs armijas lietas pārzin no bērna kājas! emotion

P.S. Obligāto militāro dienestu neatbalstu, ja armijā notiek ģedovščina. Es neuzskatu par pilnvērtīgu to armiju, kurā valda ģedovščina. emotion

22 4 atbildēt
Esmu pret obligāto dienestu! Domāju pietiktu ja mūsu pundurvalstele iegādātos kādu pārīti kodolgalviņu, kā drošības garantu un ar to arī pietiktos. Citādi tā visa militārā padarīšana ir bezjēdzīga naudas izmešana vējā.
16 0 atbildēt

vēl ko gribētu piemetināt. Mūsu valdībai un lēmējiem ir gana attālināta sapratne gan par profesionālo armiju gan arī obligāto militāro dienestu. Militāro armiju nespēj uzturēt, sak, savāksim "brīvprātīgos" piespiedu kārtā kā oblogāto dienestu? Un tad ko, potēsim jaunajiem mīlestību pret dzimteni? Paskatīsimies amurikāņu vai krievu filmas kurās zaldātiņš gatavs galvu nolikt tikai lai resnajam ģenerālim autoritāti saglabātu? Da nu nah. Attiecībā uz obligāto dienestu zinu daudzus kuri saka ka armija šamo dzīvi ir pagriezusi uz labo pusi, un zinu tikpat, ja ne vairāk tādus kuri uzskata tos gadus par neadekvati zemē nomestiem. Bet tas i atkarīgs no konkrēta cilvēka. Ja tu savā dzīvē neredzi jēgu, varbūt armija tev palīdzēs saprast kas tu esi un kam tu esi derīgs. Bet cilvēku kurš zin ko grib, armija tikai sačakarē. Esmu par to lai mūsu valsti sargā tādi, kuri zin ko dara un par ko saņem naudu nevis tādi kuri atrodas ne savā vietā ne savā ādā, jo būsim godīgi - pat ja visus staigātspējīgos večus iesauks karot, 90% no viņiem būs tupa lielgabalu gaļa. Vai man to vajag? Danunah.

12 0 atbildēt

Nu tā kā man šaubas ir, ka mani ņems, tad es par to īpaši nedomāju.Lasīju tekstu un tajā vietā par Eiropas armiju un NATO apstājos un sāku domāt. Skan jau jauki, bet kur tādas garantijas, ka tā pati Eiropa un NATO neuzliks mīksto reāla kara apstākļos?Nezinu, cik tā ir patiesība, bet kaut ko tādu dzirdēju, ka tie paši , kas sankcijas Krievijai sabāza virsū vēl pirms visa tā sviesta Ukrainā , pašu Krieviju esot apgādājuši ar daudz ko mūsdienu un modernu armijas vajadzībām.Plašāk neko daudz zināt jau nevar - vien cik nu piemēram par tiem Mistral (laikam tā viņi saucās) kuģiem, kur beigās ja nemaldos tie paši franči saraustījās un pārtrauca līgumus ar Krieviju un atteicās piegādāt preci. Un atgriežoties pie Obligātā dienesta atjaunošanas - no kurienes nāks apmācāmajiem ekipējums utt?Lai tik beigās pašiem no savas kabatas nav jāmaksā par visu - būs kā poličiem, kas paši skrien sev pirkt apavus, jo redz, konkrētas iestādes nenodrošina viņiem ekipējumu emotion Ak jā un par finansējumu runājot - būsim godīgi - visām tām ministrijām nekad nepietiekot nekam naudas.Ironiski - kā tad kaut kam var pietikt naudas, ja visās malās sēž purni, kas nekautrējās bāzt sev kabatās to, kas nepieder viņiem - šajā gadījumā naudu.Viens piemērs ir ko varu minēt ir par šo pēdējo ziemu, kad mēnesi atpakaļ ziņās figurēja informācija , ka ceļu uzturēšanai ar visādiem pretslīdes brīnumiem esot iztērēti 10 miljoni, no 30 paredzētajiem veselam gadam, kaut gan pa īstam vismaz manā galā tāda kārtīga ziema ar sniegu un ledu bija pa visiem trīs ziemas mēnešiem pāris dienas.Negribu ar pirkstiem rādīt kurā būcenī sēž cilvēki, kam vienmēr naudas ir par maz, neskatoties uz viņu lielajiem atalgojumiem attiecībā uz vidusmēra nodokļu maksātāju šajā valstī.Un es arī ja varētu, tad atteiktos piedalīties tajā marazmā ar obligāto dienestu.Neredzu jēgu no sevis tēlot lielgabalu gaļu - un man pekstiņus bāzt ausīs par patriotismu var necensties.Es zinu, ka zeme uz kuras dzīvoju ir mana dzimtene un arī pie tā visa valsts - diemžēl , kurai ir pofig uz tiem, kas viņu uztur caur nodokļiem.Es esmu gatavs celties un krist par tām vērtībām, kurām es piešķiru lielu nozīmi savā dzīvē - bet es neiešu krist par kaut kādiem deputāteļiem, kam galvenais ir nauda , jo jau divdesmit gadus Latvija nekur nav attīstījusies un neattīstīsies, kamēr Saeimā praktiski visi/daļa būs miljonāri par nodokļu maksātāju naudu. 

8 0 atbildēt

Tieši vasarā man paliek 18 gadi, protams, ka neesmu ar to mierā... Esmu pieradis pie 21. gadsimta dzīves, kad tev ir internets, kad tu spēj aiziet uz veikalu un nopirkt sev vēlamo produktu, vai, ka tavs pienākums ir iet un mācīties, bet spiest tev iet armija mani kaut kā nepiesaista... Es to nevarētu.

8 0 atbildēt

No sava skatu punkta redzu vismaz divas nepilnības obligātajam dienestam - pirmkārt, ja tas ir viens gads, ko tur īsti var iemācīties? Labākajā gadījumā kaut cik disciplīnu iedzīs un pamatus iemācīs, un arī tiem, kuri kaut cik gribēs mācīties (sen jau ir pierādījies, ka tiem, kas negrib, neko neiemācīsi - kaut ar mietu sit). Otrkārt, ko darīt tiem, kuri patiešām nevēlas sevi saistīt ar armiju? Es nerunāju par mazajiem alkašiem, bet jauniešiem ar nopietniem plāniem sportā, mācībās vai biznesā. Obligātais dienests būtībā izjauc visus plānus, mērķus un motivāciju kaut ko darīt, rezultātā cilvēks ir nomākts un dusmīgs par to, ka viņam nav brīvības darīt to, ko vēlas un kas patīk. Un tāds cilvēks nekad nebūs produktīvs no skatupunkta, kurš paredz spējīgas armijas izveidi. Arī man ir plāni nākotnei un obligāto dienestu uztvertu, lai neteiktu vairāk, ļoti negatīvi. 

7 0 atbildēt

ka saka, ar varu mīļš nekļūsi.

7 0 atbildēt

Varbūt ne obligāto armiju, bet kaut ko tomēr vajadzētu, citādi izaug pārāk daudz memmesdēliņu un memļaku, kas domā, ka viņiem viss ir atļauts, bet disciplīnas nekādas. Es arī labprāt ietu armijā vai zemessardzē vai jaunsargos u.tml., bet mani diemžēl neņems emotion

6 0 atbildēt

Armija labo un armija UZlabo. Liksies dīvaini, bet fakts.Esmu pilnīgi par neskatoties uz to ka esmu parasts lietotājs uz kura komentāru/viedokli noskatās kā uz tukšu neko..

9 4 atbildēt

tie 45% kas grib obligato tad lai obligati iet, man tas nav vajadzigs, ir citi darbi kur var gut vairak zinashanu nekaa tuppa notupot gadu armijaa... man ka reiz bija taads darbs, ta ka ja bus ienaidniekam lode piere jaielaizh man roka nedrebes, bet armija neieshu principa pec, ja atvilks ar varu kads bez zobiem paliks.

6 1 atbildēt

varbut tapec kane visi dienee juras spekos, nezinu kas tur ir un ka bet vnk regulaarajaa dienestaa nekaa taada nav, Es kad stradaju IeVP man tur praktiski visi bija kas dienejushi armija un kad Es dabuju kaprala pakapi pec paris meneshi izbijushie armijnieki mani ieniida, tad dabuju pec gada laikam serzhanta pakapi, tad vispar bija vaaks, vnk mani ieraugot daudzi kko debilu izsplaava un bija loti neapmierinati ka man itka viegli viss ejot. Nu un tie pashi dzheki kad ar viniem runaju ka armija bija, vieni stastija ka shaushana bija tikai 1 reizi, citi teica 2-3,  un viss, parejo laiku vnk pavadija bezjedzigi ari puleejot ierochus. 

Es vienalga uzskatu ka armija ir jaiet tiem kas grib, nevis ta ka kadu piespiezh pret savu gribu. Pirmam kartam dzivojam briva valstii, man ir tiesibas uz brivibu, respektiivi mani nedrikst ierobezhot briiviibaa pat valsts, nesmu nedz noziedznieks nedz kkaads huligaans. Pietam obligatais dienests nozime ka velak jebkura laika tavs pienakums ir iet karaa ja tevi pasauc ja ne busi nodeveejs un tupesi cietuma, karteja brivibas ierobezhoshana... bet manos planos nav karot armijas puse, klausit resnos onkulus, kuri no kara laaga neko nesajedz un pashi ar savu adu neriskes, tikai pateiks, ej tur, dari to... Es ja karoshu Es karoshu ar sev lidzigi domajoshajiem un pa savam, zem lodem nelidisim pec kaada komandas, vertesim situacijas un attiecigi rikosimies. 

Es netaisos piesegt pakalu musu valstviriem, Es ja karoshu tad par savu zemi un tautieshiem. Ja un valstviri bus viens no maniem merkiem, visi korumpetie bus taipat ienaidnieka sarakstaa.

4 0 atbildēt

1 labi apmācīts karavīrs, ir vērtīgāks par 10-20 brīvprātīgajiem. 

4 0 atbildēt

NEVAJAG!

4 0 atbildēt

Varu derēt, ka tie 45%, kas ir par nav riska grupā. Viņiem nekas nedraud. Taču jauniešiem ar normāliem nākotnes plāniem izčakarēt dzīvi. Nē nu principā var jau, bet vai vajag? Noteikti nē!

4 0 atbildēt

kakova ***a man butu jastajas armija un jaizstav valsts kas nav pretimnakosa?!? lai liek tos jebanutujus deputatus prieksgala un lai vini karo ja tik loti vajadzigs.

3 0 atbildēt

Piekrītu , bet OMD vietā varētu massveidā sūtīt uz jaunsardzi, tur praktiski to pašu apmāca un ja būs vēlma varēs katrs pats izlemt dienēt tālāk vai mācīties/strādāt.

3 0 atbildēt

Iesaku noskatīties pēdējo LTV interviju ar Igaunijas Prezidentu - viņš tur visu saprotami saliek pa vietām - kāpēc un kādai jābūt armijai.

2 0 atbildēt

Laika,dzīvību un līdzekļu izšķiešana, ja kāds nāks virsū tad arī atnāks, un nekādi 9000 strēlnieku viņus neapturēs emotion

4 2 atbildēt
« 1  2  3 »