local-stats-pixel fb-conv-api

Tumšā energīja un tumšā plūsma46

448 3

No kā sastāv visums un kur tas dodas? Cilvēce uzdod šo jautājumu jau no Platona laikiem, bet pirmās īstās atbildes rodas tikai pēdējos 20 gados, un tās ir pārsteidzošas. Izrādās, ka parasta matērija, kas sastāv no tādiem atomiem, kas veido mūs, planētas, zvaigznes, gāzu mākoņus, īsāk sakot, visus objektus un vielas ar ko cilvēce kādreiz ir saskārusies, ir atbildīga tikai par niecīgu daļu no visuma kopējās masas . Bet tā virzība, tumšās enerģijas un tumšās plūsmas iespaidā ir vēl mīklaināka.

448 3 46 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 46

0/2000

 

Vai esi kādreiz redzējis elektrību? Neesi? Bet tomēr uzticies "neredzemajam spēkam" un iespraudi datoru rozetē, vai ne? Un, kā redzams, tas pat darbojas!  Tumšā matērija, vai "neredzemā matērija", citējot Tevi, arī ir novērojama netieši, caur gravitāciju. Tās masa liec laika telpu kā rezultātā, gaisma, kas ceļo cauri šai laika telpai, liecas tai līdzi un šo efektu var ļoti viegli novērot. Pats laika telpas izliekums, kas kalpo kā pierādījums tumšajai matērijai, ir ņemts vērā noregulējot pulksteņus GPS satalītos un ļauj Tev nekļūdīgi atrast tuvāko bibliotēku, ko nomētāt ar akmeņiem.

Kas attiecas uz nelietderīgi izšķiestu nodokļu naudu, Tev par to nav jāuztraucas, arī pieņemot, ka Tu tos maksā. Latvijā zinātnei tiek atvēlēti ļoti niecīgi Valsts līdzekļi un viss pētnieciskais darbs notiek attīstītajās valstīs, tātad - Tev na haļavu. Runājot par šiem konkrētajiem fenomeniem, jau pagāšējā gadsimta 20ajos gados tika veikti pirmie mērījumi, kas norādīja uz to, ka visa galaktiku masa nav redzama, bet šie novērojumi netika pētīti tālāk vēl vairāk kā pusgadsimtu, tieši tādēļ, ka nebija vēlmes finansēt tik spekulatīvus pētījumus. Tā kā nav ko raizēties par naudas sadali pētniecībā, tā arī bez Tevis notiek ļoti stingri.

10 0 atbildēt

Man patīk šādi raksti un šis raksts patiešām ir labs un interesantsemotion

10 1 atbildēt

Zinātne ir apbrīnas vērta,tieši viņa ir jāciena un jāpielūdz,nevis jātup uz ceļiem mētājoties ar Dieva vārdiem! emotion 

5 0 atbildēt

Man pietrūkst bezkaunības izteikt spekulācijas par tēmu, kas ir tumša bilde pat pasaules spožākajiem prātiem. Raksts ir tik labs, ka pēc komentāra īsti pat neprasās. Vienīgais, ko varu pateikt - bravo!

6 1 atbildēt

Patiesība slēpjās, tur, ārā! emotion

5 1 atbildēt
Kaut vai ar to, ka tā pastāv, bet spārnotie brīnumi - ne.
3 0 atbildēt

1) kosmoloģiskais konstants  - es par galotņu izvēli emotion man šķiet, ka pareizi ir kosmoloģiskā konstante. Einšteins darbojās pēc matemātiķu paradumiem - kas nav, tas jāiegādājas. Lai vienādojumi štimmētu, ieviesa noteiktu vērtību - konstanti.

2) interesanta versija no daļiņu fizikas viedokļa par to, kas ir tumšā enerģija. hipotēze, ka tā ir tā pati vakuuma enerģija, bet pēc aprēķiniem tā būtu pārāk liela un sarautu visumu gabalos jau sen, tāpēc uzskata, ka hipotētiskā daļiņa gravitons ir "apēdis" lielāko daļu vakuuma enerģijas. tas gan nozīmētu, ka gravitonam jābūt masai, kas savukārt nosaka, ka gravitācija nevar darboties bezgalīgos attālumos, kā tas faktiski ir. aprēķini tomēr tāda, ka gravitons varētu "svērt" vien 10^-33 elektronvoltus, kas ir praktiski nenozīmīga masa, bet pietiekama, lai tas būtu paņēmis vairumu vakuuma enerģijas. nedaudz pāri palikusī vakuuma enerģija arī darbojas kā antigravitācijas enerģija un liek visumam izplesties ar vien straujāk.

3) filozofija: cik dzirdēts, tad ir novērojumi, ka dažādos periodos visums ir izpleties ar dažādiem ātrumiem - te straujāk, te lēnāk, te atkal straujāk. iespējams, kādi visumā notiekoši procesi tomēr var ietekmēt visuam likteni un iespējams, ka mums tajā visā ir loma un varbūt taisni te ir atbilde kāda ir dzīves jēga. autoram jau bija raksts, no kā mēs sastāvam - no tās pašas enerģijas un matērijas, kas ir viscaur visumā, un noteikti, ka mūsu ikdienas darbības atstāj kādu ietekmi uz visumu. ja to paplašina tālāk un visu iespējamo dzīvību un saprātu visumā, varbūt tas ir visai liels visuma procesu ietekmes avots.

3 0 atbildēt

super emotion

2 0 atbildēt

Nu ,tas Enšteins. Kā var tik ģeniāls prāts rasties...Gudrāka cilvēka uz šīs zemeslodes ,cik mēs zinam nav bijuši. Vēl jau protams, Stephen Hawking,ģēnijs,bet viņš ir ģēnijs ar spējām,kā piemēram,viņš dzird citu domas.

2 0 atbildēt

Viennozīmīgi pluss  emotion

2 0 atbildēt

Žēl, ka mums nemācīja astronomiju...

2 0 atbildēt

Vienīgais izskaidrojums šim fenomenam ir teorijas par paralēlajiem visumiem, kas var atrasties vien pāris milimetru attālumā no mūsu visuma, bet citā galaktikā../cit./

te palabo .. kaut kas nav pareizi..

2 0 atbildēt

IDEĀLI +

1 0 atbildēt

Dark Matter - Tumšā matērija.

1 0 atbildēt
Labs.
1 0 atbildēt

Pa šito gāja pa ltv7. Bet tiešām labs raksts.emotion

0 0 atbildēt

Es varu iedomāties vismaz divus izskaidrojumus:

1. Melnais caurums, kur masa tiecas uz bezgalību un laika plūsma tiecas uz nulli. Tas ir tas ko mēs redzam no mūsu visumā: notikumu horizonts, masas(tātad arī enerģijas) pazušana, viss iekšā, nekas ārā.Pēc manām domām un patreizējās fizikas atzinumiem jebkurš melnais caurums ir jauna laiktelpa( un tātad arī visums), kura eksistē neatkarīgi no radītāja visuma. Matērija kura nokļūst mātes visuma melnajā caurumā arī ir šī liekā enerģija. Mēs to neredzam, jo no ārējā visuma viedokļa mūsu izmėrs tiecas uz punktu, savukārt no mūsu viedokļa enerģija ieplūst vienmērīgi visā visumā.

2. Varbūt Teslam bija taisnība un tāda štelle kā ēters eksistē. Zivis jau arī nezin ka peld ūdenī, un arī cilvēki nezināja ka gaiss ir tikai pie planētas virsas. Nikola Tesla savā laikā bija ģēnijs. Un šī teorija nav pilnīgi pretrunā ar Nr1

0 0 atbildēt