local-stats-pixel fb-conv-api

Senākās krāsainās fotogrāfijas un pasaule tajās pirms 100 gadiem10

370 0

Domājot par vecām fotogrāfijām, prātā nāk melnbaltās bildes. Tiesa, pirmās melnbaltās fotogrāfijas ir radušās gandrīz vai 200 gadiem, taču arī krāsainās fotogrāfijas ir senākas nekā varētu padomāt.

Pirms 1907. g., ja gribējās krāsainu fotogrāfiju, tad profesionāls krāsotājs ņēma un krāsoja bildes ar dažādām krāsām, taču divi franču brāļi Auguste un Louis Lumière to visu izmainīja ar autohormo fotoprocesu. Lietojot kartupeļu cieti un gaismas jūtīgu emulsiju, viņiem izdevās radīt skaistas bildes, kuras nevajadzēja papildus krāsot. Procesu patentēja 1903. g. un pirmās komerciālās fotogrāfijas radās 1907.g. Neskatoties uz to, ka bildes bija grūti uztaisīt un tās bija dārgas, starp fotogrāfiem amatieriem tās bija ļoti populāras.

Tā tas bija līdz 1935. g., kad Kodak, izgudrojot Kodachrome, krāsaino bilžu uzņemšanu pacēla pavisam jaunā līmenī. Tā bija lētāka un ērtāka alternatīva, kas autohromo bilžu uzņemšanas tehnika padarīja par vēsturi. Francijā šis process gan saglabājās līdz pat 1950tajiem gadiem. Toties Kodachrome tagad jau arī ir kļuvis par vēsturi. Pateicoties digitālās fotogrāfijas uzvaras gājienam Kodak pārstāja šīs filmiņas ražošanu 2009. g.

Tas ir pats populārākais veids kā uzņemt fotogrāfijas, bet tas nebūtu bijis iespējams bez tādiem pionieriem kā Auguste un Louis Lumière

Zemāk var redzēt vienas no pirmajām viņu radītajā tehnikā uzņemtajām krāsainajām bildēm.

« 1  2  3 »
370 0 10 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 10

0/2000

labs raksts emotion

12 0 atbildēt

Paldies par unikālu bilžu parādīšanu. emotion +

11 0 atbildēt

Paskat, nav redzams neviens melnais imigrants. Tie tik bija pasakaini laiki.

11 0 atbildēt

Interesants raksts!

6 0 atbildēt

Ista maksla!!

5 0 atbildēt

Brīnumaini!  emotion 

4 0 atbildēt

 emotion 

3 0 atbildēt

vēl krāsainas forto var iegūt ar melnbalto foto filmu lietojot filtrus, tas ir uztaisot trīs atseviskus kadrus, vienu ar sarkano, vienu ar zaļo un vienu ar zilo filtru, pēc tam kārtais pārklājot pāri. Tas arī bija veids kā tika iegūti pirmai krāsaini foto.

1 0 atbildēt

  emotion    emotion   Vispār apbrīnot cilvēces attīstību, kas pirms simts gadiem bija fantastika un īsts mākslas darbs, šodien ar pāris datorpeles klikšķiam var sasniegt gandrīz to pašu efektu. Bet tomēr vinilplates atgriežas, reālie foto uz filmiņām, tomēr ir daudz kvalitatīvāki, nekā digitālie uzņēmumi. 

P.S. Vismaz tādas ir manas domas.

1 0 atbildēt

Divaina sajuta parnem skatoties sadas bildes. Ta nav gleznas kas butu maksliniecisks attelojums. Cilveki ir reali un nofotografeti realas vietas un pozas - un visi vini jau sen ka mirusi bet sajas bildes ir veljoprojam dzivi.

0 0 atbildēt