local-stats-pixel fb-conv-api

Rasu dažādība Brazīlijā 🇧🇷5

94 0

Sveiki,

Daudzi ir dzirdējuši, ka Brazīlija ir visjauktākā valsts pasaulē, kurā mīt visādas etniskās piederības cilvēki. Pēc sociāliem medijiem daudzi brazīlieši apgalvo, ka valsts etniskā populācijā netiek precīzi attēlota medijos. Visi filmās ir redzējuši favelas, lielās pilsētas kā Saõ Paolo, Rio Dežaneiro , kuras pārsvarā apdzīvo Parda un afrobrazīlieši, bet pārējās komūnas netiek plaši parādītas.
Pēc teritorijas lieluma valsts ir pati lielākā Dienvidamerikas kontinentā 🌎 ar ~209 miljonu lielu populāciju.
Valsts bija Portugāles 🇵🇹 kolonija, un tāpēc tur notika liela migrācija(vergi, darbinieki utt.) no citiem kontinentiem.
Lai pārvaldītu jauno koloniju daudzi portugāļi(īpaši vīrieši) emigrēja uz turieni. Mūsdienās ap 5 miljoni brazīliešu sevi identificē kā portugāļi, bet no visas populācijas ap 85 miljoniem brazīliešu ir portugāļu asiņu piejaukums.

Ap 1570. gadu sāka ievest melno āfrikāņu vergus, jo tā kā vietējo indiāņu ciltis nebija piemērotas smagajam darbam plantācijās, un tūkstošiem nomira no eiropiešu ievazātām slimībām.
Melno āfrikāņu migrācija bija galvenokārt no Angolas 🇦🇴, kura arī bija portugāļu kolonija, un no turienes ieveda vergus, lai viņi pārsvarā strādātu lauksaimniecības nozarē, piemērām, audzēt cukurniedres vai kafiju, kura bija viena no galvenajām eksporta precēm. ☕️
Mūsdienās daudzi melno vergu pēcteči sevi identificē kā afrobrazīlieši, bet ne visi iekrīt vienādā kategorijā, jo svārstās starp Preta un Parda. Tas ir tāpēc, ka valsts izmanto līdzīgu rasu kvalifikāciju sistēmu, kura bija izmantota Dienvidāfrikā 🇿🇦 aparteīda laikā, kad cilvēka rasi noteica viņa ādas tonis, matu struktūra, sejas vaibsti utt. Tā kā visi āfrikāņu vergi tika sajaukti vai nu ar eiropiešu kolonistiem vai vietējām indiāņu ciltīm, tad daudziem no viņiem ir mulatu izskats ar gaišāku ādas toni. Viņi ir ap 14,5 miljoni.

1850. gadā verdzība tika pasludināta par nelegālu, tāpēc valstij sāka trūkt darba spēku. Tāpēc daudzi eiropieši tika aicināti pārcelties uz dzīvi Brazīlijā. Miljoniem eiropiešu migrēja uz turieni. Īpaši itāļi. 🇮🇹 Bet tā kā darba apstākļi bija smagi un mazas algas 1902. gadā Itālijā nogrieza imigrāciju, kurš saucās Decree Prinetti.

Bez portugāļiem arī daudz spāņu migrēja uz Brazīliju. 🇪🇸 16.gs pastāvēja kopsavienība starp Portugāli un Spāniju, tāpēc daudz spāņu emigrēja uz turieni. Bet vēlāk ap 19.gs imigrācija turpinājās, jo spāņi iebrauca kā strādnieki, lai strādātu kafijas plantācijās.
Mūsdienās ap 15-20 miljonu brazīliešu sevi identificē kā spāņi. Ziemeļaustrumdaļā spāņu pēcteči tiek saukti par Galegos, jo viņus atpazīst gaišo matu un zilo acu dēļ. 👱🏼‍♂️

Cita liela eiropiešu kopiena ir vācu migrantu pēcteči, kuri sāka iebraukt no 1824. gada. 🇩🇪
Liela daļa iebrauca 1. un 2. pasaules kara laikā. Lielākā daļa migrantu apmetās valsts dienviddaļā. Tas bija galvenokārt klimata dēļ, jo Brazīlijas ziemeļos klimats ir tropiskais, tāpēc ir ļoti karsts visu gadu, bet dienviddaļā kā Vācijā pastāv 4 gada laiki ar karstām vasarām un aukstām ziemām. Tagad valstī ir ap 12 miljoni vāciešu pēcteči.

Lielākā daļa Amarelo kopiena sastāv no japāņu migrantiem, kuri sāka iebraukt no 1908. gada, un Japānā ar Brazīliju pat noslēdza savstarpēju līgumu, lai atļautu japāņiem emigrēt uz turieni. Tad 1. pasaules karš pastiprināja japāņu migrāciju. Lielākā daļa japāņu migrantu bija fermeri, un galvenokārt audzēja kafiju.
Tagad tā ir lielākā japāņu kopiena ārpus Japānas 🇯🇵. Viņi jau ir 1,6 miljoni un sastāda ~1% no valsts populācijas. Bet tā kā kopš 1980’iem gadiem daudzi sāka atgriezties Japānā un starprasu laulību skaits palielinās viņu kopienas skaits samazinās.
Vēl ir citas aziātu grupas, kā ķīnieši 🇨🇳, kuri emigrēja uz Brazīliju 19. gadsimtā, lai strādātu tējas plantācijās. 🍵 Viņi ir tikai 250 000 no mūsdienu valsts populācijas.

Parda jeb brūnie ir grupa, kura sastāv no jaukteņiem, kuri ir sajaukti ar eiropiešiem, āfrikāņiem un vietējām indiāņu ciltīm. 20. gadsimtā viņu skaits sāka pieaugt, jo palielinājās jauktās laulības.
Viņi ir ~82 miljoni no valsts populācijas.

Vietējie indiāņi ir vismazākā minoritāte valstī, un ir tikai 817 000 pēc skaita.

PS Es mēģināju iekļaut galvenās komūnas, un neiekļāvu visus faktus, lai raksta nebūtu pārāk garš. Ceru, ka patika. 🧐

Izmantotie avoti:
http://eatrio.net/2012/02/brazil-a-melting-pot-not-a-salad.html
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Brazil
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Japanese_Brazilians
https://en.m.wikipedia.org/wiki/German_Brazilians
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Portuguese_Brazilians
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Spanish_Brazilians
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Pardo_Brazilians
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Indigenous_peoples_in_Brazil

Video, kur izskaidro rasu dažādību valstī.
94 0 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000
5, bet nu pag, viņa taču neizskatās pēc tradicionālās afro...
2 0 atbildēt
Mix avatarsMix

nu un  kur problēma?

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

👌

0 0 atbildēt