local-stats-pixel fb-conv-api

Psihiatrisko slimnīcu stāsti - kā kristietība izņirgājās par slimajiem45

962 17

Gandrīz 2000 gadus kristietība turēja savās rokās aprūpi par psihiski slimajiem cilvēkiem. Kas no tā sanāca, ir redzams vēl šodien.

962 17 45 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 45

0/2000

Par rakstu trekns pluss, tikai...

Manā izpratnē Dievs nav tā persona ko sludina dažadas reliģijas, bet gan katra cilvēka personīga pieredze un filozofija. Droši vien tādēļ man negribētos piekrist, ka Dievs ir miris- drīzāk gan, ka neeksistē neredzams labvēlis, kurš ir uzpērkams ar ziedojumiem un ir visai kaprīzs un izvēlīgs favorītus izvēloties.

Reliģija ir visai dīvaina padarīšana un es to redzu kā politiskas partijas paveidu, tikai daudz varenāku un cilvēku prātus mulsinošu. Ir ļoti viegli kopt savu slinkumu un visu atstāt "Dieva ziņā", slinkums un bailes ir lielākās nelaimes- vieglāķ ir izlasīt bībelē recepti visām slimībām nekā domāt, kā atvieglot otra cilvēka ciešanas vai censties nomierināt un atbalstīt otru.

Droša pazīme, kas liecina par veiksmīgu dienu ir apkārtējo cilvēku laimīgās sejas, it īpaši ja kaut daļēji tas ir paša nopelns.

25 1 atbildēt

Cilvēks radīja Dievu pēc savas līdzības.Pat ja Dievs tur augšā kautkur sēž ,domāju,ka viņš no cilvēkiem ir sen novērsies.Te uz zemes valda totāla cūkukūts.

17 1 atbildēt

Teiksim tā - tā tas viss daudz maz līdzīgi bija visā pasaulē. Un pat vēl19. gs ārstiem prātā nāca daudzas "pārgudras" idejas kā ko ārstēt.

14 0 atbildēt

Ir labi kaut kam ticēt, bet kas par daudz, tas par daudz... Un man ļoti patīk "kristīgo vērtību" sludinātāji, kas visas šīs šausmas kaut kā aizmirsuši emotion

9 0 atbildēt

Nav gluži pareizi tā teikt. Ir bijuši klosteri kur cilvēkus ,pat garīgi slimus apkopa un baroja. Tas bija atkarība no cilvēka, ja viņš labs un iejūtīgs- tad palīdzēs, bet ja raksturs ir riebīgs izmantos sišanu un spīdzināšānu. 

Tie cilvēki kuri ir pret ārstiem un zinātni vienkārši ir fanātiķi un viegli manipulējami. Un tas ir tas ko vidusslaiku baznīca vēlējās, nevis kristietība.

9 0 atbildēt

pat nacisti izturējās humānāk pret   vājprātīgajiem

8 1 atbildēt

Tajos laikos cilvēki vairāk ticēja visam kam, raganām, sātanam, vampīriem un visādām citādām lietām.

Tāpēc nav brīnums, ka kādam dzima ideja par garā vājo spīdzināšanu, kas viņuprāt ir ārstēšana.

Cik labi, ka es piedzimu šajā laikā.

5 0 atbildēt
Idioti, kas tic Jēzum. Viņi paši ir psihiski slimi.
9 5 atbildēt

Stulbie cilvēki emotion

4 0 atbildēt

Medicīna bija baznīcas pārziņā vienkārši tāpēc, ka visiem citiem uz slimajiem bija vienkārši nospļauties. Kā var izlasīt tajā pašā Tavā citētajā Bībelē, psihiski slimos toreiz vienkārši izdzina no pilsētas, lai nemaisās normālajiem pa kājām. Jeb ieslodzīja cietumos, kur tādi bija. Trūcīgākajās Āfrikas valstīs vēl sodien slimniekus vienkārši padzen, un Ķīnā vēl pavisam nesen viņus nomētāja ar akmeņiem.

Ja no Rīgas psihiatriskās slimnīcas abām apsargājamajām nodaļām Laktas ielā, kuru paciienti tur atrodas pēc kriminalnoziegumu izdarīšanas to iemītniekus  palaistu klīst pa Rīgu- nu tad varetu redzēt patieso sabiedrības attieksmi pret slimniekiem vēl šodien- domāju, ka Rīga būtu panikā, un pat neagresīvajiem slimniekiem nāktos ciest.

Jāatceras, ka medikamentu toreiz nebija, slimnīcu uzturēšana bija balstīta tīri uz labdarību, un šizofrēnijas slimnieki bija tikpat grūti paciešami kā šodien. Vīri un sievas pat mūsdienās  viņus parasti pamet gandrīz 100% gadījumu, daudz ja par viņiem rūpējas vecāki.  Nerunājot par to, ka viņus parasti arī atlaiž no darba.

Nevar automātiski tā laika situācijai piekabināt šodienas attieksmi.

3 0 atbildēt

Stulbākais šā gada laikā lasītais teikums, pēdējie trīs vārdi raksta beigās - "Dievs ir miris."

4 2 atbildēt

kādam smagi garīgi slimam cilvēkam būs visai neiespējami atrast partneri. par kādiem bērniem tu vēl gvelz? 

1 0 atbildēt

Nu, kas par murgu. Ja tev ir nepieciešams dievs, lai tu pieietu pie cilvēka, pie kura neviens nepieiet, vai darīt citus labus darbus, tad tas neko labu neliecina par tevi - māni pati sevi. Mūsdienās jā, kristietība ir kļuvusi daudz mierīgāka nekā bija agrāk. Tomēr lielākais ļaunums jau ir izdarīts šo vairāku gadsimtu laikā (sākot ar inkvizīcijām un beidzot ar vardarbīgu evaņģelizāciju naudas izkrāpšanas nolūkā, lai baznīcas tēvi varētu savas pakaļas nolikt uz zelta sēdeklīšiem (nemaz nerunājot par pedofīliju)). 

1 0 atbildēt

Vai tik šis raksts atkal nav no tiem, kas mudina cilvēkiem sadalīties 2 nometnēs un karot, kuram tad taisnība ir?

Agrāk cilvēki vispār neiedomājās par tādu jēdzienu kā "cilvēktiesības," tāpēc viņi piekopa to, kas bija tajā laikā pieņemts. Un nevajag noriet vienu grupu tikai dēļ tā, ka, redz - pagātnē viņi slikti izturējās.

Tas ir tikai mans viedoklis.

3 3 atbildēt

Lai kāds mirtu tam ir pa priekšu jādzimst, jārodas, toisķ dievs nevar nomirt, jo nekad nav bijis emotion

Lai gan protams, teatrāli ar vārdu dievs apzīmējot baznīcas valdīšanas laiku, tad atkal ir - dievs mirst lēnā, bet pretīgā veidā, šis veids atstāj negatīvas, nepatīkamas sekas.

Vispār ticīgie ir sērga kā tāda, ko darītu ticīgie, ja dievs pavēlētu tiem novākt savu ģimeni - izrādās, ka lielākā daļa bez kvešona tā arī darītu. Un tad vēl ļaudis par pedofīliem uztraucas, bet šādi briesmoņi starp mums ir krietni vairāk. 

0 0 atbildēt

emotionun tu pats tam tici ko tu te esi sarakstiijis ,kur tu šos rakstus esi ņemis -vai pats izdomajis..tā izskatas..ikvienu lietu es vari apstriideet ar faktiem faktiem un velreiz faktiem kurus tu vari atrast gan vetures lieciibas gan paveroties sev apkārt un pielietojot to peleeko vielu ko sauc par tavaam smadzeniiteem

0 0 atbildēt

Baznīcas pašas ar uzņēmējdarbību nodarboties nevar, tāpēc nekustamo īpašumu apsaimniekošanai tiek dibinātas SIA. Galvenais luterāņu draudžu īpašumu uzraugs ir SIA „Pastorāts”, un vēl ir trīs mazākas firmas. Uzņēmuma pārstāvji mums stāsta, ka šajā gadā pirmo reizi saskaitījuši savus īpašumus. Neietverot dievnamus, visu zemju un ēku kopējā tirgus vērtība ir 60 miljoni latu. Luterāņu dārgākie īpašumi pamatā izvietojušies Vecrīgā un tā saucamajā klusajā centrā.

Vecrīga, Mazā pils iela 6. Nedaudz noplukusi trīsstāvu ēka dažu desmitu metru attālumā no Doma laukuma. Atrodas paša Rīgas sirdī, līdz ar to tirgus vērtība noteikti rakstāma ar sešām nullēm. Tieši līdzās vēl viens luterāņu īpašums – divstāvu ēka, kurā atrodas baznīcas konsistorija. Dažus soļus tālāk Mazajā Miesnieku ielā trīsstāvu ēka, kurā iekārtots suvenīru veikals, zobārstniecības kabinets un kāds juristu kantoris. Iepretim tieši Doma baznīcai Herdera laukumā nesen kapitāli izremontēta piecstāvu ēka. Remonts maksājis gandrīz miljonu, un lielāko daļu no līdzekļiem ziedojusi Misūri sinode ASV. Tajā atrodas Lutera akadēmija, kas sagatavo mācītājus, un šeit sēž arī arhibīskaps.

Reformātu baznīca Mārstaļu ielā. Tā zemesgrāmatā reģistrēta kopā ar līdzās Alksnāju ielā esošo nedaudz paplukušo divstāvu ēku. Zemesgrāmatas dati liecina, ka gan šī ēka, gan baznīca līdz 2010. gadam iznomāta Latvijas, Somijas un Vācijas kopuzņēmumam „Finess”. Līgums slēgts, kad uzņēmuma īpašniece vēl bija miljonāre Irēna Pulkinena.

Antonijas iela 3. Telpas līdz 2050. gadam izīrētas Latvijas Biznesa bankai, kas te izvietojusi savu klientu apkalpošanas centru un biroju. Ēkā atrodas arī Krievijas vēstniecības konsulārais departaments, kas izsniedz vīzas iebraukšanai Krievijā. SIA „Pastorāts” valdes loceklis Romāns Ganiņš stāsta, ka pirmo reizi baznīcas vēsturē radīts īpašuma apsaimniekošanas stratēģiskais plāns. Nākamā gada laikā visām draudzēm esot jāapzina, kuri īpašumi baznīcai nepieciešami un kuri ne. Nevajadzīgie tikšot pārdoti. Laikā no 2000. līdz 2003. gadam baznīca jau pārdevusi zemi aptuveni pusotra miljona latu vērtībā. Iepriekš mūsu aplūkotās ēkas esot tikai rentablākie īpašumi, kas nes peļņu, lai varētu uzturēt dievnamus. Bet pārdošana var notikt tikai ar baznīcas augstākās vadības akceptu.

Tie ir tikai simtā daļa.

0 0 atbildēt

Knifs ir tamī, ka psihiski slimi bērni vairumā gadījumu piedzimst normaliem vecākiem

0 0 atbildēt
emotion pielūgt Supermenu emotion
0 0 atbildēt