local-stats-pixel fb-conv-api

Patoloģiskie meļi TOP 103

216 0

Psihiatrijā, patoloģiska melošana (kompulsīva melošana, pseudologia fantastica un mitomānija) ir uzvedība, kurai raksturīgs paradums melot. Pirmo reizi medicīniskajā literatūrā to aprakstīja 1891.g. Antons Delbrueks. Tā ir diezgan sarežģīta tēma, tomēr patoloģisku melošanu var definēt kā disproporcionalu un pilnīgu skatījuma, uzskatu izkropļošanu, var būt visaptverošs un ļoti sarežģīts manifests, var izpausties daudzu gadu laikā vai arī visu dzīvi. Indivīdi var saprast, ka viņi melo, bet tāpat var būt pārliecināti, ka runa patiesību.

Patoloģiskai melošanai ir vairākas pazīmes:

- stāsti ir žilbinoši un fantastiski, tomēr saglabā saskari ar realitāti. Stāstītā iespējamība ir vitāli nepieciešama meļa izdzīvošanai

- safabricējumu tendence ir hroniska, to neizsauc pēkšņas situācijas vai sociālais spiediens, bet drīzāk ir iedzimta personas īpašība. Raksturīgs kontroles trūkums par atsevišķām lietām.

- iemesli melošanai ir iekšēji nevis ārēji.

- stāsti nostāda meli labākā stāvoklī nekā patiesībā

Patoloģiskā melošanā var izpausties arī kā neīstu atmiņu sindroms, kad cietušais tiešām tic, ka ar viņu ir notikušas varenas lietas, neskatoties uz to, ka tās ir fantāzijas. Cietušais var ticēt, ka ir veicis pārcilvēciskus altruisma paraugvaroņdarbus vai arī neiedomājamu ļaunumu, par ko viņam ir jācieš vai jau ir cietis.

Katrs gan jau būs dzirdējis par vienu meli, kuram muzejs netālu no Tallinas šosejas, Minhauzenu. Bet tādi ir vēl!

216 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

Labs raksts :)

Kopš šī gada ziemas meļu topā pilnīgi droši var likt arī Kremļa apmaksāto mediju darboņus.

3 0 atbildēt

emotion 

1 0 atbildēt

Izcils raksts!

1 0 atbildēt