local-stats-pixel fb-conv-api

Pasaule krāsās tad un tagad. 20. un 21. gadsimta pirmā dekāde.4

57 1

Sveicināti, vēl viens raksts par krāsu bildēm, kuras pastāvējušas nu jau simts gadus atpakaļ. Atšķirībā no iepriekšējiem rakstiem nesen sākušās pārādīties vairākas bildes, kuras parāda kā ir mainījusies Krievijas un ap to esošo valstu ikdienas dzīves skati.

Oriģinālbildes uzņēmis Sergejs Prokudins- Gorskis no 1905. līdz pat 1920tajiem gadiem. Visas bildes šajā rakstā uzņemtas starp 1910 un 1916. gadu. Bildes ,atskaitot 2, uzņemtas bijušās Krievijas impērijas teritorijā. Diemžēļ tikai 4 ir saglabājušās no Latvijas teritorijas. Jaunās bildes ir uzņēmuši fotogrāfa entuziasti, kuri bildes apkopo šā raksta minētajā atsaucē. Bildēm norādīta mūsdienu atrašanās vieta.

Pēdējas 4 bildes ir uzņemtas Daugavpilī 1912. gadā. Iespējams kāds no Daugavpils spēs precīzāk pateikt, kur tieši tika uzņemtas bildes, jo diemžēļ šobrīd tām mūsdienu skati vēl nav publicēti. 2 bildēm izdevās noteikt lokalizāciju izmantojot Google maps 360 skatu.

Nobeigumā ir stundu un septiņpadsmit minūtes gara dokumentālā filma par pašu autoru un par uzņemtajiem objektiem, to gaitas un tagadējais stāvoklis. Filma krievu valodā ar angļu subtitriem.

Pa kreisi oriģinālbilde, pa labi mūsdienu.

Nākotnē ,iespējams, sekos vēl pēdēja daļa, kur ir uzņemti cilvēku portreti radot ieskatu kā cilvēki mācījās, strādāja, atpūtās.

« 1  2  3  4 »
57 1 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

Vitebska ir Baltkrievijā nevis Krievijā. Un nepareizs virsraksts. Nevis pasaule krāsās, bet Krievija un viena bilde no Šveices un divas no Daugavpils... slikts raksts

3 1 atbildēt

 emotion 

1 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt