local-stats-pixel fb-conv-api

Par rudo lapsu5

24 0

Vai tā ir tiesa, ka

■ Rudajai lapsai ir visplašākais areāls uz sauszemes dzīvojošo plēsēju vidū?
■ Lapsa spēj pārvarēt 2 m augstus šķēršļus?
■ Desmitajai daļai no visām savvaļas rudajām lapsām ir sudrabains kažoks?

Zoodārzā

Rudās lapsas apskatāmas zoodārza ārpilsētas bāzē "Cīruļi". Šeit var vērot gan lapsu ģimenes dzīvi un mazuļu audzināšanu, gan uzzināt, ka lapsas ir lieliskas kāpelētājas.

Ar rudo lapsu tuvāk iepazīties iespējams arī, zoodārza izbraukuma dzīvnieku grupai viesojoties skolās un bērnudārzos.

Izplatība savvaļā

Rudās lapsas areāls (gandrīz 70 miljoni km2) ir plašāks nekā jebkurai citai uz sauszemes dzīvojošajai plēsēju sugai. Rudās lapsas izplatība ietver gandrīz visu ziemeļu puslodi – tā sastopama Kanādā, Aļaskā un gandrīz visās ASV, Eiropā, Ziemeļāfrikā un gandrīz visā Āzijā, ieskaitot Japānu. Rudajai lapsai ir apskaužamas pielāgošanās spējas un plašs barības spektrs, tā bez grūtībām iedzīvojas arī cilvēka biezi apdzīvotos rajonus. Rudās lapsas nekas neapdraud. 19. gs. suga tika introducēta arī Austrālijā un Folklendu salās.

Dzīves vide

Apdzīvo visdažādākās vietas – mežus, tundru, prērijas, tīreļus, tuksnešus, smilšu kāpas, kalnus, lauksaimniecības zemes un pilsētas. Priekšroku dod jauktiem, mozaīkveidīgiem biotopiem, piemēram, mežam ar krūmājiem, mežmalām, pilsētu parkiem. Sastopamas, piemēram, Londonas, Parīzes, Stokholmas centrā, par Rīgu nemaz nerunājot. Kalnos dzīvo līdz 4500 m virs jūras līmeņa.

Katrai lapsai ir sava teritorija, tajā izmanto vairākas alas, kuras atsavina iepriekšējiem saimniekiem (piemēram, āpšiem, citur areālā – murkšķiem, trušiem) vai izrok pašas. Lielāko – galveno alu izmanto dzīvei ziemā, dzemdībām un mazuļu audzēšanai. Ieejas tuneļi ir līdz 10 m gari un ved uz midzeņa kameru 1–3 m zem zemes virsmas. Alai var būt tikai viena ieeja, vai arī vairākas – līdz pat 19. Teritorijā izkaisītās citas, mazākās alas izmanto negaidītās situācijās un kā barības glabātuves. Vienu un to pašu galveno alu var izmantot vairākas lapsu paaudzes.

24 0 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

Kurš š*****sies kārtīs, tas dabūs pa purnu... pa savu pretīgo, rižo purnu! emotion

0 0 atbildēt
no taam j***** zvagzniiteem citreiz neko n**** nevar b*** saprast ko pats esi uzrasktiijis ib*****
0 0 atbildēt

takš` b** miers, galīgi a**** lamāties necenzēti un vēl cenzēt vārdus ar f******** zvaigznītēm b**?

Maize! 3.14!

0 0 atbildēt