local-stats-pixel fb-conv-api

Padumjā (ups, atvainojos, Padomju) Latvija58

1400 11

Ak, cik labi bija tad! Katram dzērājam bija garantēts darbs, autobusa biļete maksāja 5 kapeikas, īre bija smieklīgi maza, benzīns nemaksāja tikpat kā neko, arbūzi un milzīgās Abhāzijas melones gāja pa 3 kapeikām kilogramā, uz Melno jūru sauļoties varēja braukt katru gadu, utt., utt...

1400 11 58 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 58

0/2000

Padomju laikos rūpnīcu strādnieki un kolhoza slaucējas dzīvoja daudz labāk par "baltā darba" darītājiem. Tāda bija tolaiku filozofija. Protams, dakteri un kolholu priekšsēdētāji, piemēram, bija izdevīgi amati, kur kreiso piķi pelnīja daudz.

Es uzaugu inteliģentu ģimenē - tēvs inženieris ar 120 rubļu algu, bet māte - ātrās palīdzības feldšeris ar 90 rubļiem mēnesī. Lai pabarotu mani (līdz 5g laikam), bija speciāli veikali un taloni - varēja dabūt olas, biezpienu un ko tu vēl bērnam veselīgi. Bet tikai tik daudz, lai pietiktu man, vecākiem pāri nepalika. Dzīvot nebija kur, vecāki īrēja drausmīgus dzīvokļus ar tualeti pagalmā un bez apkures par baisu naudu, jo izīrēt bija nelikumīgi, līdz ar to gribētāju bija daudz un cenas augstas. Par latviešu valodu - runāt varēja, bet savā starpā. Ar krieviem bija jārunā krieviski. Es jau 3g vecumā tekoši runāju abās. Bet atceros gadījumu, jau 80tajos, kad mamma veikalā aizmirsa kā kaut kādu produktu sauc krieviski un pateica latviski...pārdevēja auroja pa visu veikalu - Ti što pozvaļaješsa!!!! Ti v Pribalķike žovjošs, govori po ruski!!!! Mamma ļoti pārdzīvoja. Es vienreiz (gadi 7ņi) piegāju pie saldējuma tantes pēc saldējuma, viņa naudu paņēma, bet saldējumu neiedeva, stāvēju, skatījos uz viņu līdz mamma pienāca, sāka prasīt. Izrādās es latviski paprasīju un pārdevēja latviski neprotot. Bet naudu paņēma un negribēja atdot.

Jāņus svinējām klusi, bez dziesmām, parasti braucām kaut kur ārpus Rīgas, klusiņām meža malā tikai ar vecākiem. Nedrīkstēja vākties letiņi kopā un svinēt letiņu svētkus.

Man  tēva vecvecāki ir no Daugavpils, latgaļi. Tikai vectēva bērēs pirms gadiem 10 uzzināju no viena viņa drauga, ka opis bijis tāds kā latviešu biedrības biedrs - sabiedrībā (D-pilī bija, ir, krievu nenormāli daudz tak) pat ar dēliem runajis krieviski, bet mājās, brīvdienu vakaros aicinājis latviešus (latgaļus principā), lai varētu nepiespiesti latviski parunāties, to visi turējuši baigā slepenībā, pat tēvs man nekad to nebija stāstījis.

Man sena drauga mamma, lietuviete, bija maza 3g meitenīte, kura izdzīvoja tikai tāpēc, ka tad, kad apšāva visu viņas ģimeni, kāds no tuviniekiem viņai virsū uzkrita...apšāva tāpēc, ka saimnieki bija ar saimniecību - buržuji.

Mana vīra vecvecākus izsūtīja, jo viņiem bija saimniecība...kopā ar gadu vecu dēliņu, kurš ceļā nomira...

Vai es gribētu atpakaļ Padomiju? Vai garīgi vesels cilvēks to vispār varētu gribēt? emotion

43 0 atbildēt

Pēc dzīvokļa vai auto stāvi gadiem rindā. viss jēdzīgais un kvalitātīvais gāja uz eksportu, paši tik pie brāķiem varēja tikt. veikalu plaukti tukši, veikalos stāvi rindā vismaz pus dienu, bez blatiem neko lāgā nevarēji dabūt. Domām, uzskatiem utt bij jābūt saskaņā ar to ko atļāva valdība, ja ne ciemošanās pie čekas, ja dzīvs tiki vispār ārā. pēc desas cīsiņiem bija tā kā rukšiem, jāgrūstās un jāķer no letes, kur kā kaut kādiem izsalkušiem lopiem ik pa brīdim izbēra devu. vienvārd sakot dabūji nevis to ko gribi, bet ko tev atļāva dabūt, un tad kad atļāva. utt. Cilvēki ir tik sačakarēti ka padumjās savienības sekas vēl tagad ir jūtamas un irlgi vēl vaļā nevarēs tikt. un tos laiku kāds vēl sauc par labiem. tā tikai bidla var domāt, kuriem krātiņā kā govīm patīk dzīvot.

35 0 atbildēt

Končai ti na svojem SOBAČEM, davai po ruski....

tas ir iz dzīvesemotion

28 0 atbildēt

par tiem ko ķurmī lika,par nestrādāšanu.

ja nemaldos,tad sauca tos par trubaļotiem,vai kaut kā tā.

bet joks ir tajā,ka daudzi tā arī dzīvoja,neko nedari un tiec valsts maizē padzīvot.

vienu no tādiem mans sencīts pazina.kad šitie laiki beidzās,tad sāka zagt,lai atpakaļ cietumā tiktu.

kā par viņu uzzināju?vnk.pirms kāda laika bij tāds projekts kā telšu pilsētiņa pie saeimas ēkas.tad nu viņš bij viens no pirmajiem,kas tur uzrīkoja savu nometni.

sencīts viņu ziņās ieraudzija un sāka smieties,ka šamējais par bezdarbu un sūdīgu dzīvi sūdzas!

23 0 atbildēt

Interesants raksts, bet kā Tu vari būt pabijis 60ajos gados, ja pašam tik 33? 

22 0 atbildēt

2016. gads joprojām latviešiem jārunā krieviski, jo darbā prasa emotion Labs raksts man patika   emotion

22 0 atbildēt

Tev daudz ko patīk pārspīlēt. Dzīvoju Rīgā, nekad man neviens neaizrādīja, ka runāju latviski. Esmu strādājusi  arī maiņās kā liela daļa lielo rūpnīcu strādnieku, kas pa dienu brīvi. Neesmu redzējusi, ka kādam  normāla izskata cilvēkam prasītu miliči dokumentus. Tad jai iznāk, ka no darba brīvajā priekšpusdienā nedrīkstēja uz ielas rādīties un kā tikt uz pēcpusdienas maiņu? Tos, kas bija alkohola reibumā gan ātri savāca un veda uz atskurbtuvi pie centrāltirgus. Jaunieši mūsdienās lieto reibinošos dzērienus noteikti vairāk kā toreiz pieaugušie.

19 2 atbildēt

VĒL!!!!!!!!!!!!!

15 0 atbildēt

man vecāki un radi visu šo pašu stāstījuši. viss ir taisnība.

4. gan jāsaka, ka tas vēl ir tagad pierīga un latviešu tur ir maz emotion

11 0 atbildēt

Par to bezdarbnieku medishanu drusku parspilets.Mentu bija daudz bet tomer ne tik ,lai uz ielas varetu visus izkontrolet.To darija savadak.Noblokeja ieejas-izejas veikalos,kinoteatros utt.(darba laika)un tad taisija kontroli,kada vella pec jus darba laika neesat darba.... Ta gadijas vienam pazinjam,kas darba panemis ,,atgulu,, aizbrauca uz Rigu darisanas bet, visu paveicis un isinadams laiku lidz autobusam , sadomajis aiziet uz dienas seansu kino.Pie tam aizmirsis panemt lidz pasi... Tika aizturets lidz,, noskaidrosanai,,un majas tika otras dienas pievakare.Aizmirsu piebilst,tad jau Andropovs bija pie varas.

9 0 atbildēt

Ir jau interesanti palasīties, kā bijis. Bet ja padomājam, ko gan pēc gadiem 40 mēs paši stāstīsim par šiem laikiem- atcerēsimies vairāk slikto nekā labo. Un tas jau ir skumji.

12 3 atbildēt

Labu labais raksts! emotion

7 0 atbildēt

Un, ja tā godīgi pajautājam sev: kad bija labāka dzīve - toreiz ar it kā daudziem ierobežojumiem, bet tajā pašā laikā nodrošinātu dzīvi katram, vai pašreizējā "brīvībā"? emotion

7 0 atbildēt
Koks ar diviem galiem... tā kā bija tad nau labi bet tā kā ir tagad ilgtermiņā arī NEBUSS labi. Degradacija jau ir manāma jaunatne... Un slinkums arī ir liela problēma...
4 0 atbildēt

Kāds cietīs, kāds padzīvos zaļi. Un tas būs vienmēr. Laipni lūgti planētā Zeme!

3 0 atbildēt

pa 7. ....neesmu jau nekāds eksperts, bet manuprāt tā neliekas pašnāvība -  2 lodes krūtīs un 1 galvā. 

+ no manis un vēl tādus rakstus emotion

3 0 atbildēt

Ir jau protams kam patīk komunismā dzīvot. Nez Es normāli ievēroju parastas ētikas normas, un nejūtu nekādus ierobežojumus uz vārda brīvību, par kuru nez kāpēc ļoti daudziem ir pilnīgi nepareiza izpratne.

3 0 atbildēt

Par darbu piekritu! Tajos laikos katrs dzerajs ar pamatizglitibu vareja dabut kadu darbu it seviski kolhoza par traktoristu! Un ka teica mani vecaki tad muza negrib vairs PSRS laikus! Un ja kads saka ka bija labi tad bija labi tikai tiem, kam bija "blats" veikalos un kara "veteraniem" (kaut gan daudzi no viniem nebija pat kara bijusi)! 

3 0 atbildēt

Super raksts emotion

3 0 atbildēt

Tēvs kopš bērnības (1975.gada)  dzīvo Ogrē un saka, ka padomju laiki bija paši labākie viņa dzīves gadi. Neteiktu, ka dzīvoja tik slikti kā aprakstīts šeit. Vēl saka, ka cilvēki tad bija saliedētāki, izpalīdzīgāki. Darbu un izglītību visi varēja dabūt. No pirmās algas jau mašīnu nopirka, bet tie jau astoņdesmito vidus. Tā kā nevajag teikt, ka visiem bija slikti un smaga dzīve. Pluss par rakstu tāpat emotion

4 2 atbildēt