local-stats-pixel fb-conv-api

Navessods!34

188 3

Sveikinji saprotu ka si nav ista tema sodienai varbut kadam tas sabojas garastavokli bet es gribeju papetit tuvak so temu :)

Rietumu civilizācijā, kura pēdējos 500 gadus ekonomiski un politiski dominē pasaulē, un uzspiež savu vērtību skalu visām pārējām kultūrām, nāvessodu aplūko no divu teoriju - utilitārisma un retributīvisma, - viedokļa. Utilitārisma piekritēji postulē, ka nāvessods esot “briesmīgs”, “visatbaidošākais” sods, taču vienīgais sods par vairākkārtējām slepkavībām, kas 100% novērš iespēju tās atkārtot. Tb nepieciešamais un mazākais ļaunums. Retributīvismā pieiet problēmai vienkāršāk: “par smagākajiem noziegumiem - smagāko sodu. Ja vairākkārtēja vai arī sevišķi smaga slepkavība ir smagākais noziegums, tad ir jāizmanto nāvessodu.”
Kopš homo sapiens pastāv kā suga (kā lēš vēsturnieki - vismaz savus 150-300 000 gadus), pastāv arī nāvessods. Tiesa, akmens laikmetā pret kopienu noziegušos indivīdu nevis nogalināja, bet gan izraidīja, kas bija līdzvērtīgi nāvessodam, jo citas kopienas to nepieņēma un tas gāja bojā, neatstājot pēcnācējus, t.i. tā gēni netika pārmantoti. Nāvessoda pastāvēšana visus šos gadu tūkstošus bija visnotaļ racionāli argumentēta, un pašsaprotama likās doma likvidēt ļaunumu:

188 3 34 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://gudrinieks.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 34

0/2000

Pilnīgi atbalstu nāvessodu. Mans uzskats ir tāds, ja cilvēks ir ar nodomu pārkāpis cita cilvēka fundamentālās tiesības uz dzīvību, tas automātiski ierobežo vai atņem viņam tieši tās pašas tiesības. 

25 1 atbildēt

Atriebība ir dievu dzīres! Un nāvessods ietilpst "dzīru" kategorijā.  Es varu nobendēt desmitus,simtus,tūkstošus cilvēku un man par to nekas nebūs, jo mana dzīvība ir pamattiesības. Tas,ka esmu pārkāpis kādam citam tās tiesības, ir nekas. Kamī un pārējie "intelektuāļi" būtu pelnījuši smagu kāvienu kādā nacistu vai  Staļina nometnē par savu demagoģiju.  

1 0 atbildēt

Atjaunotu nāves sodu, no krīzes ātrāk tiktu ārā. Jo kāda jēga visu mūžu barot ieslodzīto no saviem nodokliem, no smagi sapelnītās jau tā mazās algas?? Būtu vismaz kāda jēga, vismaz nodarbinātu kādos darbos turpat cietumā vai kaut kā tā!!!

1 0 atbildēt

cietumsistema nestrada vispar, nesaprotu kam tada vispar vajadziga, cilveks, kas tiek ielikts cieutmaa dabun maizi par brivu un pajumti pa velti, ara esoshajiem tass viss ir janopelna, kad noziedznieks iznak ara no savas soda izcieshnas vietas vinsh vienkarshi nespej iedzivoties apkartneja apkarte, ne nu ir jau ari gadijumi, kad speej, bet tomer, leilaka dlaja saprot, ka vieglak dzivot ir tur iekshaa kratinjaa, izdara nozieugmu lai tiktu atpaklaj, ja tas ir slepkava vinsh nogalinaas atkal, bet ja zalgis shams kadu apzags... taa ir... sistema nestrada...

starpcitu es savlaik augstskolaa raksitju darbu par sho...

1 0 atbildēt

I think I love You emotion šī bija bauda smadzenēm - lasīt un domāt… viela pārdomām un diskusijām… Sava viedokļa formulēšanai.

Lai nu kā, mans personiskais viedoklis (bez pārāk dziļas analīzes) - Nāvessodu nevajag atcelt. Tas ir galējais soda mērs'izņeµuma gadījuos, ko piemērot Tikai un vienīgi pēc ļoti rūpīgas izmeklēšanas, dziļām pārdomām un bez *ciju dominēšanas (izslēgt tās pavisam diemžēl nav iespejams), kā arī tiaki, ja vainīgais iz ardzinis savu vainu. Kā jau Abadins minēja - riskēt ar nevainīga sodīšanu - nav pieļaujams… tam visam gan ir smalkākas pārdomu nianses… bet nu…

1 0 atbildēt

tēma tāda krimināla,ja tik daudz info,varētu arī noziegumus apskatīt

bet labs raxts! ļoti enciklopēdiski.

1 0 atbildēt

nāvessoda nepieciešamība ir pilnīgas muļķības. atsauksim atmiņā daudzas lietas, kad nāvessods ir izdarīts balstoties uz pilnīgi precīziem pierādījumiem, bet, diemžēl pēc upurua nāves, tika atklāts, ka viņs nav vainīgs.

atsauksim atmiņā roguļeva stāstu - viņš, protams, bija pelnījis nāvessodu, bet trīs puiši, kuriem atzīšanās tika brutāli izsista... ja roguļevs nebūtu atzinies, viens no viņiem būtu notiesāts uz nāvi. manuprāt, labāk lai paliek mūža ieslodziojums - laqi gan mēs par to maksājam, viņš vismaz visu mūžu pārdomā izdarīto.

 

daudz tiek runāts par skaļām krimināllietām un skaļā kļūdām, bet maz tiek runāts par parastiem cilvēkiem un parastām kļūdām. nāvessods novilktu galējo robežu, aiz kuras vairs kļūdas nevar labot.

 

atriebe dots pret dotu ir mazliet vecmodīga, galu galā jaunas asinis radītu tikai jaunas problēmas.

1 0 atbildēt

+

0 0 atbildēt

Riekstu nogriešana neko nelīdzēs. Tā ir psiholoģiskas dabas problēma, pie tam neatrisināma. Un uzkarot šādu zīmīti kaklā, linča tiesa ilgi nebūs jāgaida.

Nāvessods ir pamatots soda veids. Tam jāpastāv.

0 0 atbildēt

Neviens nekad nepaliek nesodīts, dzīvē vienmēr viss nāk atpakaļ , gan ļaunais , gan labais.

0 0 atbildēt

Drizak vaidzeja ieveiest tadu likumu kad par atiecigo parkapumu vaiga cilvekam ko nogriezt piemeram par zakshanu pirksus vai visu roku utt....

0 0 atbildēt

Pillnīgi nekas no šeit rakstītā nepārliecināja par labu nāvessodam, tukša muldēšana. Pret!

Ja pat vienu labu cilvēku kļūdas dēļ notiesātu uz nāvi, tas nebūtu tā vērts. Labāk tādus indivīdus uzturēt mūža ieslodzījumā. Katram pilsonim gadā tas izmaksā mazāk kā 1 santīmu, bet toties droši, ka neviens nevainīgs netiks nokauts. Un kādam ir žēl pus santīma, lai to nodrošinātu. komon?!

2 2 atbildēt

NU vēsturē ir bijuši gadījumi ka uz nāvi notiesā nevainīgus cilvēkus, Lai gan es uzskatu ja būtu spēkā navessods tas liktu potenciālajam slepkavam domāt 2reiz pirms nogalināt. Lai gan iespējams arī tas spētu izraisīt milzīgāku agresiju jo slepka pēc slepkavības izdarīšana zinātu ka ar viņu ir cauri un ietu vispār uz visu banku. Tā pat arī par to bendi protams ka mēs īsti nezinam, taču pieredze rāda ka šiem cilvēkiem mēdz būt psihiskas problēmas, ņem vērā ka musm vairs nav tās paaudzes kas ir piedalījušies reālos karos un nogalinājuši tas varētu apgrūtināt soda izpildītāju atrasšanu. Lai gan pieļauju domu ka ganju ka ir arī tiesībsargajošajos orgānos tādi cilvēki kuriem nogalināt nesagādā problēmas.

Mans viedoklis būtu par šo tēmu tāds ka daudz efektīvāk ja atjaunotu piespiedu darbu, teiksim kaukādus melnos un smagos darbus... ka kādreiz Krievijā bija Katorga, nu tikai mūsdienīgākā un civilizētākā versijā, es domāju ka tas būtu ekanomiski ļoti izdevīgi un principā valstij tas neko nemaksātu jo viņu uzturētu uzņēmumi.

0 0 atbildēt

daudz info,inchigi. labs lasamais

0 0 atbildēt

Par to ka navessodu vajag pilniba piekritu, jo nesaprotu ka cilvekam kurs kadu ir nogalinajis var piemerot  cilvektiesibas, jo vins tacu tas ir pilniba ignorejis un diezvai pec tam kad iznaks no cietuma vins  bus mainijies, kautgan ari tiri finansiala zina tas ir izdevigi valstij, ja nemaldos viena citumnieka uzturesana izmaksa 7 Ls, uz kadiem 20 gadiem sanak diezgan iespaidiga summa ( apmeram  50 000), par to jau var kadu skolu izr*ntet labak.

0 0 atbildēt

es domāju, ka nāvessods jāizpilda atsevišķiem indivīdiem.. par atkārtotām slepkavībām piemēram

0 0 atbildēt

Gribu teikt ka nāves sods ir nepieciešam, un tam ir viens un svarīgs iemesls, proti tas liek baidīties potenciālajam slepkavam vai manijakam un iespējams atturēties no nozieguma izdarīšanas, protams ne visiem, taču ja tas kaut vienam liek attur'ties tas jau ir daudz....

Taču nāves sodu atcels jo!!!

 

Kopš Ieslodzijuma vietas ir kļuvušas par Privātām iestādēm visā pasaulē, tad jums ir jāsaprot ka Ieslodzīto turēšana ir kļuvusi par biznesu, un uz mūža ieslodzītajiem šis bizness var labi nopelnīt...

 

Un tas ko viņi te muld par morālajiem apstākļiem ir plīgas pupu mizas...

A kas attiecas uz tiesu sitēmas kļūdām, es domāju ka pie mūsdienu tehnoloģijām ir iespējams to novērst līdz minimumam...

Un arī Ar likumu ir iespējasm ielikt tādas normas kas piemēram nosaka ka ar nāves sodu ir sodāma persona kuras Vaina ir 100% pierādīta gan ar Lietiskajiem pierādijumiem gan ar Lieciniekiem gan ar netiešajiem pierādījumie... Un šīs lietas izskata tikai augstākā tiesa...

Ja runājam vispār par soda sistēmu uzskatu ka būtu jāatjauno smago noziedznieku darba nometnes... Tad arī varētu atcelt nāves sodu, bet tā ļaut viņam lasīt avīzītes cietumā un Internetā tupēt, tas ir galīgi garām un tas nebiedē nevienu.. Un tapēc musm ari ir visādi breivīki utt. tā saucamie Slavas meklētāji vinš var apslekvaot kaudzi cilvēku un tad atļauties vēl smaidīt teiktmanifestus un vēl kaitināt tuviniekus ņirdzot viņiem sejā...

0 0 atbildēt

atbalstu nāvessodu.

0 0 atbildēt

es uzskatu ka tādiem kā izvarotājiem un pedofīliem bez brīdinājuma riekstus izgriezt, un kaklā vel zīmiti uzkārt lai sabiedrība zin ko viņs nodarījis, bet par rakstu ++

0 0 atbildēt

ok, bet es tāpat neatbalstu nāvessodus emotion

3 3 atbildēt