local-stats-pixel fb-conv-api

Mangbetu cilts garās galvas18

294 0

Mangbetu cilts dzīvo Centrālajā Āfrikā, Kongo ziemeļaustrumos. Stingri runājot vārds "Mangbetu" attiecas tikai uz aristokrātiju, kas 19. gs. nodibināja vairākas stipras karaļvalstis. Vārda attiecināšana uz visiem nozīmētu tā piemērošanu daudzajiem dažādajiem cilvēkiem, kurus viņi pāvaldīja. Mangbetu atstāja pamatīgu iespaidu uz pirmajiem ceļotājiem ar savām politiskajām institūcijām un mākslu, īpaši ar savu būvniecību, podniecību un skulptūrām. Viņi tāpat kļuva pazīstami ar iespējamo kanibālismu un viņu paradumu deformēt jaundzimušo galvas.

Prakse saucās Lipombo, bet galvaskausu deformēšana kopumā ir senāka par rakstību. Galvaskausu pagarināšana bija statusa simbols Mangbetu valdošajai kārtai. Vēlāk to pārņēma arī kaimiņu ciltis un tas kļuva par skaistuma simbolu ziemeļaustrumu Kongo. Tradīcija noturējās līdz 20. gs. vidum, kad to aizliedza un izskauda Beļģijas valdība. (Tā kādreiz bija Beļģijas kolonija)

Mangbetu cilvēkiem bija atpazīstams veidols, daļēji pateicoties pagarinātajām galvām. Pēc piedzimšanas bērnu galvas tika cieši nosietas, lai varētu iegūt tādu pagarinājumu. Tradīcija sāka izzust 1950-tajos gados, kad ieradās vairāk rietumnieku un saistībā ar vispārējo dzīves pielāgošanos rietumnieku standartiem. Tieši pateicoties šai īpatnējai galvai Mangbetu māksla ir viegli atpazīstama starp Āfrikas mākslu.

294 0 18 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 18

0/2000

Kā neatstāj sekas uz veselību? 12. bildē mazajam pat acis sprāgst ārā.

18 0 atbildēt
Neatstāj sekas? 8. Atēlā sīkais sūc fātera krūti.
14 0 atbildēt

Galīgi galvu saspiedis

12 0 atbildēt

Man sāk spiest galvu pēc šitā!

8 0 atbildēt

es nebiju dzirdejis par galvām, tad reku viņi ruaj tos visus alien galvaskausus

3 0 atbildēt

Daudzas ciltis visā pasaulē ir darījušas līdzīgas lietas, jautājums ir kāpēc un kā dažādos kontinentos dzīvojošie to darīja ? Vēl varu saprast ka viena cilvēku grupa tā dara, bet ne tautas kuras dzīvo tūkstošiem kilometru attālumā , laikā kad nebija saziņas līdzekļu izmanto vienu un to pašu tehnoloģiju lai deformētu galvaskausu . Kāds ir mērķis ? Izcelt sevi, pierādīt ka esi no īpašas dzimtas, vai līdzināties kādam.

2 0 atbildēt

Bērniem ir ļoti mīksti kauli,tos viegli ir deformēt. Pie kaulu lūzumiem, bieži vien dakteri ar rokām saspiež kaulus. Tā kā šeit viss kārtībā. Man tik radās ziņkāre-kā galvā novietojas smadzenes?...

2 0 atbildēt

Šausmas...  emotion 

0 0 atbildēt
Šito varētu likt šoka sadaļā.
0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt

tomēr 12 un 13 bilde liek domāt ka tomēr labi tā ar galvām darīt nav..

0 0 atbildēt

Diezgan baisi tomēr  emotion 

0 0 atbildēt