local-stats-pixel fb-conv-api

Latgalīsu valoda voj volūda?22

32 7

Vasali!!!

6. fakti par Latgalīšu volūdu kū īspiejoms nazinot,

1.1917.gada 30.jūlijā, Rīgā sapulcējās visu Latvijas novadu delegāti kopīgā kongresā un pieņēma lēmumu, kura 3.pantā teikts:“Latgalei kā sevišķai Vidzemes sastāvdaļai ir pilnīga pašnoteikšanās visās vietējās pašvaldībās, administratīvās, valodas, skolu un baznīcas lietās.” Visu novadu latviešu delegāti atzīst, ka Latgalei un latgaļiem ir pašnoteikšanās valodas lietās!

2.1918.gada 18.novembrī tika nodibināta Latvijas valsts. Ņemot vērā 1917.gada latgaļu kongresa rezolūciju un Latvijas novadu delegātu lēmumu –latvieši apvienojās divvalodu valstī!

3.Pēc 18.novembra tiek sasaukta Satversmes sapulce. Sākās diskusijas arī par Latgales jautājumiem un latgaļu valodu. Kaut kas bija mainījies – pēkšņi no pārnovadu latviešu puses vairs netika ņemts vērā neviens no 1917.gada lēmumiem.

4.1921.gada 11.augustā pieņemti “Noteikumi par latgaliešu izloksnes lietošanu”: “1.Visām valsts iestādēm un amata personām jāpieņem iestāžu un privātpersonu iesniegumi latgaliešu izloksnē; 2.Latgalē valsts un amata personām, kā arī pašvaldības iestādēm ir tiesība lietot latgaliešu izloksni sarakstoties, kā arī sludinājumos un uz izkārtnēm.” Dzīvē šie noteikumi darbojās slikti, bieži tika ignorēti, un parasti no latgaļiem tika pieprasīts tulkojums latviešu literārajā valodā.

5.1922.gadā pieņemta Latvijas Satversme. Latgaļu prasība – latgaļu valodai Latgalē ir valsts valodas tiesības – Satversmē netika iekļauta.

Kaut ko Latvieši ir Latgaliešiem parāda un tas ir fakts.

6.2009.gada 17.oktobrī tika pieņemta Rēzeknē 2.starptautiskajā latgalistikas konferencē un novembra sākumā kļuva zināma plašākai sabiedrībai. Citēju precīzu rezolūcijas tekstu:“Izvērtējot sociolingvistisko situāciju Latgalē, 2.starptautiskās latgalistikas konferences dalībnieki atzīst, ka latgaliešu valoda atbilst reģionālās valodas statusam, un aicina izstrādāt pasākumu programmu šī statusa apstiprināšanai.Rezolūcija tika nosūtīta valsts iestādēm, to parakstīja 62 zinātnieki no Latvijas un ārzemēm.

Ku lai soka ciuļi itu napīņims jū ir augsproteiģi īzasādušīs ka jīm ir vīna vīneigo taisneiba, jī ir pasauļis nabis i golvēni itimā valstī, ar kū Latgalīšu volūda ir svakoka par Latvīšu izslūksni tīši tai izslūksni jū nikai sovaidok nūsaukt navar izslūksna

32 7 22 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 22

0/2000

Raksta autoram vajadzētu pamācīties Latvijas vēsturi un nenostādīt Latgali par Latvijas un visas pasaules epicentru, kur attīstījusies visa kultūra, inteliģence un valoda, kā tāda.

Iesākumā, lai uzlabotu zināšanas šai sakarā iesaku izlasīt šo:

http://lv.wikipedia.org/wiki/Latvie%C5%A1u_valoda

pēctam varat apskatīties cik daudz dialektu, vispār bija Latvijā, no kuriem ir veidojusies Latviešu valoda, zemāk pievienotajā adresē:

http://lv.wikipedia.org/wiki/Att%C4%93ls:Latvaldialekti.svg

tādējādi, teorētiski, vairāk,  kā 20 dialekti var pieprasīt savas valodas statusu un konkrētā reģiona autonomiju, kā tu to minēji savos iepriekšējos rakstos tādējādi sadalot valsti daudzos mazos gabaliņos.

 

Runājot par 4. punktu - 1921.gada 11.augustā pieņemti “Noteikumi par latgaliešu izloksnes lietošanu” - tieši tā, latgaliešu dialekts ir tas pats, kas izloksne, tādējādi tā nav valoda.

Latgaļu dialekts ir ļoti skaists pats par sevi, protams viņš ir diezgan pārkrievots pašu latgaliešu nenovīdības dēļ, vēlētos vēl pieminēt, ka latgaliešu dialektam ir arī vairākas izloksnes un gadās, ka viens latgalietis nesaprot otru tikai un vienīgi izloksnes dēļ.

 

Tā vietā lai pārpublicētu šadus murgus, labāk būtu attīstījis Latgali kā tādu, jo diemžēl attīstības ziņā viņa krietni vien atpaliek no pārējās Latvijas, kur galvenā attīstība aprobežojas ar govs izslaukšanu un ļergas ieraušanu. Salīdzinoši kāda tā bija tevis peltajos Ulmaņlaikos ir vēl tāls ceļš ejams.

11 2 atbildēt

Dzīvē nekad nekas nenotiek tā kā tam vajadzētu būt uz papīra pat padomju laikā vilktais ūdensvads mūsdienās neeksistē vietā kur tam būtu jābūt šodien. Tas tāds maziņš salīdzinājumiņš ar pastāvošo iekārtu.

3 0 atbildēt

Nju cerams, neviens neapvainosies, bet es pieturos pie domas, ka nevajadzētu apgalvot, ka viena par otru ir parāka. Manis pēc pārdienās var teikt arī otrādi - ka latviešu valoda ir latgaliešu valodas dialekts

2 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

Lūdzu vēstures zinātāji un Latgaliešu valodas noniecinātaji, daži vēstures fakti, kurus Jūs nevarat noliegt un apstrīdēt 

Un kā Es ieprikš esmu pateicis Latvieši Latgaliešiem ir šo to parādā!!!

2 6 atbildēt