local-stats-pixel fb-conv-api

Laiks kabatā jeb kabatas pulksteņi3

Hei, spokuči! Kā pa dzīvi? Oktobra beigas, ārā auksti, tūlīt Helovīns un ne acu nepamirkšķināsi, ka Ziemassvētki jau būs klāt un prom. Tā tas laiks skrien. Par sekundēm, minūtēm un stundām tad savā ziņā arī šovakar, precīzāk, par rokaspulksteņu ēras aizsācējiem, savdabīgiem un interesantiem aksesuāriem, kuriem pateicoties, par mūsu senčiem var teikt, ka viņi glabāja laiku kabatā..

Izlēmu izveidot šo rakstu, jo, kā vienmēr, rokoties internetā, ieraudzīju bildi ar fantastiski skaistu kabatas pulksteni un uzreiz sagribējās sev tādu. emotion Ikdienā nemaz neaizdomājas līdz visādiem tādiem aksesuāriem, kamēr vienu neieraugi un saproti: o, tas taču interesanti. Man kaut kā šie te pulkstenīši vienmēr saistījušies ar zaķi no Alises Brīnumzemē, kurš bija tērpts vestē un arvien vicināja savu pulksteni Alisei gar degunu. Bet, ne par to šoreiz stāsts.

Interesanti, ka viss jaunais ir labi aizmirsts vecais. Kabatas pulksteņi bija populāri, tad zaudēja savu popularitāti, un mūsdienās tie sāk atgriezties, zināmā sabiedrības daļā esot pat ļoti populāri. Protams, ar izmaiņām izskatā, funkcijās, ir taču tehnoloģiju laikmets.. bet par to vēlāk, visu pēc kārtas. :) (varu pačukstēt, nepacietīgajiem tehnoloģiju cienītājiem ieskatīties tieši pēdējā raksta bildē...)

No vēstures.. Kā jau jūs zināt, kabatas pulkstenis ir pulkstenis, kurš domāts nēsāšanai kabatā. (cik atjautīgi..) Un tas teorētiski skaitās kā pretstats rokaspulkstenim, kurus mēs nēsājam, sasprādzētus ap roku. Kabatas pulksteņi attīstījās no tādiem pulksteņiem, kuriem arī bija gara ķēde, bet kurus kāra kaklā. Kabatas pulksteņi bija vispopulārākais pulksteņu veids no to attīstības sākuma 16.gadsimtā, līdz brīdim, kad populārāki kļuva rokaspulksteņi. Rokaspulksteņu popularitātes iemesls bija II Pasaules karš, un karavīru ērtības - jo daudz ērtāk taču ir paskatīties, cik pulkstenis rāda uz rokas, nevis rakņāties pa formastērpa kabatām un vilkt ārā pulksteni, īpaši, ja atrodies kaujas laukā un uz Tevi šauj.. emotion

Kā atpazīt kabatas pulksteni? :D Tam klasiski ir ķēdīte, kuru vēsturiski stiprināja pie jostas, mēteļa vai vestes, lai pulkstenis nenokristu un nesasistos. Citreiz šiem pulksteņiem bija nevis gara, smalka ķēde, bet gan īsa ādas siksniņa, piemēram, jo ar garajām ķēdēm valstsvīriem un citiem valkātājiem gadījās sapīties un aizķerties visur kur. Kā arī drēbēm mēdza pierīkot speciālas mazas kabatiņas, kurās tad nēsāt pulksteni. Šīs te kabatiņas izplatītākas bija sieviešu apģērbos, un bieži vien kalpoja drīzāk dekoratīvi, nekā, lai aizsargātu pulksteni. Ko padarīsi, mode laikam vienmēr ir prasījusi upurus, 16.gadsimtā tie bija pulksteņi. emotion

155 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

man kabatas pulkstenis ir kopš 2007 gada. šad tad iedarbinu un vakar uzvilku lai redzētu cik stundas darbojas. tā lieta ir vienmēr piesaistijusi. vai filmās par pirātiem, vai karaliskiem cilvēkiem, vai gangsteriem. vai arī kā psihoterapeita palīgs hipnotizēšanā. tā ir neierasta lietiņa ko nēsāt līdzi, jo tur ir metāls, stikls, ķēde, greznums. lai gan pulksteņi kā tādi man liekas interesanti un 10 gadu laikā man jau ir 5tais vai 6tais rokas pulkstenis, tomēr ir arī daudzas citas lietas kas nezināmu iemeslu dēļ piesaista, kā piemēram gredzeni un zobeni. varbūt tas ir metāls kas visu saista?

nu labi vienu teikumu sakot - tajos laikos kad to izgudroja tā bija liela ekstra - laiks kabatā, vienmēr un visur, tāpat kā šķiltavas, kur šīm lietām pievienojas vēl visādas ''spējas'' un mūsdienās šķiet ka viss nepieciešamais ir mobilajā. 

3 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt