local-stats-pixel fb-conv-api

Kurts Vonnegūts9

37 0

Pārceļam domugraudus uz nākamo līmeni. Tagad raksti ar aforismiem vairs nebūs vien iedalīti pa tēmām, turpmāk būs arī slavenu rakstnieku un domātāju citātu apkopojumi.

Iepriekšējie raksti:

Slava - http://www.spoki.lv/vesture/Slava/217602

Sekss pt.1 - http://www.spoki.lv/tiniemplus/Sekss-pt1/217664

Problēmas un risinājumi - http://www.spoki.lv/foto-izlases/Problemas-un-risinajumi/217681

Politiķi pt.1 - http://www.spoki.lv/vesture/Politiki-pt1/217934

Politiķi pt.2 - http://www.spoki.lv/vesture/Politiki-pt2/218729

Amerikāņu rakstnieks Kurts Vonnegūts dzimis Indianopolisā 1922. gada 11. novembrī arhitekta ģimenē. Līdz iesaukšanai armijā studējis bioķīmiju Kornelas universitātē.

Karojot Vācijā, K. Vonnegūts bijis izlūks. 1944. gada beigās viņš saņemts gūstā un nosūtīts uz Drēzdeni. Te viņš pieredz, kā šo lielisko pilsētu, kurā nav ne armijas daļu, ne kara rūpnīcu, amerikāņu bumbas noslauka no zemes virsas.

Pēc kara, atgriezies dzimtenē, K. Vonnegūts pabeidz universitāti, taču apgūtajā antropologa specialitātē nestrādā, bet iestājas darbā ,,General Electric” reklāmas nodaļā. Viņš sāk rakstīt stāstus un tos publicē žurnālos.

1952. gadā top romāns ,,Mehāniskās klavieres”, 1963. gadā - ,,Kaķa šūpulis” (latviešu valodā izdots 1973. gadā), 1965. gadā - ,,Lai dievs jūs svētī, mister Rouzvoter! jeb Pērles cūkām priekšā”. Atzinību rakstnieks ieguvis ar romānu ,,Lopkautuve Nr. 5 jeb Bērnu krusta karagājiens”, kas iznācis 1968. gadā (latv. val. 1987). Populāri ir arī citi darbi: ,,Čempionu brokastis” (1973, latv. val. 1987), ,,Balagāniņš jeb Es vairs neesmu vientuļš” (1976), kā arī filosofiskie romāni ,,Cietuma putns” (1970), ,,Tieši mērķī” (1982).

Romāniem raksturīgs precīzi attēlotu sadzīves situāciju apvienojums ar fantastiku, simboliku, alegoriju.

Personīgi man, lai arī es tik tikko esmu sācis lasīt Vonnegūta darbus un kopumā vispār neaizraujos ar romānu lasīšanu, man viņš liekas diezgan iespaidīgs rakstnieks. Viņa valoda ir tieša un mūsdienīga, kā jau rietumu rakstniekam, viss ir tiešs un diezgan viegli saprotams, zemūdens akmeņu diži daudz nav. Grāmatu mīļiem, kas vēl nav ķērušies pie viņa klāt, iesaku pamēģināt!

« 1  2  3 »
37 0 9 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 9

0/2000

Vonnegūts ir labs.

Par Remarku arī būs? ^^

2 0 atbildēt

Tā gadās. (Mana mīļākā frāze, no Vonnegūta)

2 0 atbildēt

Kad man bus laiks, esnoteikti  izlasisu kadu no vina darbiem. Paldies. Beidzot kads raksts kura ir ne tikai bildes ar fiziologiskajam reakcijam uz baiem vai izsmiekliem.

0 0 atbildēt

Man patīk tava rakstu ideja. Tomēr žēl, ka viss pa taisno pārkopēts no http://www.tikainesakinevienam.lv/. Pašam ir kaut kur pierakstos paša pierakstīti Vonnegūta citāti [fantastisks rakstnieks]. Tomēr citiem noteikti būs interesanti. :)

0 0 atbildēt

iespējams mans iecienītākais rakstnieks

0 0 atbildēt

 "Es vispaar neluudzu, lai mani laizh pasaulee"

"Es laikam esmu kādam tur, augšā, iepaticies." [Titāna Sirēnas]

"Kāda ir dzīves jēga? Būt par Dieva acīm un ausīm šeit, tu idiot!

"Un ja es, nedod Dievs, nomiršu, tad es gribētu doties uz debesīm un pajautāt kādam, kas tur ir pie teikšanas - Hei, kad tad īsti bija labi un kas - slikti?"

visu cieņu.. 

0 0 atbildēt