local-stats-pixel fb-conv-api

Kurskas kauja35

579 2

1943. Gada ziemā un pavasarī, pēc briesmīgās sakāves Staļingradā, pārliecinoši nonākot mazākumā un pazaudējot iniciatīvu, Hitlers un Vācijas ģenerālštābs jautā sev - ko darīt tālāk, 1943. gada vasarā?

Stāvoklis bija slikts ne tikai frontē. Kamēr krievu tanku produkcija sasniedza gandrīz neiedomājamus apmērus, Vācijas apsēstība ar sarežģītiem, uzlabotiem superieročiem, piemēram, uzlabotas, bet līdz galam nepabeigtas Panther un Tiger (http://www.spoki.lv/vesture/Tiger-un-Panther-Kaujas-lauku-karali/148421) tanku modifikācijas, lielā mērā samazināja Vācijas ražošanas spējas. Ģenerālis Guderians (http://www.spoki.lv/vesture/Heincs-Guderians/282181), labākais Vācijas motorizēto vienību eksperts un komandieris teica: "Interesanti, ka šo jauno dizainu praktiskais rezultāts bija tikai mūsu efektīvākā tanka Panzer IV produkcijas samazināšana". Īsi pirms Kurskas kaujas Guderianas izteicās par Panterām un viņu komandām: "Viņi vienkārši vēl nav gatavi doties uz fronti". 1943. gada sākumā vācieši gatavojās sagraut savu tanku ražošanu, izbeidzot Panzer IV ražošanu, apmaiņā pret 25 jauniem Tīģeriem mēnesī, bet brīdi kad Hitlers jau deva šo pavēli, Guderianam izdevās šo muļķību pārtraukt.

579 2 35 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 35

0/2000

Es pilnīgi jūtu, kā manas pelēkās šūnas kļūst rievainākas.

Malacis, cūķi, ja Tu būtu vecene, es Tevi gribētu! :D

++

32 0 atbildēt

OMFG! Padomajaiet cik taktiski spici bija Vaciesi, saliidziniet krituso skaitu no Vacu puses un no PSRS puses. Damn.... Tiesam raksts pa pirmo.

13 0 atbildēt

Kādu +40 - raksts ļoti labs. Un vēl varētu piebilst ka Kurskas kauja bija vēsturē lielāka moterezētā kauja kāda jebkad ir bijusi un kāda jebkad būs. Tur beigās palika miljoniem tonu metāla. Tā bija Tanku avangarda kauja, tādas vairs nekad nebūs.  Mūsdienās ir iespējam tikai lidmašīnu kauja šādā scenārijā.

 

7 0 atbildēt

Jā,šīs kaujas sekas vēl tagad daudzos Rīgas mikrorajonos jūtamas. Varbūt ir kāds raksts par "Bagrationu"?

7 1 atbildēt

Krievi visu ņēma uz masu! Ja fīreram būtu kiborgi pat tos viņi nogulētu ar saviem līķu kalniem!

Vāciešu taktika  bija , negaidīti koordinēti uzbrukumi , ātra un maksimāla sakāve. Te lielu lomu nospēlēja tieši krievu izlūkdienests ........ pateicoties tam šī kauja tika uzvarēta ! + rakstam , labs raksts ..... vairāk tādu!

5 0 atbildēt

hitler is like a god for me

7 3 atbildēt

Nav tagad laiks izlasīt visu(noteikti iemetīšu pie favorītiem!), bet Kurskas kauja ir tā pati, kura ir ierakstīta vēsturē, kā motorizētākā kauja(+/-900 tanki no katras puses), vane? 

3 0 atbildēt

Ja nebūtu pie vainas Hitlera sliktās stratēģa iemaņas, karš Krievijā beigtos jau 1941. gadā.

Aptuveni ap šo laiku karš jau bija zaudēts un Kurska iedzina pēdējo naglu Trešā Reiha zārkā.

2 0 atbildēt

Maziņa kļūme, ja tu rakstīji Stukas - tad tas ir Junkers Ju 87 ;) bet ja tu gribēji uzrakstīt vienk. bumvedēju Junkers Ju 88 tad nevajadzēja likt Stukas ;) Bet tavs raksts ir satriecošs ;) varētu tew salikt nenormāli daudz plusiņu ;)

2 0 atbildēt

bija moments, kad 1 cilvēks varēja atbrīvot pasauli no ēbreju virskundzības, vienīgais veids ,kādā viņš to īstenoja, nebija diezgan humāns . Bet jāatdod gods tā laika neredzētajam domas lidojumam, gan vāciešiem, gan krievu armiju virsspavēlniekiem par kaujas plānu izstrādēm un šo plānu īstenošanu, lai mums būtu lasīt spokos un citos vēstures avotos :P

2 0 atbildēt

labs raksts.Būt forši ,ja uztaisītu rakstu par ,pēc gada notikušo krievu offensīvu baltkrievijā kur bez maz vai pēc identiska plāna ,kādu kurskā izmantoja vācieši ,krievi iznīcināja armiju grupu centrs.Starp citu tās operācijas laika ļoti smagi paretināja latviešu 15.ss divīzjas rindas, lai neteiktu ka iznīcināja.

2 0 atbildēt

binoklis speciāls. Laikam tāds viņš ir lai platāka būtu binokļa redzamība,bet nu neesmu pārliecināts.

2 0 atbildēt

Ļoti labs raksts.emotion

2 0 atbildēt

malacis. emotionman tieši tgd noder vēsturē.

bet tajiem neonacistiem, kas šeit saka, ka hitlers ir viņu dievs utt., man būtu ko pateikt. emotion

3 1 atbildēt

Stulbo komunistu "gaļas  maisu" taktika...

2 1 atbildēt

Lielisks raksts. Runā, ka pēc kara franču leģenda De Golls apmeklējis Staļingradu un pie sevis runājis- cik diža nācija, kas par uzdrīkstēšanos un drosmi ( nu kaut kas no tās sērijas). Krievi, protams, no sajūsmas gandrīz pielikuši bikšeles un dziedājuši līdz. Bet De Golls saka- es runāju par vāciešiem- atnākt tik tālu....

Kurska bija pārāk avantūristisks risinājums. Bet karš būtu zaudēts tik un tā. Vienīgi, ja būtu klausīts gudrākiem ģenerāļiem par aizsardzības politiku, būtu mazāk upuru, un, iespējams, Vācija nebūtu tik izpostīta

1 0 atbildēt

Baigi labs, izglītojošs raksts. Liels + Tev.

1 0 atbildēt
Ļoti labs raksts. Nebūtu krievi zinājuši, būtu sanācis kkas līdzīgs Ardēnu ofensīvai 1945. gada janvārī. Liels pluss++
0 0 atbildēt

Liekas tu domā tālmēru...

0 0 atbildēt

Būtu tā kauja uzvarēta,varbūt, ka  šodien  krievu vecās tantuškas- blozgas ar drausmīgo kosmētiku nespētu kviekt  par fašisma atdzimšanu :)

2 2 atbildēt