local-stats-pixel fb-conv-api

Kū nūzeimoj byut latgalīšam 21. godu symtā51

33 38

Ik pa laikam sovā twitter kontā radzu svešu nūžālu par sovu pīdereibu latgalīšu saimei. Redz, baigais pāķis. Dīzgon bīžai pamonu ari niceigu attīksmi pret tū, ka kaids roksta latgaliski. Interesna, tys tuodieļ, ka cylvāks pats narunoj i naroksta latgaliski voi vīnkuorši taids uztveris leimeņs? Tyku vaicojuse, atbiļdi nasajiemu.

Kas eisti ir latgalīts? Tys, kas runoj i roksta literari korektā latgalīšu volūdā? Varbyut tys ir cylvāks, kas cīši mīļoj Latgolu i deļtuo izlem nabraukt iz Reigu vaicuot laimis, bet gon palīk šeipat? Cylvāks, kas ceļās i gulstās ar dūmu par latgalīšu literaturu, kulturu i muzyku? Bet varbyut babeņa ar dzedeņu, kas gaida gostūs sovu unuku, kas augstys muokslys apgyust tuolajā Īrejā?

Maņ jau ruodīs, ka latgalīts ir kotrs, kas jiut prīcu par sovu pīdereibu itam regionam, par eksistenci īkš sevis poša; kotrs, kas giun kaifu nu tuo zvaigžņu sudobra viers golvys septembra naktīs, nu svaigi krytušu lopu smuorda, nu traktoru trūkšņa sābru kvīšu ci buļvu teirumā, nu sylta leita pīlejušuo asfalta Rēzeknē, Nautrānūs, Baļtinovā i cytur. Byut latgalīšam pa munam nanūzeimej vuorda “piļsāta” vītā raksteit “pylsyst”, ceļt gaisā dagunu deļtuo, ka nu jau septeņus godus dzeivoj Reigā i nosoj H&M būdēs pierktus kankarus voi daboj dorbu super-puper-mega ofisā. Tys jau byutu taipoš kai nūsaukt skaistumkonkursu par kulturu voi pīlaist desmit klaidys divejūs teikumūs.

Kaids latgalīšu aktivitatis sauc par seperatismu, cyts ībylst, ka juo bārnim školā nabyutu juosavuica latgalīšu volūdu, vēļ kaids dūmoj par tū, kū dareit, lai nu latgaliskuo dabuotu kaidu lobumu sev. Eistyn nazynu, voi byut latgalīšam ir birka, bet zynu patīšam, ka sev birkys pīlyktī, kas nagryb saprast (ci īgaumēt) tik elementaru lītu – ka “latgaļi” i “latgalīši” nav sinonims. Spylgts pīmārs itūgod beja kaida kopejneica Latgolā, kura pīduovuoja cepelinus (kas, kai maņ ruodīs, ir lītaunīku iedīņs) latgaļu gaumē. Varbyut cylvāku pruotūs koč kas maineisīs tod, kod jī suoks pīdūmuot pi tuo, kas jī poši ir i kū jī var dareit, lai padareitu myusu sabīdreibu koč drupeit lobuoku.

Vyspuor es gribieju pasaceit, ka lepojūs ar sovu pīdereibu latgalīšim. I lepojūs ar tū, ka maņ ir taidi breineigi latgalīši apleik. Itū i pasaceišu sovai britu paziņai, kod jei rudinī atbrauks skaiteit sovu referatu par latgalīšu volūdys vaicuojumim.

Roksta autore: Ligija Purinaša

33 38 51 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 51

0/2000

Latgaļai ir tāda pati daļa latviešu, kā kurzemnieki, vidzemnieki un zemgaļi. Un nav latgaliešu valodas- ir dialekts. Par seperātismu jūsu aktivitātes sauc,jo bieži vien,ne tikai tagad pēc Ukrainas, bet arī pagātnē izskanējušas idejas par "Latgales autonomo republiku", par atsevišķu Latgali utt. Tas robežojās ar seperātismu,jo īpaši tik mazā valstī kā Latvija. Latgales vēsture būtiski atšķirās no pārējās Latvijas,jo kamēr lielāko daļu mīcīja vācieši un zviedri, Latgale vairāk tika poļiem un krieviem, taču tik un tā visi kopā esam latvieši. Un tāpēc nevajag domāt brīnumus par autonomijām un vēl nez ko. Šī valsts tikai caur kopību var pārciest grūtības!

p.s. tu gadījumā neesi viens no latgaļu valodas aizstāvjiem sporta portālā sportacentrs.com ?

11 1 atbildēt

Un tikai par Latgali Latvijā!!!

8 1 atbildēt

Latagļiem nav valoda, bet dialekts. Un Tu jau nez kuro reizi jāraksta, ka apriebusies šī tautas šķelšana!

6 0 atbildēt

PS: Nav tādas latgaliešu valodas. Ir latgaliešu dialekts, kas ietilpts latviešu valodā. Dialekts un valoda nav viens un tas pats. emotion

7 2 atbildēt
Zb, kārtējā ņaudēšana, ka ir slikti :/
5 0 atbildēt

Tagad skaidrs par "latgaliešiem", bet kas tad īsti ir "latgaļi"? Es tā arī īsti nesapratu, kas ir tā atšķirība?

0 0 atbildēt

"Latgaļu valoda" ir jēdziens, ko ir centusies ieviest krievu propoganda okupācijas laikos ar mērķi šķelt latviešu sabiedrību, ar mērķi radīt cilvēkos domu, ka tāda literārā latviešu valoda nav nemaz vajadzīga, ka katrā pusē var runāt par savam.

Starp citu, ir ļoti daudzi latgaļu dialekti kādos runā Latgalē, aizbrauksi pārdesmit kilometrus, cilvēki runās pavisam savādāk. Tad nu ieviešam latgaļu valodu I, latgaļu valodu II utt.? Kā, protams, arī savas valodas tad vajadzēs ventiņiem, augšzemniekiem un kaut vai piebaldzēniem, jo redz- runā savādāk nekā citur. Un tad būs sabiedrības šķelšana, kuru arī runāju.

Okupācijas gados lielākā daļa "latgaļu valodas" aktīvistu bija krievijas finansēti, tas tā, pārdomām.

0 0 atbildēt

2. Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai.

3. Latvijas valsts teritoriju starptautiskos līgumos noteiktās robežās sastāda Vidzeme, Latgale, Kurzeme un Zemgale.

4. Valsts valoda Latvijas Republikā ir latviešu valoda. Latvijas karogs ir sarkans ar baltu svītru.

vai raksta autors ir pret valsts konstitūciju? vai nosūtīt pie viņa drošības policiju?

0 0 atbildēt