local-stats-pixel fb-conv-api

Ko par internetu rakstīja 1995.gadā7

196 2

Raksta autors Klifords Stols ir amerikāņu astronauts un rakstnieks. Pavisam sarakstījis trīs grāmatas un dažādus rakstus par tehnoloģijām. Protams, daļā no rakstītā viņš nav kļūdies, bet tik pat daudz arī aizšāvis krietni garām.

Internets? Ārprāts!


1995.gada 26.februāris

Kāpēc kibertelpa nav un nekad nebūs nirvāna

Pēc divām desmitgadēm tiešsaistē, es esmu apjucis. Nav jau bijis tā, ka man nav bijis labi pavadīts laiks internetā. Esmu saticis lieliskus cilvēkus un pat noķēris vienu hakeri, varbūt divus. Bet šodien es esmu satraukts par šo pārāk moderno un piedāvājumiem bagāto sabiedrību. Fantasti saredz nākotni telekomunikāciju darbiniekiem, interaktīvajām bibliotēkām un multimediju klasēm. Komercija un uzņēmējdarbība tiks novirzīta no birojiem un tirdzniecības centriem uz globālo tīmekli un modemiem. Un digitālo tīklu brīvība padarīs valdības daudz demokrātiskākas.

Blēņas. Vai mūsu tehnoloģiju ekspertiem vispār ir veselais saprāts? Nekāda tiešsaistes datubāze neaizstās dienas laikrakstu, nekāds CD-ROM nevar aizvietot kompetentu skolotāju un neviens datortīkls nemainīs valdības darbu.

Paskatamies uz šodienas tiešsaistes pasauli. Usenet, pasaules ziņojumu dēlis, kur jebkurš var nosūtīt ziņu uz valsts otru malu. Tu vari izpausties, apejot redaktorus un izdevējus. Katru balsi var sadzirdēt, lēti un uzreiz. Rezultāts? Ikviens ir sadzirdēts. Šis haotisks skaņu sablīvējums līdzinās parastu pilsoņu grupai radio, komplektā tam nāk līdzi arī aizskaršana un anonīmi draudi. Kā ar publicēšanos elektroniski? Pamēģiniet palasīt grāmatu uz diska. Labākajā gadījumā tas ir tikai nepatīkams pārbauījums: izplūdusī gaisma no lempīgā datora aizstāj draudzīgās grāmatas lapas. Un jūs nevariet paņemt līdzi klēpjdatoru uz pludmali. Nikolass Negroponte, Masačūsetsas tehnoloģiju institūta Mediju laboratorijas direktors, ka drīz grāmatas un laikrakstus varēs nopirkt internetā. Jā, kā tad.

Ko jums neviens Interneta entuziasts nepateiks, ir tas, ka Internets ir viens liels nerediģētu datu okeāns, un tā ir pilnīga patiesība. Bez redaktoriem, recenzentiem vai kritiķiem, Internets ir kļuvis par nefiltrētu datu tuksnesi. Tu nezini ko ignorēt un ko ir vērts lasīt. Ielogojos Internetā, lai atrastu Trafalgaras kaujas datumu. Parādās simtiem failu un ir vajadzīgas piecpadsmit minūtes, lai ko atrastu - viena ir astotklasnieka sarakstīta biogrāfija, otra datorspēlē, kas nedarbojas, bet trešais ir pieminekļa attēls no Londonas. Neviens neatbild uz manu jautājumu un mana meklēšana periodiski tiek pārtaukta ar ziņu, piemēram, "Pārāk daudz savienojumu, mēģiniet vēlreiz mazliet vēlāk".

Vai internets būs noderīgs pārvaldībā? Interneta atkarīgie klaigās par valdības ziņojumiem. Bet, kad Endijs Spano kļuva par vietējās Vestčesteras pašvaldības vadītāju, viņš savus ziņojumus izlika Usenet ziņojumu dēlī. Šajā turīgajā pašvaldībā, ar daudzajām datorkompānijām, cik daudz cilvēki ielogojās? Mazāk kā 30. Nav laba zīme.

Norādiet un noklikšķiniet:
Un tad ir vēl tie, kas mēģina datorus iedabūt skolās. Mums mēģina iestāstīt, ka multimediji izglītību skolās padarīs daudz vieglāku un interesantāku. Skolēni laimīgi mācīsies no animētiem varoņiem, kā gatavot prasmīgas programmatūras. Kam būs vajadzīgi skolotāji, ja būs datorizēta izglītība? Ārprāts. Šīs dārgās rotaļlietas ir grūti izmantot klasē un tās prasa īpašu skolotāju apmācību. Protams, bērniem patīk videospēles - bet no personiskās pieredzes: jūs atcerieties kaut vienu izglītojošu diafilmu, ko redzējāt desmit gadus atpakaļ? Varu derēt jūs atcerieties divus vai trīs lieliskus skolotājus, kas jums daudz dzīvē devuši.

Un tad ir vēl kiberuzņēmējdarbība. Mums tiek solīta iepirkšanās interneta katalogos - tikai norādiet un noklikšķiniet un izdevīgais darījums ir noticis. Mēs pasūtīsim lidmašīnas biļetes tīklā, rezervēsim galdiņu restorāna vai pārrunāsim pārdošanas līgumus. Veikali kļūšot pieejamāki. Tad, kā nākas, ka mans vietējais veikals izdara vairāk darījumu vienā pēcpusdienā nekā Interneta veikals visā mēnesī? Ja vien būtu uzticams veids kā norēķināties caur Internetu - bet tā nav - tik un tā tam trūktu būtiskas kapitālisma sastāvdaļas: Pārdevēja.

Kas tiek palaists garām šajā elektronikas brīnumzemē? Cilvēku saskarsme. Datori un tīkli izolē un atdala mūs vienu no otra. Tērzēšana tīklā nav pielīdzināms aizstājējs sarunai ar draugiem pie kafijas tases. Neviens interaktīvs multimediju displejs nevar radīt lielāku satraukuma sajūtu, kā atrašanās dzīvajā koncertā. Un kurš izvēlētos labāk kiberseksu īstā vietā? Lai gan Internets kļūst par zināšanu spēka ikonu, tas liek mums atteikties no mūsu laika. Tas ir slikts aizvietotājs, šī virtuālā realitāte, kur neapmierinātība ir svēta, un kur svētie vārdi - Izglītība un Progress - būtiski cilvēces attīstības virzītāji, tiek nodevalvēti līdz pēdējam.



196 2 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000

Nez ko autors mūsdienās par savu sarakstīto domā.  emotion

27 0 atbildēt

un tagad daļa bez tā dzīvot nevar emotion

26 2 atbildēt

nu, vēl pēc desmit gadiem būs izgudrots implants, kas pa taisno ieliek tavā feisbukā to, cik litrus mīzeļu ti dienā izmīz, un cilvēkiem tas liksies ļoti vajadzīgs

10 2 atbildēt

Visur un visā mērenību, tad jau viss būs labi! emotion

2 0 atbildēt

1995. gadā vēl saprotams. To tik tagad, 2013. gadā nopeltu.

2 0 atbildēt

Nja, pēc gadiem 10 sērfosim internetā caur pakausī ievietotu implantu.

2 0 atbildēt