local-stats-pixel fb-conv-api

Kas notiku ja sabruktu Pļaviņu HES.716

316 1

Pēc 7 stundām un 50 minūtēm kopš katastrofas sākuma.

(2012. gada 29. marts pulksten 7.50.)
Pēc gandrīz 8 stundu ilga ceļa, aiz sevis atstājot 110 km garu katastrofu ūdeņu posta zonu, ūdens fronte ir nonākusi līdz jūrai.
Ūdeņi sāk ieplūst plašajā Rīgas jūras līcī, kurā vēl turpmākās 8 – 9 stundas gāzīsies 1 miljards m³ ūdens no visām trijām Daugavas hidroelektrostaciju ūdenskrātuvēm.

Ūdens līmenis pilnībā ir nokrities Jaunjelgavā, atstājot aiz sevis milzīgu postījumu zonu. Ūdens līmenis Daugavā pakāpeniski sāk kristies visā posmā no Jaunjelgavas līdz Ķegumam. Tomēr lejpus Ķeguma visām pārējām pilsētām un teritorijām gar Daugavu vēl priekšā daudz postošu stundu.

Nonākot līdz jūrai, gandrīz 2 m augstais frontālais plūdu vilnis aiz sevis izraisa ūdens līmeņa celšanos Daugavā un teritoriju applūšanu visā Daugavas lejtecē.
Kundziņsala applūst gandrīz visa, izņemot dažas dabiski un mākslīgi paaugstinātas vietas. Kundziņsalas dzīvojamās apbūves teritorijā ūdens maksimālā applūduma brīdī (ap pulksten 13.00 – 14. 00) ir 0,5 – 1 m dziļš.

Sarkandaugavā applūst tikai piekrastes industriālā apbūve gandrīz līdz Tvaika ielai.
Jaunmīlgrāvis, pateicoties savam novietojumam, kā arī mākslīgi uzbērtiem un nostiprinātiem krastiem, no plūdiem necieš nemaz. Pa Mīlgrāvi Daugavas ūdens ieplūst arī Ķīšezerā, bet tas neizraisa nekādas nopietnas postošas sekas Ķīšezera piekrastes iedzīvotājiem.

Vecmīlgrāvja un Rīnūžu rajonā applūst Daugavas piekrastes teritorijas ar pamatā esošo rūpniecisko un saimniecisko apbūvi. Šeit daudz kur palu ūdens dziļums nepārsniedz 0,5 m.

Vecdaugavas rajonā ūdeņi sāk ieplūst Vecdaugavas dabas lieguma teritorijā un appludina tā zemo, purvaino teritoriju. Nedaudz applūst arī Vecdaugavas dzīvojamā apbūve, bet ūdens apstājas Airu ielas un Zvejas ielas rajonā.

Mangaļsalas dzīvojamā apbūve no katastrofāliem palu ūdeņiem cieš vairāk. Faktiski puse Mangaļsalas dzīvojamā rajona maksimālajā applūduma brīdī (ap pulksten 12.00 – 13. 00) ir zem 0,5 – 1 m dziļa ūdens. Postot Mangaļu pussalas saimniecisko apbūvi un piekrastes dzīvojamās mājas, mežonīgā ūdens straume gar Daugavas grīvas moliem brāžas Rīgas jūras līcī.

Daugavas kreisajā krastā Bolderājas rajonā no Hapaka grāvja un Loču kanāla puses ūdens līmenim ceļoties, cieš Bolderājas piekrastes dzīvojamā un saimnieciskā apbūve.

Ūdenim ieplūstot Buļļupē, strauji applūdīs arī tās piekrastes teritorijas – Daugavgrīva un Bolderājas austrumu daļa.

Applūdīs visa Daugavgrīva un Memmes pļavās izvietotie mazdārziņi! Lai arī ūdens dziļums maksimālā applūduma brīdī (ap pulksten 14.00 – 15. 00) nav ļoti dziļš (0,5 – 1 m), tomēr tas posta visu apbūvi.

http://spoki.tvnet.lv/aktuali/Kas-notiktu-ja-sabruktu-Plavinu-HES/523558

http://spoki.tvnet.lv/aktuali/Kas-notiktu-ja-sabruktu-Plavinu-HES2/523791">http://spoki.tvnet.lv/aktuali/Kas-notiktu-ja-sabruktu-Plavinu-HES2/523791

http://spoki.tvnet.lv/aktuali/Kas-notiktu-ja-sabruktu-Plavinu-HES-3/524189

http://spoki.tvnet.lv/foto-izlases/Kas-notiks-ja-sabruks-Plavinu-HES-4/524451

http://spoki.tvnet.lv/aktuali/Kas-notiktu-ja-sabruktu-Plavinu-HES-5/524675">http://spoki.tvnet.lv/aktuali/Kas-notiktu-ja-sabruktu-Plavinu-HES-5/524675

http://spoki.tvnet.lv/aktuali/Kas-notiktu-ja-sabruktu-Plavinu-HES-6/524677">http://spoki.tvnet.lv/aktuali/Kas-notiktu-ja-sabruktu-Plavinu-HES-6/524677

316 1 16 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://neogeo.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 16

0/2000

Prieks dzīvot Valmierā emotion

31 2 atbildēt

I don't give a dam about Riga emotion

21 6 atbildēt

Hihi, cik ļoti tad applūstu Dzelmes? Ja es Jumpravā atrastos, tad laikam Daugava kā reize gar degunu aizplūstu, paveiktos ;D

6 0 atbildēt

man poh man ir laiva emotion

4 0 atbildēt

Tu nopietni ?emotion, cik tev ģeogrāfijā ?, Aizkraukle ir augšā!emotion, mums krātuve iztukšotos un būtu tikai savādāks skats. :)

4 1 atbildēt

Prieks dzīvot ASV emotion

2 1 atbildēt

Īsi sakot dirsā būtu

1 0 atbildēt

Prieks mācīties Aizkraukles Profenē, tusēt kojās, bet dzīvot Jēkabpilī.  emotion

1 1 atbildēt

Dvj, ejam spridzināt Pļaviņu HESu? emotion Jāredz, vai autoram taisnība!

1 1 atbildēt

Stāsts ir interesants, tikai atkārtojās stāstījums :( Bet tā interesants applūšanas scenārijs.

0 0 atbildēt

Prieks dzīvot Jelgavā! Ja nebūs elektrības, aizlaidīšu uz Lietuvu. emotion

0 0 atbildēt

💔

0 0 atbildēt

Kādēļ tas ir pie vēstures? emotion

0 7 atbildēt