local-stats-pixel fb-conv-api

Kam ir vislielākās smadzenes?4

30 2

Zilonim?

Delfīnam?

Skudrai?

Cilvēkam?

Pareizā atbilde ir skudrai.

Skudras smadzenes veido apmēram sešus procentus no tās kopējās masas - ja šādas proporcijas attiecinātu uz cilvēkiem, galva būtu gandrīz trīs reizes lielāka.

Vidusmēra cilvēka smadzenes sver 1,6 kilogramus, kas ir mazliet vairāk par diviem procentie ķermeņa svara. Skudras smadzenes sver aptuveni 0,3 miligramus.

Kaut arī skudras smadzenes satur vien niecīgu kripatiņu no cilvēka neironu skaita, skudru pūznis ir superorganisms. Rēķinot smadzeņu šūnas vidēja izmēra pūznī ar 40 tūkstošim skudru, to skaits ir aptuveni tāds pats kā cilvēkam.

Skudras mīt uz pasaules jau 130 miljonus gadu, un šobrī to kopējais skaits ir apmēram 10 tūkstoši triljonu. Visu planētas skudru kopējā masa ir nedaudz smagāka par kopējo cilvēku masu.

Zināms ap astoņiem tūkstošiem skudru sugu. Skudras veido apmēram vienu procentu no visiem pasaules kukaiņiem. Kopējais aprēķinātais kukaiņu skaits pasaulē ir viens kvintiljons (vai 1 000 000 000 000 000 000).

Skudras guļ tikai pāris minūtšu dienā un var izdzīvot deviņpadsmit dienas zem ūdens. Meža skudra spēj izdzīvot bez galvas divdesmit četras dienas. Toties viena skudra nevar dzīvot ārpus pūžņa, ar galvu vai bez tās.

Šķiet skudrām piemīt fotogrāfiskā atmiņa, kas palīdz tām atrast ceļu. Tās it kā izdara apkārtējo orientieru momentuzņēmumus. Zinātnieki nesaprot, kā skudru sīkās smadzenītes spēj uzglabāt tik daudz informācijas.

Skudras nav stiprākas par cilvēkiem. Kaut šie kukaiņi spēj pacelt nastas, kas ir daudz smagākas par to svaru, tas izskaidrojams tikai ar to niecīgajiem apmēriem. Jo mazāks dzīvnieks, jo spēcīgāki tā muskuļi attiecībā pret ķermeņa masu. Ja cilvēki būtu skudru lielumā, viņi būtu tik pat spēcīgi.

30 2 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

Kāpēc šodien Spoki pilni ar faktiem par skudrām?!?! ;D

5 0 atbildēt

Pag, pag. Viņas arī masturbē kā cilveki? :D

3 0 atbildēt

Acīm redzot ne Tev autor, jo vislielākais rakstas kopā!!!

0 0 atbildēt

Hi,- un interneta arī nav...

0 0 atbildēt