local-stats-pixel fb-conv-api

Kā radās Lielais kanjons?2

Iespaidīgais Lielā kanjona nacionālais parks piesaisna un priecē ne vien miljoniem zinātkāru tūristu, bet arī iedvesmo filmu producentud, rakstniekus, dziesmu veidotājus un māksliniekus. Ne velti tas ir viens no izcilajiem 7 pasaules brīnumiem!!!

♣Viedokļi dalās♣
Lielais kanjons pārsteidz ar savu diženumu un varenību, sarkanbrūno, rožaino un dzelteno aizu sienām. Seno amerikāņu akmens milzi caurvij Kolorādo upe, kas izveidojusies pēdējo 40 miljonu gadu laikā. Taču paša kanjona pimsākumi meklējami 17 miljonu gadu senā pagātnē
Lai gan ģeologu vidū nav vienprātības par to, kā Lielais kanjons ir radiesz tomēr vairākums uzskata, ka kanjons, kādu to redzam šodien, ir veidojies vairāku procesu rezultātā. Lielāko darbu paveikusi daba - vējš, ūdens plūsmas un vulkāni.

♣Dabas rosība♣
Vislielākā loma kanjoma izveidošanā noteikti ir augsnes un iežu noārdīšanās un pārvietošanās procesam jeb erozijaiz kas rodas ūdens, ledus un vēja ietekmē. Arī Kolorādo upei ir sava nozīme- tā meistarīgi "izgrauzusi" ceļu cauri kanjona sienām, atsedzot daudzos slāņus līdz pat tumšajai iekšējai aizai, kas veido 1,7 miljardus gadu vecs granīts. Kanjona veidošanos veicinājuši arī vulkāniskie provesiz Zemes kontinentu pārvietošanās un nelielas svārstības Zemes orbītā.

♣Nacionālais parks♣
Lai gan Eiropiešu acīm grandiozo amerikānu brīnumu 1540. Gadā atklāja spāņi Ernana Kortesa vadībā, tomēr Lielā kanjona izpēte pa īstam sākās tikai 19. gs. otrajā pusē. Ātri vien tas tika novērtēts - 1908. gada toreizējais ASV prezidents Teodors Rūzvelts rosināja šo vietu pasludināt par nacionālo parku, un nu to treidz apskatīt cilvēki no visas pasaules.

39 1 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

NU ŅIhu*A SEBE!!!!

0 0 atbildēt

un vispār tas ko tu nofočēji ir Colorado upe pie Peidžas. Kaut kāds tur pakavs saucās.

0 0 atbildēt