local-stats-pixel fb-conv-api

Kā es stāvēju rindās Padomju Savienībā31

771 2

Vēlīnajos padomju laikos, kuros pagāja daļa manas bērnības, nācās gūt šādu tādu pieredzi ar stāvēšanu rindās. Tad nu aprakstīšu, kā tas bija.

771 2 31 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 31

0/2000

tādu veikalu kur nebūtu rindas praktiski nebija,  Rindas bija visur, varbūt ne mega garas bet visur.. Vasarā pat pie gāzētā ūdens automātiem emotion Biļetes varēja dabūt tikai izstāvot rindu, ja vispār kautko tirgoja kasēs, un vissas jau nebija aizgājušās pa blatu.. Maizīti vakarā nopirkt praktiski nebija iespējams, ja attapies 6 vai 7 ka nav maizes, tad nekā..  bija tikai no rīta.. Talonu sistēma tika mākslīgi radīta, it īpaši cukura, jo ar pilnu jaudu strādāja 3!! cukurfabrikas, bet vissa produkcija aizplūda uz plašo krievzemi.. Starp citu Latvija baroja Ļeņingradu, tāpēc pašiem nekas nebija, kaut viss tika ražots lielos apmēros..  

39 0 atbildēt

Stāvējām rindā pēc tualetes papīra. Vienam cilvēkam pārdeva tikai trīs rullīšus. Tā nu vecāmāte ņēma līdzi mani un māsu, un visi stāvējām rindā. Bija cilvēki, kuri nevarēja paņemt uz rindu līdzstāvētājus. Tie rindu izstāvēja pa diviem vai trīs lāgiem. Ja veikalā kaut kas parādījās, vajadzēja iepirkt rezerves, jo nekad nevarēja prognozēt, kad vēl konkrēto mantu varēs nopirkt.

Bērnībā dzīvoju mazpilsētā tuvu Lietuvas robežai, tāpēc sestdienās vienmēr braucām uz Jaunakmeni iepirkt pārtiku. Lietuvas komunisti bija nacionālāk noskaņoti nekā Latvijas partijnieki. Lietuvieši vispirms parūpējās, lai viņu veikali būtu pilni, bet pārpalikumu sūtīja lielajai dzimtenei. Latvijas komunisti darīja pretējo - no ādas līda ārā, lai pārpildītu Maskavas pieprasītās kvotas, bet atlikumu atmeta vietējiem iedzīvotājiem. Un tā - sestdienās vislielākā iespēja satikt savus kaimiņus bija rindā pie viena no diviem Jaunakmenes gastronomiem. Šo pilsētu es bērnībā pārzināju labāk nekā Dobeli vai Jelgavu, kas bija manai dzīvesvietai tuvākās nosacīti lielās pilsētas.

Astoņdesmito gadu otrajā pusē labi ja reizi vasarā līdz manai pilsētai tika atvests saldējums. Manā un vienaudžu apziņā saldējums asociējās ar kaut ko garšīgu, ko iespējams nopirkt tikai Rīgas Zoo vai cirkā. Kad pienāca tā laimīgā reize, un saldējums līdz mūsu pilsētiņai tika atvests, tad vienīgajā veikalā, kur to tirgoja izveidojās gara zigzag rinda, kas izstiepās pāris simtus metru gara vēl ārpus veikala. Bet mēs bijām pacietīgi - tolaik nelikās nekas neparasts 40 minūtas vai vēl ilgāk stāvēt rindā ar cerību nopirkt vienu piena saldējumu papīra glāzītē. Ar cerību, jo pievestā saldējuma krava jau nebija bezizmēra, visiem nekad nepietika. Un tad bija vasara, kad saldējums līdz mums neatbrauca pat to vienu vienīgo reizi.

Un patiešām - ja kāds grib to visu atpakaļ, tad šis kāds nav garīgi vesels.

34 0 atbildēt

Man gan patik dzivot tagadne, kad rindu maz vai vispar nav, un lielaka preces daudzveidiba.

27 0 atbildēt

Es jau šo esmu vairākkārt stāstījis: 31. decembra vakarā ar tēti 2-3h rindā pēc maizes stāvējām. Rindā stabili bija vairāki tūkstoši cilvēku (ja pat ne puse pilsētas), jo tā stiepās no bodītes laukā pa pilsētas laukumu līku loču un vēl pēc tam pa vienu ielu.

22 0 atbildēt
Tagad pamuļķi pēc aifoniem tā pat rindās stāv. Par beidzamajiem grašiem pērk nevajadzigas lietas.
22 1 atbildēt

Jā, rindas bija sūrā ikdiena. Rindās nācās nīkt mežonīgi ilgi. Un kas bija pats riebīgākais, ka aizejot uz bodi vēlāk, izstāvot milzu rindu kārotais produkts bija jau izpirkts. Man pašam tā gadījās pāris reizes, bet zinu dažus, kam tā gadījās visai regulāri.

Protams, bija arī tādas lietas, ko mūsdienu jaunatne nemaz nezina. Piemēram, vēl silts, tikko atvests ķimeņu radziņš ar vēsu, tikko atvestu pienu.  emotion Tas bija TĀDS našķis... Vai forša tomātu sula, tiešām ĪSTA tomātu sula no trīslitrenes ar sāli... vai plombīra kokteilis ar ĪSTU plūmju sulu... OMG! Tas bija kaut kas fantastisks. 

Tomēr, lai nu kā - es padomijā vairs nevēlētos atgriezties. Labāk iemācīšos replicēt manis pieminētos gardumus, nekā dzīvošu pustumsā.

Atceros, kā tas bija, gaidīt 19 (!!!) gadus uz fiksētās telefona līnijas ierīkošanu rīgā. Lietotas automašīnas maksāja daudz dārgāk nekā jaunas - gluži vienkārši tāpēc, ka pēc tām nebijas jāstāv gadsimtu garā rindā.

padomija bija īsta aizspogulija, kurā pilnīgi viss bija organizēts caur dirsu.

22 1 atbildēt

Vēl bija tā, ja gribēja nopirk kādu populāru grāmatu, cik atceros, tāda bija Moruā Solo klavierēm, vajadzēja nodot 25kg makulatūras, dabūt izziņu par to un samainīt grāmatnīcā pret grāmatu.

https://examplewordpresscom1500.files.wordpress.com/2016/03/solo-klavierema-morua.jpg
20 0 atbildēt

Protams, ka jābūt pilnigam muļķim, lai padomju laikus nosauktu par labākiem nekā mūsienas. Bet šo frāzi parasti esmu dzirdējis no cilvēkiem, kas savā dzīvē neko nav sasnieguši un nesasniegs. Viņi atcerās, ka padomju laikos varēja zagt visu iespējamo un stiept mājās - vajag vai nevajag, bet varēja zagt, visi bijām vienādi, darbu viņiem iedeva, nebija jāmeklē utt utt....es šito padomju stāstus esmu atklausījies no padomju ņuņām un vienmēr viņus sūtu dir.t, kaitina mani tie raudātāji.

18 1 atbildēt

Jau velak talonus ieviesa un tad sakas arprats.Uz katru cilveku bija noteikts skaits talonu uz alkoholu, cigaretem ,mazgashanas lidzekliem utt. ,utt. Visi pekshnji saka izpirkt visu ,,pieshkjirto,, alkoholu ,jo citadi taloni gaja zuduma... Vot tad bija rindas ! Ka pie mauzoleja.4-5 stundas rinda-norma,citreiz ilgak... Smejas ,ka Maskava Gorbacovs brauc gar tadu rindu un liek apstadinat savu ,,chaiku,,. ,,Ko tad stavam ,biedri ?, Shnjabi tak dod ... ( a Gorbacovs  tolaik pret alkoholismu cinijas, lika izcirst vinogulajus utt.)  Ko? Komunisti rinda ir ? Ir ,ir,mihail Sergejevich...  Dzit vajag !!!( gnatj nado !) Ka dzisi ,ja cukura nav,Mihail Sergejevich... ? ,,

16 0 atbildēt

Komunisms: Preces nav, nauda ir. Kapitalisms: Preces ir, naudas nav.

No viena grāvja otrā. emotion

16 1 atbildēt

Tolaik bija pat tāds dzejolītis: "rindā dzimu, rindā augu rindā mūžu nodzīvoju, rindā savu tikumiņu pa godam noturēju".

13 1 atbildēt

Šis ir sliktais pasniegšanas veids (varētu teikt pat propoganda), kad vispārina un sajauc visu vienā katlā. Tas piemēram par to, ka rinda pēc auto un rinda pēc tās pašas pārtikas bija 2 dažādas lietas. Ja pēc pārtikas stāvēja reāli dzīvā rindā, kas bija bieži vien ļoti nogurdinoši, tad pēc auto/dzīvokļa utt. šī rinda bija pieraksta.

Nezinu kuru gadu bērns ir autors, bet es neatceros rindas uz kādu no sporta pasākumiem. Uz to pašu Dinamo "sudraba sezonu" un vēlāk biļetes varēja nopirkt mierīgi kasē, ja nebija slinkums aizbraukt, vai arī pirms pašas spēles pie Ledus pils no uzpircējiem. Dārgāk, protams, bet tieši pirms spēles un nebija speciāli jābrauc vēl reizi, lai nopirktu. Varbūt uz fināliem bija savādāk, neatceros.

Pēc apaviem arī nekad rindā nebiju stāvējis. Pēc desas, kūpinātām vistām utt. gan, bet pārējais bija vairāk jautājums par to, kur atrast kaut ko, jo izvēle bija švaka.

10 0 atbildēt

šo komentaru vajadzētu apbalvot ar medaļu -

padomju laikos visi cītīgi strādāja, un neviens apkārt nestaigāja..  Un ko tad frizētavas darija pa dienu?

Visi vazājās apkārt vairāk kā šobrīd.. nestaigāja tikai tie kas pie konvejiera strādāja, un tad arī iemanijās izskriet..

10 0 atbildēt

Baidos, ka tie kas `to` grib atpakaļ, grib nevis rindas un totalitārismu, bet gan zināmu stabilitāti un sakārtotu dzīvi bez pārliekām bailēm par rītdienu. Bez šaubām, mūsdienās šai ziņā ir labāk - aizej uz veikalu un nopērc, ko un cik gribi. Tiesa, pie nosacījuma, ja Tev ir darbs un nauda. Ja nav - nu, tad dzīve šais laikos noteikti ir sūdīgāka, nekā padomju laikā.

8 0 atbildēt

hu**s ne rindas.. tas tāds sīkums, nēsi laika redzējis padomju laiku rindas.. lūk  tad bija rindas..

7 0 atbildēt
Iedvesmojies? :p
6 0 atbildēt

Jā.Nostavi rinda nemaz nezinot vai pietiks prece. Mums pretī(maskavas.ielā) toreiz bija šnabja veikals. Un tur pieveduma dienās bija mēmās rindas. un Stāveja milicija un ātras palīdzības mašīna.Un ik pa laikam kāds pāri citu galvām centas tik tuvak veikalam.Un izcēlās kautiņi. Murgs. Arī tagadējo galeriju centrs atceros,un vel dzelsceļnieku veikalu. Ja dabūji kaut ko,biji laimīgs. Bet tagad rauc degunu ja bišķiņ kaut kas nav tā.

5 0 atbildēt
Toties kultūra bērnus nedrāza. Tagad padlas vienas vien ir.
5 1 atbildēt

Un apcietināja, ja nestrādāja!

4 0 atbildēt

Ļoti labs raksts tiem kuri slavina padomju idejas . Laipni lūgti veikalos kuros nav preces . emotion 

4 0 atbildēt