local-stats-pixel fb-conv-api

Interesanti fakti par indiju.0

18 1

Tiem kam tiešām interesē fakti.

Smaids palīdz sazināties arī tad, ja indietis angļu valodā zina tikai dažas frāzes. Kā klājas? Lūdzu, desmit rūpijas. Smaids. No kuras zemes esat ieradušies? Smaids. Vai jums patīk Indija? Smaids.

Mumbaja

Kontrastu pilsēta. Te var satikties ar visu pasauli — jebkura reliģija, dažādi biznesa veidi un tautības, miljonāri un izsalkušie, izklaides un restorāni. Indieši paši saredz daudz līdzību ar Ņujorku — pilsēta nekad neguļ, te ir daudz debesskrāpju. Turpat blakus debesskrāpjiem ir mazas būdiņas, uzmeistarotas no bambusa koka un zilas plēves gabaliem, kurās dzīvo ielu tirgotāji, vienkārša darba strādnieki un bezdarbnieki. Naktīs tāpat ar segu pārsegušies uz ielām rindās guļ cilvēki, kuriem savu māju vienkārši nav.

Iedzīvotāju skaits Mumbajā ir no 13 līdz 17 miljoniem — četru miljonu atšķirība rodas, ņemot vēra dažādus informācijas - precīzu iedzīvotāju skaitu neviens nezina un droši vien arī nekad nezinās, jo katru dienu pilsētā iebrauc cilvēki no visas Indijas darba un bagātības meklējumos. Mumbaja ir iespēju pilsēta, Indijas ekonomikas galvaspilsēta, pilsēta, kurā atrodas filmu industrijas gigants Bolivuda un osta pie Arābu jūras, kurā tiek veikta puse no Indijas ārējas tirdzniecības darījumiem.

Vidējā temperatūra gada laika svārstās no 15 līdz 35 grādiem pēc Celsija. šo temperatūras starpību notur Arābu jūra, kas ziemā silda, bet vasarā atdzesē. Tas nozīmē arī ļoti lielu gaisa mitrumu, kas garantē svīšanu pat ziemā, bet vasarā auksta duša palīdz atveldzēties labi ja uz desmit minūtēm.

Mumbaja cilvēkam piedāvā visu — nav ierobežotas nekādas gastronomiskas vai izklaides vajadzības — no svara ir tikai spēja atļauties šos pakalpojumus.

Ēdiens

… Indieši ēd tikai ar labo roku, jo kreiso roku un ūdeni izmanto kā tualetes papīra aizstājēju

Indija piedāvā loti daudz mīklas izstrādājumu — cietus, mazāk cietus, kraukšķīgus, uzpūstus, bet visu uzdevums ir viens — ar tiem var paņemt citu ēdienu.

Ēd indieši pārsvarā ēd ar pirkstiem. Precīzāk – ar labās rokas pirkstiem, kreiso roku atbalstot pret galda malu. Pieklājīgs indietis, dalot limonādes pudeli vai glāzi ūdens ar citu cilvēku, dzēriena trauku pie lūpām neliks. Šķidrumu ietecina mutē "pa gaisu", tadejādi neļaujot iespējamajiem mikrobiem nokļūt pie nākamā dzērēja. Dakšiņas un nažus pasniedz pārsvarā tikai restorānos. Karotes piedāvā visur un, lai arī tās ir tējkarotes izmēra, tomēr rīsus ar mērci tā apēst ir vieglāk, nekā izmantojot tikai labo plaukstu. Parasti indieši ēd rīsus ar dažādām mērcēm un saceptiem dārzeņu kamoliņiem.

Nauda

Bankomāti tomēr ir vismaz par vienu pakāpi modernāki nekā Latvijā, piedāvājot klientiem iespēju arī ieskaitīt naudu savā kontā, kas notiek ar standartizētas aploksnes palīdzību, kurā ielikto naudu automāts "apēd" un vienas līdz divu dienu laikā nauda ir jūsu kontā. Bankomāti atrodas speciali ierīkotās 4 — 6 kvadrātmetrus lielās telpās ar apsargu, kas katram apmeklētājam atver durvis un uztur kārtību, un, ja vēl gadās rinda, pastiprināti apliecina savas personas nozīmību, liekot stāties cilvēkiem viņam vien zināmā kārtībā.

Svētki

Otrs lielākais svētku laiks ir Divali, kad indieši viens otram dāvina saldumus, darbinieki saņem prēmijas un kalpotāji — piemaksu algas apmērā. Šie svētki ir līdzīgi Ziemassvētku laikam Latvijā, kad veikali var pārdot to, kas pa gadu sakrājies noliktavās, saldumi tiek patērēti pastiprinātā daudzumā. Divali ir gaismas laiks, bet gaismu var iegūt dažādi — aizdedzināt svecīti pie durvīm, bet var papildus iegūt ari skaņas efektu, šaujot raķetes, kas arī svētku kulminācijas dienā tiek darīts.

Holi — krāsu svētki. Cilvēki ielās nomātā viens otru ar violetu un sarkanu krāsu vai krāsas un ūdens maisījumu, kā arī iedzer pa kādam "bang" — tas ir nedaudz narkotisks dzēriens.

Transporta līdzekļi un satiksme

Visus satiksmes dalībniekus var iedalīt grupās, ņemot vēra braucamā riteņu skaitu. Ir divriteņu braucamie — riteņi un motocikli, un skuteri, kā arī dažādas koka ķerras ar lieliem koka ratiem. Otrajā grupā ir trīsriteņi — viens ritenis priekšā, divi aizmugurē — autorikša. Uz katra otrā transporta līdzekļa ir izrotāts uzraksts — "HORN — OK — PLEASE". Lūdzu, signalizējiet. Un šis ir viens no retajiem noteikumiem, kuru ievēro.

ceturtās grupas transportlīdzekļi ar četriem riteņiem — autobusi, vieglās automašīnas, taksometri un smagās automašīnas.

Pēdējā no "riteņotajām" grupām ir vilcieni — indieši paši stāsta, ka vietējie vilcieni dienas laikā pārvadā tik daudz pasažieru, cik iedīvotāju ir Austrālijā, — vairāk nekā 20 miljonus

Par autorikām. Tās ir mazas, parasti vairāk par trīs pasažieriem neuzņem, jo fiziski nav iespējams un arī likums aizliedz. Rikšas stūre nav apaļa, bet kā motociklam. Katrā rikšā ir naudas skaitītājs, kas norāda, cik jamaksā. Jaunakās rikšas iedarbina ar atslēgu līdzīgi kā auto, bet citām ir lieli kloķi, ko rauj ar roku, lai rikša iedarbotos.

Bolivuda

Bolivuda ir Indijā un pasaulē lielākā filmu industrija vienā gadā uz ekrāna nonākošo filmu skaita ziņā — apmēram 900 filmas. Filmas indiešiem patīk un to zvaigznes Mumbajā ir tikpat pazīstamas kā jebkura Holivudas zvaigzne Amerikā. Indijā kinozvaigzne ir Dievs un viņu pazīst ikviens. Ierastākā tēma ir mīlas trijstūris, kur divas sievietes nevar sadalīt vienu vīrieti vai otrādi. Filmas laikā varoņi paspēj vairākas reizes izdejoties ar filmas gaitu pavisam nesaistītās vietās — kalnos, pļavās vai pie jūras, katrā dejā vairākas reizes mainot arī tērpus. Pa vidu filmai ir starpbrīdis 5 — 10 minūšu garumā, kura laikā rāda reklāmas un skatītājiem ir iespēja papildināt savus popkorna un kolas krājumus. Tas ievērojami papildina kinoteātra kasi.


Ubagi


Visus naudas gribētājus var iedalīt trīs lielās grupās — vieni ir ubagi, kas dežūrē pie ielu krustojumiem, otri — pie kultūras un tūrisma objektiem, bet trešie ir īpašie naudas prasītāji, kuri sevi sit ar milzīgu ādas pātagu.


Pirmā grupa, kas strādā krustojumos, izmanto mirkli, kad transporta līdzekļi stāv pie sarkanās gaismas vai sastrēgumos un nāk diedelēt pie mašīnām.



Pie tūrisma objektiem parasti ubago mazas meitenes, kas labi zina dažādas valodas un ģeogrāfiju — viņas sāk sarunu, vaicājot, no kurienes esat, kā jūs sauc, un pieklājīgi pavaicā, vai viņai varat palīdzēt. Izrādās, ka pat nevajag naudu, bet gan pienu māsai. Jūsu nopirktais piens tiks pārdots atpakaļ tam pašam veikalam, no kura iegādāts... šīs meitenes parasti liek mieru pēc paskaidrojuma, ka neesat tūrists.

Trešajai ubagu grupai arī ir saistība ar ticību un indiešu tradīcijām. Šie ļaudis sevi šausta ar milzigām ādas pletnēm un par to prasa samaksu. Ar viņiem indieši baida bērnus par nepaklausību. To, kā "pašsitēju" ģimenīte tuvojas, var dzirdēt jau pa gabalu, jo sieva rībina nelielas bungas, ik pa brīdim dzirdat skaņu, kad pātaga šķeļ gaisu un atsitas uz tās īpašnieka muguras un zemes. Izskatās, it kā viņš sistu pats sevi. Mazs bērniņš staigā riņķī un, rādot ar pirkstu uz savu tēvu, vāc naudiņu. Ja tas ir mazs puika, iespējams, viņam jau kopš bērnības ir neliela auduma pātadziņa uz muguras — mācas arodu.

Tempļi


Ieiešanu templī, lūgšanās kārtību un ziedošanas procedūru regulē tempļa kalpotāji, kas ārzemniekam un acīmredzamajām nezinītim angļu valodā lietišķi, īsi paskaidro vai ar žestiem norāda, kur jāiet, cik tuvu drīkst atrasties altārim, ar kuru roku jāziedo, kurā rokā jāsaņem svētītais ūdens un prasada. Par ziedojumu pierē tiek iezīmēta sarkana vai sarkanoranža tika – visai paliels punkts. Ja velte templim ir liela vai pats ziedotājs tiek uzskatīts par īpašu, var saņemt dāvanu no tempļa kalpotāja – kādu augli, spožo virteni, arī tiku pierē uzzīmē rūpīgāk.



Kas nav Indija?

Indija nav klusums. Visu diennakti tā ir piesātināta ar skaņām – kā simfonija, ko izpilda nepārredzams orķestris. Cilvēki, putni, suņi, automašīnas, vējš – viss pulsē, vibrē, rīb, dun, šalc...
Indija nav vientulība. šķiet, nav vietiņas, kur nebūtu kādas radības, kas iet, skrien vai lido tieši tur, kur tu atrodies. Kāds uz tevi skatās, runā, rej vai uztaurē. Dzīvās būtnes gan dienā, gan naktī izlien gluži vai no zemes apakšas tieši tajā brīdi, kad vēlies būt vienatnē.

Indija nav dusmas. šeit visi smaida, un šķiet, ka smaidīgi ir pat apkārtklīstošie suņi.


Ceļotājiem

Senā Deli un Sarkanā forta - masīvas sarkana akmens sienas stiepjas līdz 2 km, to augstums no upes puses sasniedz 18 m, no pilsētas puses - 33 m. Publisko audienču zāle, privāto audienču zāle, karaliskās pirtis un greznā mecete Moti Masdžid, kas celta Auranzeba laikā, sastāda forta kompleksa nozīmīgāko daļu. Džama Masdžid - pati lielāka Indijas mecete, Šahdžahana pēdējais arhitektūriskais iesākums. Radž Gath - Mahatmi Gandi memoriāls, viņa kremācijas vieta pēc uzbrukuma.

Jaunā Deli - Kakšmi Narajan templis, bagātīgi izkrāsots mūsdienu hinduistu templis, kas celts par bagātākā rūpnieka Birli līdzekļiem. Indijas vārti - akmens triumfa arka ar augstumu 42 m, kas uzcelta indiešu karavīru piemiņai, kuri krituši pirmajā pasaules karā. Humajuna, otra mongoļu valdnieka, mauzolejs, kuru uzcēla viņa sieva, kas ir agrīnās mongoļu arhitektūras brīnišķīgs piemērs. Kutad Minar, Ziemeļindijas islama valdīšanas sākumā pēc afgāņu tradīcijām izveidots ēku komplekss.

Jaipur, Fatehpur Sikri, Agra - savā laikā pilsēta tika uzcelta kā imperatora Akbara galvaspilsēta, taču iedzīvotāji to vēlāk pameta, jo tajā pazuda ūdens. Tadž Mahal tiek aprakstīts kā visoriģinālākais piemineklis, kas uzcelts mīlestības vārdā. Ēku no balta marmora uzcēla bēdu sagrauztais imperators savas sievas Mumtaz piemiņai. Agras forts : forta celtniecība tika pabeigta imperatora Akbara laikā, kad tas, galvenokārt, pildīja kara cietokšņa funkciju.



Akbara mazdēla Šahe Džahane laikā parādījās pils ēkas, kas kalpoja kā imperatora rezidence.

Tempļu komplekss Khadžuraho ir viens no Indijas galvenajām tūristu apskates vietām. Tempļi celti indo-āriešu arhitektūras stilā, tiem apkārt atrodas brīnišķīgas akmens skulptūras un bareljefi. Skulptūras rāda ainas no Indijas dzīves tūkstoš gadu garumā: dievi, dievietes, karavīri, muzikanti. Skulpturālo dekoru galvenais motīvs ir mīlas ainas.

Sarnath atrodas 10 km no Varanasi un ir liels tūrisma centrs. Pēc apgaismības, saņemtas Bodhgaja, Buda devās uz Sarnath, kur teica savu pirmo sprediķi.


Varanasi uzskata par galveno hinduisma centru Indijā pēdējo divu tūkst. gadu laikā. Pilsēta atrodas hinduistu svētās upes Ga

Goa ir vieta, kuru, kā runā, agrāk bija iemīlējuši puķu bērni — hipiji. Šī vieta piedāvā tūristiem lieliskas pludmales, ārkārtīgi lētu alkoholu, brīvi pieejamas un gandrīz "atļautas" narkotikas. Kulmināciju dzīve šajā vietā sasniedz ap jauno gadu, kad bagātākie Mumbajas jaunieši dodas tur izklaidēties.

Alora kopumā ir vismaz 34 alas jeb tempļi un vismaz tikpat tūristu aģentu, kas grib pārdot krelles vai pastkartes. Agrāk šajās alās dzīvoja cilvēki. Alas ir iedalītas trīs grupās — budistu, hindu un džeinu (jain). Tas būtība ir templis, kas izveidots milzīga klintī un tāds ir lielākais pasaulē.

Varanasi galvenā ievērojamākā vieta - ghati, pakāpieni virs Gangas, uz kuriem tiek veiktas reliģiozas ceremonijas.

Ja būs labas atsauksmes un daudz + tad būs vēl interesanti fakti par citām tēmām.

18 1 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 0

0/2000