local-stats-pixel fb-conv-api

Fakti par šķaudīšanu..6

Labrīt spokulēni...jauku jums šo darba dieniņu... emotion

1. Šķaudīšana praktiski skan līdzīgi daudzās valodās. Piemēram latviešu valodā - “Apčī”, kas domājams ir biežākais šķaudīšanas apzīmējums. Angliski tas skan kā “Achoo” , franciski “Atchoum”, bet vāciski “Hatschie”, spāniski “achu” , itāliski “etchiu”, poliski “Apsik”, japāniski “hakushon”, bet somu valodā “Atsiuh”.

2. Dažādās valstīs uz šķaudīšanu ir dažādas atbildes. Latviski mēs atbildam “Uz veselību!” , angliski “Bless you!”. Grieķiem un romiešiem šķaudīšana skaitījās kā veiksmes priekšvēstnesis. Indijā tiek uzskatīts, ka šķaudīšana ir veselības pazīme.

3. Cilvēka deguns, dienā, izdala aptuveni 1-2 glāzes ar gļotām.

4. Dzīvnieku valstī visbiežāk šķauda Iguāna. Šķaudot viņa atbrīvo savu ķermeni no sāls, kas tiek ražots kā blakusprodukts gremošanas traktā .

5. Šķaudīšana ir automātisks reflekss, kuru nevar apturēt, ja tā jau ir sākusies.

6. Ja jūs mēģināsiet apturēt šķaudīšanu nospiežot degunu tas var izraisīt auss bungādiņas plīšanu, tāpēc ,ka šķaudīšana sākas aizdegunes kanālā. Cilvēkiem, kuri noturēja šķaudīšanu gadījās tādas sekas kā asiņošana no deguna un pat aklums.

7. Šķaudīšanas centrs atrodas apakšējā smadzeņu stumbrā. Šis daļas smadzeņu ievainojums var novest pie tā ka cilvēks nespēj šķaudīt.

8. Šķaudīšana aizsargā mūsu ķermeni. Tā ir svarīga daļa imūnsistēmā, kura palīdz saglabāt mūsu veselību.

9. Šķaudīšanas laikā tiek izdalīts aptuveni 40000 pilienu ar ātrumu 44,7 m/s.

10. Tie kuri nepiesedz savu mutes un deguna dobumus šķaudīšanas laikā, blīvā, sabiedriskā vietā, var nodot savus mikrobus 150 cilvēkiem.

11. Cilvēki nešķauda, kad guļ, sakarā ar to ka nervi kuri ir iesaistīti šajā procesā arī atpūšas.

12. 18 līdz 35 % cilvēku šķauda, kad uz viņiem iedarbojas negaidīta spilgta gaisma.

13. Šķaudīšana var būt psiholoģiski iemesli. Tādas emocijas kā bailes, skumjas, uzbudinājums var provocēt šķaudīšanu. Atbildes reakcija uz psiholoģisko stimulu rodas no mēģinājumiem atgriezt līdzsvaru. Stipras emocijas var novest pie deguna membrānas sašaurināšanās un paplašināšanās, bet šķaudīšana var novest tās atgriešanos normālā stāvoklī.

167 0 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000

Oj man šķaudiens neskan nevienā valodā. Tas ir kā skaļš bļāviens pēc kura seko smiekli un reizēm kāds lamu vārds.   emotion  

Bet kad kāds izjauc šķaudienu ooooohhh   emotion  

4 0 atbildēt

14. Ir fiziski neiespējami šķaudīt un čurāt vienlaicīgi, tavas smadzenes tev teiks: STOP PEEING! WE'RE GONA SNEEZE NOW! Yes, caps were necessary.

1 0 atbildēt
pilnīgi sagribējās nošķaudīties. 😄
0 0 atbildēt