local-stats-pixel fb-conv-api

Eiropas pirmvalodas #113

119 0

Ievada nebūs. Pigu jums.

Stāv rakstīts, ka Eiropā kopumā ir ap 225 vietējām valodām, no kurām lielākā daļa pieder Indoeiropiešu valodas saimei (par to vēlāk). Bet sakarā ar imigrāciju, jau Londonā vien varot saklausīt ap 300 dažādām pasaules valodām. Pilna saraksta ar visām "ap" 225 valodām nebūs, pigu jums.

Tātad lielākā daļa no šīm valodām pieder Indoeiropiešu valodu saimei, vēl viena daļa pieder Urāliešu valodu saimei, par kuru vēl azivien debatē ar putām uz lūpām, par to vēlāk.

Pa vidu šīm karalienēm ir arī viena spītniece, vientuļniece, Maltiešu valoda, kura ir otrā oficiālā valoda Maltā, un kura ir vienīgā Eiropā mītošā oficiālā valoda, kura pieskaitāma jeb pieder pie Afroaziātu valodu saimes, semītu atzara. Afroazīatu saime galvenokārt ieņem Āfrikas ziemeļu daļu un tuvos austrumus. Pēc tā saprotam, ka saimē ietilpst Arābu valoda. Laika posmu nenosaukšu, pigu jums, bet Arābu valoda reiz kļuva par galveno valodu Sicīlijas pussalā (tā pati vecā labā Cosa Nostra, Mafijas Sicīlija), kur arī attīstījās tā sauktais Sicīlijas Arābu valodas dialekts, kurš vēlāk tad arī nokļuva Maltā un tapa par pamatu Maltiešu valodai. Varētu teikt, ka savā būtībā tā vēl aizvien ir Arābu valoda, bet kā citas Eiropas valodas, arī tā ir piedzīvojusi Latinizāciju un jau pašos vecākajos atrastajos rakstos tā izmantojusi Latīņu alfabētu.

Un ir vēl viena, Basku valoda. Tā skaitās izolētā valoda, jo tā nepieder nevienai no zināmajām valodu saimēm, tā ir kā no zila gaisa rauta unikāla valoda. Protams laikam ejot ir apmainījušies dažiem vārdiem, žargoniem, bet pa lielam tās izcelsmes nav zināma. Ar Basku ir saistīti interesanti DNS testu rezultāti radniecības noteikšanai ar citām tautām utt. Daži lēš, ka Baska būtu varējusi būt pēdējo Neandertāliešu atdusas vieta. Palasiet par to netā un secinājumus izdariet paši. Moš kāds spoks ir ieinteresēts izpētīt šo padarīšanu un uztaisīt apjomīgu rakstu par to.

119 0 13 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 13

0/2000

Vai tad Urāliešu skaisto valodu saimi gadījumā nesauc par somugru valodām? Vismaz manā laikā tā tās tika sauktas. Kad es mācījos, cieņā bija dziesmiņa par ārkārtīgo baltu un slāvu valodu kopību (sk. Toporovs un Ivanovs), uz ko tajā laikā plaši atsaucās krievu migranti, mēģinot pierādīt, ka latviešu valoda ir cēlusies no krievu valodas, piemēram, "roka" no "рука", kaut arī "ranka" ir arī lietuviešu mēlē, tiešā tekstā: "Mēs ne tikai devām jums brīvību, bet arī savu valodu!", bet tagad izrādās, ka somugru valoda ir teju vai brāļu valoda. Nu, nav gan. Balti ienāca jau somugru apdzīvotā teritorijā un izspieda viņus no tās. Un, nenoliedzami, vietvārdos un apvidvārdos kaut kādas driskas ir saglabājušās, taču vārdu saknes, manuprāt, ir atšķirīgas.

6 0 atbildēt
Pigu Tev😂 labais gabals.Turpinājumu jeb pigu+++
2 0 atbildēt
Ha ! Pigu tev! Nelikšu ne plusu, ne mīnusu!
0 0 atbildēt

Man tagad īsti laika nav, raksts apstājies pusē, kaut kad jau būs. 

0 0 atbildēt

Ha, pigu. Būs vēl jāpagaida. Reāli ir divi puspabeigti raksti, vienā uzskaitīju līdzīgus vārdus starp Eiropas valodām un rekonstruētās Indoeiropiešu pirmvalodas, bet otrā sāku aprakstīt Ģermāņu ciltis un valodas zaru. Gribētos ko par Baltiem, bet nav ko spoži daudz informācijas par šiem, arīdzan tikai apšaubāmas teorijas, balstītas uz salīdzinājumiem un sakritībām, pie velna, pat vecākais, saglabātais teksts no Latviešu valodas ir tikai no 15. gadsimta. Interese ir par izmaiņajām tajā, druku, kas mainījusies šajos gados, gribētos piemērus salasīt, pašam šos tekstus papētīt un izprast, un pats nozīmīgākais piemērs no ļoti vecas grāmatas šobrīd ir aizkavē. Jātur īkškus, ka īpašnieks saņemsies aizbraukt pēc tās, lai uzņemtu pāris bildes ar veco tekstu.  

Lai nu kā, pēc datora OS pārlikšanas, vecie faili dzīvo haosā vecajās mapītēs, tāpat arī avoti, kuri vēl jāpastudē, kas marinējas haotiski izvietoti starp vairāk kā trejiem tūkstošiem Chrome grāmatzīmēm. Biju reizs jauns, enerģētisks pedants, kam viss bija pa plauktiņiem, tagad ne tik ļoti. emotion

0 0 atbildēt