local-stats-pixel fb-conv-api

Dažādi neparasti fakti.7

93 1

1. Japāņu lidotāji brīvprātīgi pieteicās kļūt par kamikadzēm, kaut arī zināja, ka lidojums nozīmē drošu nāvi. Vārds "kamikadze" nozīmē "dievišķais vējš" un daži uzskatīja ka mirt par imperātoru ir liels gods. Citus lidotājus iedvesmoja japāņu militāristu pašuzupurēšanās tradīcijas. Kamikadzes valkāja seno Japānas karotāju samuraju rituālo galvas apsēju hačimaki.

2. 1932. gadā skaidras naudas trūkums piespieda ASV Vašingtonas štata Tenīno pilsētiņas varasvīrus laist apgrozībā no koka izgatavotu naudu jeb no koka izgatavotas "banknotes" tās bija 10, 5 un 1 dolāra, kā arī 50 un 25 centu vērtībā.

3. Lai izpirktu savu valdnieku no spāņu konkistadora Pisarro gūsta, inki piepildīja ar zeltu septiņus soļus garu un gandrīz tikpat platu istabu. Tomēr, neskatoties uz saņemto pasakaino bagātību, spāņi valdnieku nogalināja.

4. Pirmo mūsdienīgo policiju nodibināja sers Roberts Pīls 1829. gadā Londonā. Iedzīvotāji šiem "pīleriem" jeb "bobijiem" sevišķi neuzticējās, un karikatūristi tos bieži izsmēja.

5. Pati īsākā luga ir Semjuela Beketa "Elpa", kas ilgst 35 sekundes. Un lai arī cik neticami tas neizklausītos lugas darbība sastāv tikai no cilvēku kliedzieniem un elpas vilcieniem.

6. Vienā 1994. gadā ražotā mikroshēmā ir 9 miljoni tranzistoru. 1950. gadā tāds pats daudzums tranzistoru pārklātu lielāku platību nekā astoņi futbola laukumi.

7. Pirmā pasaules karā (1914- 1918) abas karojošās puses izmantoja indīgas gāzes. Hloru pirmo reizi lietoja 1915. gadā Beļģijā pie Ipras. Smagā un zaļganā gāze plūda pa laukiem, un Sabiedroto karavīri to ieelpoja. Pēc tam viņiem radās plaušu tūska, plaušas piepildījās ar šķidrumu un cilvēki noslāpa. Tie kuri nenomira, kļuva par invalīdiem. Otrā pasaules kara laikā (1939- 1945) bija saražots milzīgs daudzums gāzmasku, taču, par laimi, ķīmiskie ieroči karadarbībā netika lietoti.

8. Āfrikā reizēm ir sastopami neiedomājami lieli klejotājsiseņu bari, kas dažās minūtēs spēj iznīcināt milzīgas sējuma platības. Īpaši liels siseņu bars var svērt pat 50 000 tonnu.

9. Parastais vampīrs (Desmodus rotundus) - sikspārņu suga- ir vienīgais zīdītājs, kas barojas tikai ar asinīm. Apmēram 10 minūtēs tas var izsūkt no upura vairāk asiņu, nekā pats sver, un kļūst tik smags , ka kādu brīdi nespēj lidot.

10. Mūždien izsalkušo pirātu ēdienkarte bija ļoti vienveidīga - ja arī gadījās svaiga gaļa, tad tā visbiežāk bija bruņurupuča gaļa. Kad bruņu rupučus neizdevās atrast un arī zivis neķērās, pirāti iztika ar sausiņiem vai kaltētu gaļu, kam uzdzēra alu vai vīnu. Vienveidība tomēr bija labāka par badu, ko pirātiem nācās ciest pēc kuga bojā ejas vai tā iekļūšanas bezvēja joslā. Tad viņi bij spiesti apēst savas ādas somas vai pat cits citu.

93 1 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
https://lv.wikipedia.org
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000
Blinn izskatas ka tu esi pielicis daudz pules,nevaru nenovertet so rakstu ,ar minusu ;D bucas bucas sawlje:*
0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

👌

0 0 atbildēt