local-stats-pixel fb-conv-api

Bišons frise1

Sveiki.

Simtiem gadu bišons frize ir bijis populars Francija un Spanija. Bišons frize ir ietverts abu valstu karalisko gimenu gleznotajos portretos. Bišons frize lidzigi suni tika raditi vairakas Vidusjuras salas un Tenerife. Maltas bišons (musdienas pazistams ka Maltas zida suns) ir visciešakais bišona frize radinieks. Domajams, ka XIV gs.jurasbrauceji bus atveduši bišona frize priekštecus no Tenerifes uz Eiropu. XVIII gs. karaliskie galmi pieversas citam škirnem un bišons kluva izplatitaks, un vina iedzimta veikliba driz vien atnesa vinam cirka makslinieka slavu. Pec Pirma pasaules kara šiem maza auguma suniem atkal pieversa uzmanibu un tad pie darba keras francu selekcionari. 1934. gada tika radits škirnes standarts un škirne ieguva ari jaunu nosaukumu - bišons frize. Apraksts Lidzsvarota rakstura suns ar gudru arieni, Bišons frize ir maza auguma suns. Vina spilgti melnas acis un deguns kontraste ar sniegbalto apmatojumu un aste ir sagriezta gredzena un tiek tureta par muguru. Vina zidainais apmatojums, kas sastav no spiralveida savitiem akotmatiem, rada gaisigu kucinu iespaidu, kas apkaisitas ar pudercukuru. Atsperiga gaita palidz radit laimigu, bezrupigu iespaidu.


Krāsa
Bišons frize vienmer bus tikai sniegbalta krasa.


Izmēra kategorija
Mazs


Apmatojuma garums
Iss/Videjs


Paredzamais dzīves ilgums
Bišons frize ir ilgdzivotajs, kas nodzivos vismaz 14 gadus.


Vidējais metiena lielums
Metiens var svarstities no 1 lidz 6 kuceniem, bet normals metiens ir 4 vai 5 kuceni.


Svara/Augstuma amplitūda
Abi dzimumu suniem skausta augstums svarstas starp 23 un 30 cm un svars – attiecigi starp 3 un 6 kg.

AUGSTUMS MINIMĀLAIS MAKSIMĀLAIS Kuce 23 30 Suns 23 30 SVARS MINIMĀLAIS MAKSIMĀLAIS Kuce 3 6 Suns 3 6


Saslimšanas
Bišons frize ir loti veseligs maza auguma suns, kas ir salidzinoši brivs no iedzimtam saslimšanam. Celgala izmežgijumi un epilepsija ir tikuši visbiežak piemineti šis škirnes slimibu vesture, kucem ir iespejami ari žultsakmeni. Visbutiskakais profilaktiskais faktors ir atbilstošas rupes par zobiem, acim un apmatojumu.


Kopīgās saslimšanas
Kauli (augšanas posma) - Cela skriemelu nobides, Smadzenes (ieguts dzives laika) - Lekmes (epileptiskas) - Degeneracija, Izvadorganu sistema(ieguts dzives laika) - Urinpušla iekaisums,

Selekcionēšana Bišons frize ir loti leti barojams suns un parasti aped pavisam nedaudz. Galvenas izmaksas ir saistitas ar vina kopšanu.


Vidējā kucēna cena
Ls300-500


Citi izdevumi
Videja kucena cena ir Ls 400.

Raksturs Bišons frize ir dzivespriecigs, maza auguma suns, kas dievina gimenes dzivi un ideali piemerots, lai klutu par bernu miluli. Vinš mil pavadit laiku kopa, tacu vinu var atstat ari kadu laiku vienatne. Vinš labi socializejas un lieliski satiek ar visiem citiem Jusu gimenes miluliem.


Saprātīgums
Šie ir spilgti maza auguma suni, kas atri uztver, ko no viniem velas, tapec vinu dresura nerada nekadas problemas.


Enerģijas līmenis
Zems


Riešanas tendence
Zema


Nepieciešamība pēc fiziskajām aktivitātēm
0-20 minutes - Bišons frize pielagosies Jusu gimene atkariba no apstakliem un iespejam pieejamajam fiziskas aktivitates daudzumam.


Spējas un gatavība aizsargāt saimnieku
Zemas


Piemērots kā sargsuns
Vaji


Piemērotība bērniem
Laba


Piemērots pārvadāšanai
Labi


Spēja palikt vienatnē
Videja


Agresijas līmenis
Zems


Saderība ar citiem dzīvniekiem
Augsta

Kopšana un izstādes Bišons frize saimniekam jarekinas ar butisku laiku, kas bus javelta vina kopšanai. Apmatojums ir jaizkemme katru dienu, lai noverstu akotmatu savelšanos un no ta izrietošas ada problemas. Dažkart bus nepieciešams apmatojumu nedaudz noisinat. Tapat bus regulari japarbauda apmatojums, lai parliecinatos, ka kada vieta nav sacies iekaisums vai kairinata ada un jaizgriež liekais apmatojums starp pedu spilventiniem. Ta ka ši škirne nemaina apmatojumu, ir butiski laikus iznemt atmirušos akotmatus ar suku. Lai uzturetu „pudernicas” arejo telu izstades vajadzibam, ir ieteicams apmeklet profesionalo sunu salonu reizi 5 - 6 nedelas.


Kopšanas prasības
Katru dienu


Apmatojuma izkrišana
Nav


Izstādes raksturojums
Jebkura pigmentacija ir melna krasa. Galva ir nedaudz noapalota ar videji izteiktu pakauša izliekumu. Apmatojums ir iss, radot iespaidu par noapalotu arieni. Žokli ir specigi ar pilnigu škerveida sakodienu. Acis ir apalas un tumšas ar modru izteiksmi. Ausis ir cieši piegulošas galvai, bagatigi klatas ar apmatojumu un novietotas nedaudz augstak par acu limeni. Kakls ir izliekts un samera garš, tiek turets augstu un ar pašcienu. Kermena siluets skaidri iezimejas, ribas ir jutami izliektas; priekškajas ir taisnas un ne parak gludas, augšstilbs ir manami noapalots ar izliektam celu locitavam. Pedas ir cieši savilktas, noapalotas un ar labi pamanamiem nagiem. Aste ir augstu pacelta un graciozi sagriezta gredzena, tiek tureta pari mugurai.


Šķirnes grupas apraksts
Bišons frize pieder klepja sunišu grupai un tiek izmantots ka cilveka kompanjons un gimenes milulis. Vina neparastais apmatojums spej klut par vinu ari par lielisku izstažu suni.


Šķirnes grupa
Klepja

15 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

👍

0 0 atbildēt