local-stats-pixel fb-conv-api

Bērni pilotu kabīnē9

327 0

1994.gada 23.martā lidsabiedrības "Aeroflot" reisa nr.593 kapteinis atļāva saviem bērniem ienākt pilotu kabīnē un paspēlēties ar lidmašīnas vadības iekārtām - rīcība, kas bija ļoti bīstama, pretrunā ar lidsabiedrības noteikumiem, un pašās beigās prasīja 75 cilvēku dzīvības.

1994.gada 23.marts. Aeroflot reiss nr.593 pacēlās no Šerementjevas starptautiskās lidostas, lai dotos uz Honkongu. Lidmašīnā todien atradās 75 cilvēki - 63 pasažieri un 12 apkalpes locekļi. Vairums pasažieru bija honkongiešu un taivāniešu uzņēmēji, kuri viesojās Krievijā biznesa iespēju meklējumos. Reisa kapteinis todien bija 39 gadus vecais Jaroslavs Kudrinskis. Viņš bija ļoti pieredzējis pilots, kurš bija vadījis Jak-40, An-12 un II-76 lidmašīnas. Airbus A310 komandiera amatā kopš 1992.gada novembra. Viņa kontā bija vairāk nekā 8940 lidojuma stundas, 907 no tām ar Airbus A310 (lidmašīna, ko viņš vadīja šajā reisā). Kudrinskis šajā reisā līdzi bija paņēmis savus bērnus - 13 gadus veco Janu un 15 gadus veco Eldaru, kuriem šis bija pirmais starptautiskais lidojums. Bērni tika uzaicināti pilotu kabīnē, kamēr Kudrinskis vadīja lidmašīnu. Aeroflot reizi gadā ļāva savu pilotu ģimenēm ceļot ar atlaidēm. Pilotu kabīnē bija pieci cilvēki: Kudrinskis, otrais pilots Igors Piskarjovs, Kudrinska bērni Eldars un Jana, un vēl viens pilots Vladimirs Makarovs, kurš ceļoja kā pasažieris. Ar ieslēgtu autopilotu, Kudrinskis, pret noteikumiem atļāva saviem bērniem apsēsties pie lidmašīnas vadības iekārtām. Pirmā pilota krēslā sēdās Jana. Kudrinskis noregulēja autopilota pozīciju tā, lai Janai rastos iespaids, ka viņa vada lidmašīnu, lai gan patiesībā viņai nebija nekāda kontrole pār to. Īsi pēc tam pilota sēdvietu ieņēma Eldars. Viņam šis bija sapņa piepildījums. Atšķirībā no savas māsas, Eldars pārāk spēcīgi satvēra vadības kolonnu un grozīja to, kas noveda pie daļējas autopilota atvienošanās. Tas lika lidojuma datoram pārslēgt lidmašīnas eleronus uz manuālo vadību, vienlaikus saglabājot kontroli pār citām lidojuma sistēmām. Parādījās klusa indikatora gaisma, kas brīdināja pilotus par šo daļējo atvienošanos. Piloti, kuri iepriekš bija lidojoši ar krievu dizaina lidmašīnām, kurās bija skaņas brīdinājuma signāli, acīmredzot to neievēroja.

Pirmais, kurš pamanīja problēmu bija Eldars, kurš novēroja, ka lidmašīna sāk griezties pa labi. Drīz pēc tam lidojuma trajektorijas indikators mainījās, lai parādītu jauno lidojuma trajektoriju. Tā kā pagrieziens bija nepārtraukts, uz ekrāna parādījās, ka paredzamā lidojuma trajektorija būs 180 grādu pagrieziens. Piloti apstulba. Šīs neskaidrības laikā, lidmašīna sagriezās gandrīz 90 grādu leņķī. A310 nevar tik stāvi pagriezties saglabājot augstumu, un lidmašīna sāka strauji zaudēt augstumu. Palielinātie gravitācijas spēki uz pilotiem un apkalpi padarīja kontroles atgūšanu ļoti sarežģītu. Autopilots pārslodzes rezultātā atslēdzās pavisam un tā ekrāns izdzisa. Lidmašīna apstājās. Lai atgūtos no apstāšanās, automātiskā sistēma nolaida lidmašīnas purngalu uz leju un tā sāka krist. Samazinātie gravitācijas spēki ļāva pilotiem atgriezties savās sēdvietās. Otrajam pilotam izdevās tikt ārā no kritiena, tomēr viņš pārkoriģējās, un nostādīja lidmašīnu gandrīz vertikālā kāpumā, kas atkal izraisīja tās apstāšanos. Lidmašīna krita pretī zemei, un, lai gan pilotiem izdevās izlīdzināt spārnus un atgūt kontroli, viņu augstums tajā brīdī bija pārāk zems un lidmašīna nogāzās Kuzņetskas Alatau kalnu grēdā. Visi 75 cilvēki uz klāja gāja bojā. Lidmašīna nogāzās ar šasiju uz augšu, un visi pasažieri bija sagatavoti avārijai,tiekot piesprādzēti savās sēdvietās. Par spīti pilotu pūliņiem glābt lidaparātu, vēlāk tika secināts, ka ja viņi būtu atlaiduši vadības kolonnu, autopilots būtu automātiski veicis darbības, lai nepieļautu apstāšanos, tādējādi izvairoties no avārijas.

Ļoti skumjš video, kurā varam dzirdēt izmisumu, kas valdīja pilotu kabīnē līdz lidmašīna ietriecās zemē. R.I.P

327 0 9 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 9

0/2000

Storijs skumjš, un liecina par krievu pilotu neprofesionalitāti. Kaut kā nav dzirdēts, ka citur pasaulē kāds pilots atļautos laist pie kloķiem savus bērnus, zinot cik tas var būt bīstami. Bet krieviem nospļauties par drošību, "avosj" nekas nenotiks. Tieši šī iemesla dēļ, nekad nelidošu ar krievijas aviokompāniju lidmašīnām, un arī citiem neiesaku. Bet tās ir manas domas.

31 3 atbildēt
Neapskaužu tos cilvēkus, kuri bija lidmašīnas aizmugurē un nebija saistīti ar tiem dauņiem.
13 0 atbildēt

Kad krievi ir ievērojuši likumus..

15 2 atbildēt

Jā uzskatu. Rietumos ne viens pilots tādas muļkības neatļautos.

9 0 atbildēt

 emotion 

7 0 atbildēt

 emotion 

5 0 atbildēt

Nu vispār jau pie katastrofas noveda faktoru kopums, kur katrs atsevišķs faktors varbūt arī nebija izšķirošs un nebūtu neizbēgami novedis pie katastrofas, bet tas viss kopā diemžēl padarīja katastrofu nenovēršamu.

1. Tas, ka KVS (gaisa kuģa kapteinis) ielaida savā vietā pēc kārtas abus bērnus, protams, bija reglamentā pārkāpums, bet pats par sevi nebūtu novedis pie katastrofas, ja nebūtu arī citu lažu, un konkrēti:

2. Otrais pilots neatradās savā darba vietā (t.i. savā krēslā) un, kad sūds trāpīja ventilatorā, vairs nespēja tur operatīvi iekļūt un pārņemt vadību.

3. Aviokompānijas/atbildīgo dienestu laža - piloti nebija pietiekoši labi informēti par to, ka autopilotu var atslēgt darbības ar stūri, un ka par to brīdina tikai gaismas signāls bez skaņas.

Es gan domāju, ka pasažieru piesprādzēšanās neko nebūtu mainījusi, tā kaut ko ietekmē tikai tad, ja lidmašīnu cik necik kontrolēti mēģina nosēdināt avārijas režīmā, nevis kad tā praktiski pilnā ātrumā ietriecas zemē vai kalnu grēdā.

Skumjš notikums, kura rezultātā gan noteikti uzlabojās kopējās drošības prasības (reglamentus, noteikumus un procedūras diemžēl pārsvarā raksta ar asinīm - tāda nu ir tā skarbā realitāte)...

Raksta tulkojums gan varēja būt labāks, valoda ir diezgan neveikla un daudz stila un terminoloģijas kļūdu.

2 7 atbildēt