local-stats-pixel fb-conv-api

Bernes ganu suns1

Sveiki sveiki.

Ši škirne ir vesturiskajos avotos mineta jau pirms 2000 gadiem, kad romieši iebruka pašreizejas Šveices teritorija, un tikusi izmantota ka liellopu dzinejsuni un sargsuni. Romiešu mastifa tipa suni, visticamak, sakrustojas ar vietejiem ganu suniem, kas speja izdzivot bargajos Alpu laika apstaklos un ari mikstinaja vinu straujo un mežonigo raksturu. Bernes ganu suns ir ticis izmantots ari ka kamanu vilcejs, lai nogadatu kokmaterialus un partikas produktus no ciema uz ciemu. XVIII gs. laika gandriz izzuda del pastiprinatas intereses par sanbernaru. Tikai šveiciešu kinologu pules ši gadsimta laika Bernes ganu suni ka škirni ir no jauna nostiprinajušas un padarijušas pilnvertigu. Sakotneji šis suns bija pazistams vai nu ka 'Gelbbackler' (dzeltenie vaigi), 'Vierauger' (cetras acis) vai vairak izplatitais, 'Durrbachler'. Ta ka vinš nu bija saistits ar visu Bernes apvidu, nevis tikai ar Durrbach, 1908. gada, jau iepriekš dibinatais klubs nomainija škirnes nosaukumu uz Bernes ganu suns. Bernes ganu sunim radas plašs piekriteju slanis Šveice, pareja Eiropa un Skandinavija un galu gala 1936. gada vinš tika atzits ar i Amerika. Kanada sekoja XX gs. 70-tajos gados, tomer škirne vel joprojam paliek salidzinoši reta Lielbritanija. Apraksts Parsteidzoši aristokratisks, Bernes ganu suns ir viens no vispievilcigakajiem Šveices darba suniem ar vina mirdzoši melno apmatojumu un izcilajiem krasu laukumiem. Vina apmatojums ir miksts un zidains ar biezu pavilnu. Bernes ganu suns ir specigs, neatlaidigs suns ar milzigiem kauliem, specigiem pleciem un gariem, lidzsvarotiem, platiem soliem. Pilnu pieauguša suna augumu vinš sasniedz aptuveni 15 menešu vecuma, tomer var paiet vel vismaz 2 – 3 gadi, lai sasniegtu pilnigu briedumu.


Krāsa
Bernes ganu suns ir vienmer spilgti melna krasa ar balto krasu asmens forma uz purna, krutim, kepam un aste gala. Piesatinata gaiši bruna vai dzeltenbruna krasa ir redzama ari uz kajam un vaigiem.


Izmēra kategorija
Liels


Apmatojuma garums
Videjs/Garš


Paredzamais dzīves ilgums
Bernes ganu suns, ka tas raksturigs daudzam, lielajam sunu škirnem, dzivo aptuveni 7 gadus, lai gan daudzi no viniem dzivo pat 10 gadus un vairak.


Vidējais metiena lielums
Metiena apjoms var but loti dažads - no 1 lidz pat 14 kuceniem! Videji tomer tie ir 8 kuceni.


Svara/Augstuma amplitūda
Skausta augstums sunim ir starp 64 un 70 cm un kucei - starp 58 un 66 cm. Svars abu dzimumu suniem svarstas ap 40 - 44 kg.

AUGSTUMS MINIMĀLAIS MAKSIMĀLAIS Kuce 58 66 Suns 64 70 SVARS MINIMĀLAIS MAKSIMĀLAIS Kuce 32 46 Suns 37 54


Saslimšanas
Bernes ganu suns cieš no noteiktam veselibas problemam un pirms kucena pirkšanas vecaku parbaudei jabut obligatai. Uzmanieties no parbarošanas, tas palidzes Jums izvairities no vedera uzpušanas. Ir ieteicams veikt gadskartejas parbaudes pie veterinararsta. Atturešanas no fiziskas aktivitates 1-2 stundas pec barošanas palidzes noverst kunga samešanos.


Kopīgās saslimšanas
Kauli (augšanas posma) - Elkona locitavas iekaisums, Kauli (augšanas posma) - Gužas displazija, Kauli (augšanas posma) - OCD, Kauli (augšanas posma) - Osteohondroze, Acis - Progresejoša tiklenes atrofija (PTA), Plisumi/Truces - Nabas truce, Veders - Vedera uzpušanas, Zarnu samešanas,

Selekcionēšana Kucenu vecuma ir izškiroši svarigi ieverot selekcionara ieteikto barošanas režimu, lai noverstu skeleta defektus un kaulu un locitavu problemas.


Vidējā kucēna cena
Ls500-800


Citi izdevumi
Kucena minimala ir Ls 500 - 550.

Raksturs Bernes ganu sunim ir labveligs raksturs, vinš labprat iesaistas visos gimenes dzives aspektos, kas spej klut par šo suni par apbrinojamu kompanjonu. Vinš izrada piekeršanos un pacietibu. Jo ipaši labi vinš satiek ar berniem, nepieciešamibas gadijuma ari aizstavot vinus. Vinam ir svarigi but kopa ar cilvekiem un sniegt savu milestibu. Vinš ries, lai pazinotu par viesa ierašanos, tacu driz vien atkal nomierinasies. Ja nodrošinasiet, ka vinš tiek iepazistinats ar kakiem un citiem majas dzivniekiem, kamer vel ir jauns, vinš vienmer pienems vinus. Viens otrs Bernes ganu suns var izradit dominejošu uzvedibu pret citiem suniem.


Saprātīgums
Bernes ganu suns ir sapratigs, alkst pakalpot un ir salidzinoši viegli apmacams, ja vien to dara jauniba. Atstajot apmacibu uz suna brieduma gadiem, Jus riskejat iegut strauju, trakuligu un nekontrolejamu suni, kas rikojas ta, ka pašam iegribas!


Enerģijas līmenis
Videjs


Riešanas tendence
Zema


Nepieciešamība pēc fiziskajām aktivitātēm
60-80 minutes - Kuceniem vismaz lidz 4 - 5 menešu vecuma sasniegšanai butu jaierobežo fiziska aktivitate, lai lautu atbilstoši veidoties kauliem un locitavam. Ši paša iemesla del butu rupigi jauzrauga ari kapnes. Pec 6 menešu sasniegšanas var brivi atlaut pastaigas pie pavadas un kaklasiksnas. Pec 1 gada vecuma sasniegšanas ir pielaujama ari brivas fiziskas aktivitates bez pavadas un kaklasiksnas. Pieaugušam Bernes ganu sunim nepieciešama videjas slodzes fiziska aktivitate, pieveicot 2 – 8 km diena atkariba no vina fiziskas formas. Vinš ir labi spejigs pielagoties, un pienems ari to, ja vina fiziska aktivitate ta vai cita iemesla del bus ierobežota.


Spējas un gatavība aizsargāt saimnieku
Zemas


Piemērots kā sargsuns
Videji


Piemērotība bērniem
Laba


Piemērots pārvadāšanai
Videji


Agresijas līmenis
Videjs


Saderība ar citiem dzīvniekiem
Videja

Kopšana un izstādes Ikdienas kopšana nepieciešama, lai nepielautu apmatojuma savelšanos pinkas un samazinatu izkritušo matu daudzumu. Apmatojums starp spilventiniem ir regulari jaapgriež.


Kopšanas prasības
Katru dienu


Apmatojuma izkrišana
Izteikta


Izstādes raksturojums
Galva ir speciga ar lidzenu galvaskausu un nelielu grumbu piere. Žokli r specigi ar pilnigu škerveida sakodienu. Acis ir dimanta formas un tumši brunas. Ausis ir videja izmera un novietotas augstu, vertas uz priekšu, kad suns klust modrs. Kakls ir specigs, muskulots un videja garuma, ligani parejot garos, specigos un ieslipos plecos. Kermenis ir kompaktas miesasbuves, drizak garš neka drukns, ar izteiktu kruškurvi un stingru, taisnu muguru. Priekškajas ir taisnas un muskulotas, ar platiem, specigiem gurniem un muskulotu, izliektu cela locitavu. Pedas ir isas, apalas un kompaktas; aste ir kupla un gara, sasniedzot paceles cipslu, un saslienoties, kad suns ir modrs. Aste nekad netiek tureta pari mugurai.


Šķirnes grupas apraksts
Bernes ganu suns pieder darba sunu grupai un tiek izmantots ka kompanjons, sargsuns un dalibai izstades.


Šķirnes grupa
Darba

13 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

👍

0 0 atbildēt