local-stats-pixel fb-conv-api

Atrasts Saldus kapsētas zvans!1

Ir atrasts zudušais kapsētas zvans!

Nevienam vien saldeniekam, un pilsētas viesim ir radies jautājums- Kāpēc Saldus pilsētas kapos nav nedz zvana torņa, nedz paša zvana?

Kapsētā neatrodas arī nekādu mūra, vai koka pamati kas norādītu zvana torņa atrašanās vietu.

"Ķirspēles" jeb Saldus kapus iesvētija 1819.gada 30.aprīlī. Iesvētīšanu veica mācītājs Otto Christoph Rosenberger. Vecie kapi bija kļuvuši par šauru.

Šodien ejot pa kapsētas centrālo eju, no pieminekļu uzrakstiem varam secināt, ka pati vecākā kapsētas daļa sākas tūlīt aiz Helmaņu dzimtas kapličas, un noslēdzas aiz Kapelleru dzimtas apbedījumu vietas. Jauniesvētīto kapu teritoriju apjoza jauns akmens mūra žogs. Šodien, daži mūra fragmenti vēl ir saglabājušies netālu no kapsētas vārtiem.

Pēc Kurzemes kapu tradīcijām, kapsētās zvans tiek uzstādīts pie galvenajiem vārtiem, bet tik pat daudz gadījumos zvans tika uzstādīts kapsētas centrālajā daļā.

Ņemot vērā ka Saldus kapsētas Galvenā ieieja (kāda redzama šodien) tika celta pēc 1850.gada, tātad pēc loģikas zvanu tornis atradās kapsētas senākās daļas vidū.

"Kircshspiel -Frauenburgsche Friedhof ,geweiht 1819, Rufen lebenden und toten Stimme". Tulkojums varētu skanēt šādi-"Ķirspēles- Frauenburgas kapsēta, iesvētīta 1819, Zvans-dzīvo un mirušo balss!" Zvans ar šādu uzrakstu atrodas tagadējās Lietuvas teritorijā, privātkolekcijā.

Tagad tikai jaizpēta vai zvans ir Saldus (Frauenburgas), vai tagadējās Fromborkas( arī bijušās Frauenburgas). Par labu Saldum liecina ka tagadējās Fromborkas kapsētas ir datētas ap 1500 gadu, un galvenokārt kapsētas zvanu funkcijas izpilda tuvumā esošo baznīcu zvani, kapsētās zvani nekad nav uzstādīti.

Saldus hronists Otto Ernsts Bernštēgers savā Saldus Hronikā atsaucies uz kādiem, sev vien zināmiem rakstu avotiem ka šāda iesvētīšana Saldū ir notikusi,bet par zvanu gan nekas nav pieminēts. Iespējams likās pašsaprotama lieta- katrai kapsētai savs zvans!

Tātad, ja ,pieņemam ka šis, Lietuvā esošais zvans ir mūsu kapsētas zvans, kas arī pēc uzrakstiem atbilst Saldus kapsētas vēsturei, tad esmu atradis vienu no pašiem vecākajiem Saldus vēstures lieciniekiem, kuram šogad aprit 197.gadskārta,!!!

36 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

👍

0 0 atbildēt