local-stats-pixel fb-conv-api

Ar šo ir nogalināti miljoni!60

1282 2

Zobens. Mūsdienās mēs uz šo ieroci skatamies ar smīnu, jo šodien taču eksistē daudz efektīvāki nogalināšanas paņēmieni. Taču mēs esam aizmirsuši, ka tieši ar zobenu savulaik ir nogalināti miljoni cilvēku, izveidotas un sagrautas impērijas, iznīcinātas tautas...

Piedāvāju nelielu ieskatu zobena vēsturē. Ieroča, kas ir bijis spēka, prasmju un izveicības simbols tukstošiem gadu.

1282 2 60 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 60

0/2000

Fonā vaig ieslēgt game of thrones intro, kad lasa rakstu. emotion

25 0 atbildēt

Katana ir visefektīvākais. Tikai priekš viduslaikiem tas bija daudz pa tālu lai satiktos bruņinieki un samuraji

15 1 atbildēt

Lielisks raksts! emotion

9 0 atbildēt

katanas fani var nomierināties. nav, tur nekā izcila. prasta viduvējība, atbilstoša ne visai attīstītai metalurģijai un metālapstrādei. bet pietiekoši labi piemērota cīņai savā nostūrī, kur nav karotāju ar normālu aizsargekipējumu. katana nekad nebija samuraja matierocis, to tādā rangā iecēla Holivuda. un visa pseidoslava arī no turienes. 'vēsturiski pat Korejas zemniekus nespēja pakļaut. Vienmēr tika sasisti lupatās. Kad beidzot tika radīta Rietumu pasaules noteikumiem atbilstoša armija, tad arī sāka iekarot kaimiņu zemes.

Katana neefektīvs ierocis, ar kuru maksimālā efekta panākšanai jāoperē ar abām rokām. Satverot rokturi priekšejā roka kalpo, kā spēka roka, aizmugurējā vadošā. Pateicoties nepareizam lenķim attiecībā starp asmeni un rokturi, cirtiena laikā mākslīgi jāpiešķir velkoša kustība, savādāk cirtiens "negriezīs". Izmēģinājumos ar katanu pat rinķīšu bru;nukreklu nespēja pārcirst. Kad līdz japānai nonāca holandiešu tirgotāji, tad tiem nācās izmest pūku ar samurajiem un tos piespiest stāties tirdzniecības  darījumos. Jau pēc pāris sadursmēm holandieši atteicās  no saviem abordāžas zobeniem, jo daudz efektīvāk pret japāņu zobencīņas stilu noderēja parasts rapieris un attiecīgi cīņas paņēmieni. Starp citu, pie vienāda garuma katana ir vidēji smagāka, nekā eiropiešu zobeni.

6 0 atbildēt

labs!!!

2 0 atbildēt

Katana ir visefektīvākais. Tikai priekš viduslaikiem tas bija daudz pa tālu lai satiktos bruņinieki un samuraji .....

Varbūt attīstīties vajadzēja vienlaikus ar pārējo civilizēto pasauli? Bet sadursmi ar eiropiešiem viņi piedzīvoja ap 1590.gadu, kad 200 samuraju vienība kopā ar aptuveni 700 ķīniešu "pirātiem", izciliem austrumu cīņu "māākslu" meistariem, mēģināja ieņemt Manilu. Uzbrukums sākās naktī. Pilsētu aizstāvēja aptuveni 60-70 spāņu, no kuriem aptuveni puse karavīri, pārējie tirgotāji un amatnieki. Vietējie cīņās neiesaistījās. Nākamajā dienā pilsētai palīgā atsteidzās patrulā bijušais virsnieks Huans de Solsedo (par vārda pareizību nevaru būt pārliecināts) ar vēl kādiem 30 karavīriem. Spāņu bruņojums: 10-12 arkebūzes (visas zaudētas pirmajā dienā), daži arbaleti un tā laika spāņiem tradicionālie  aukstie ieroči. Tika izkauti visi samuraji un vēl bariņš pirātu, atlikušajiem izdevās aizbēgt. Spāņi zaudēja ap 30 kritušo.

Eiropieši, šīs planētas labākie karotāji un viņu ieroči ir bijuši pārāki visos gadsimtos. Piemēram Maķedonijas Aleksandrs, maķedonieši bruņoti ar bronzas ieročiem un ādas/bronzas bruņām aizstaigāja līdz pat Indijai, pa ceļam izcīnot daudzas kaujas, kur vienmēr bija mazākumā. Indijā saskārās ar neredzētiem "balta metāla" ieročiem un bruņām. Baltais metāls - tērauds. Bronza pret tēraudu + skaitliskais mazākums = uzvara. 

2 0 atbildēt

Vēl ir Džedaju zobens, ar to verķi arī ir sasmalcināti daudzi emotion

2 0 atbildēt

 emotion 

2 0 atbildēt

Turpini par jaunāku laiku zobeniem un to līdzīgajām alternatīvām (durkļi, naži un tml)... liekas, ka detalizēts info hronoloģiskā secībā par to te vēl nav manīts (neesmu pārbaudījis) :)

2 0 atbildēt

Super! Man patīk... emotion

Labs raksts! emotion

2 0 atbildēt

''A kur tad katana?''

Ap katanas dižību ir aizfanojušies daudzi. Tas ir parasts zobens ar saviem +/-. Es teiktu to much overrated. Man subjektīvi pašam liekas eiropiešu zobeni vislabākie. Piem., vikingu ulfberts ir vienk. fantastisks zobens, delj savas formas (kas kopē dubul-t formas metala sijas šķērsgriezumu, tas ir liela stipriba attieciba pret masu) un kvalitatīvā metāla (augstāka metāla tīrība, dēļ lielass izgatavošanas temp.)

Šis ir katanas faniem

http://www.youtube.com/watch?v=XLWzH_1eZsc

2 0 atbildēt

Eiropieši zaudētu vienos vārtos, ja Japānas samuraji izdomātu atceļot līdz eiropai.

....

Un kā viņi atceļotu, ja regulāri norāvās no korejiešiem?

1 0 atbildēt

un kur tad katana? nevar būt ka tas parādijies daudz vēlāk?.

ir tāds vikingu zobens ''ulfberts'' kurš skaitijās itkā labākais. 

0 0 atbildēt

Tāds nekāds raksts, jo zobenu vēsture ir ļoti bagāta, un par to uzrakstīt dažos teikumos un ar dažām bildēm... sorry, nekas labs nesanāks. Enciklopēdiju neprasu, bet varbūt labāk par kko konkrēti un plašāk.

Un tad vel te tādi pro komentētāji salasījušies, ka prieks, kur tu rodies :P Rokā zobenu nav turējuši, bet ooo pipec, katana, vot eto delo, pats krutākais agrigāts :D

0 0 atbildēt

5. Tiem bija kaut kād nosaukums, čista zinu. Tik neatceros kāds.

0 0 atbildēt

Žēl kad nav kaut kas par Japāņu Samuraju zobenu, jeb Katanu. Bet raksts patika :)

0 0 atbildēt

Man no bērnības nez kpc patīk zobeni.

0 0 atbildēt

un 5. angliski deevee par two and half hand sword vai latviski pusotrrocis un jaatniekam tas bija pa garu un smagu

0 0 atbildēt
MJ avatarsMJ

Labs raksts! :) 

1 1 atbildēt

Japāņu katana kur?  Kā bija tas raidijums, kur pārbaudija ieročus. Vienu reizi arī zobenu pārbaudija pēc teorijas viseffektīvākais zobens, kas jebkad tika izveidots bija japāņu katana, lai gan tas nevarēja būt īpaši effektīvs pret viduslaiku cietajām bruņām ņemot vērā, ka viduslaikos retais varēja atļāuties zobenus un bruņas tad tomēr es uzskatu, ka katana paliks visu laiku labākais zobens.

2 2 atbildēt