local-stats-pixel fb-conv-api

9 zudušās Latvijas vērtības .6

30 5

9 Latvijas brīnumi, kas mūsdienās ir pazuduši uz visiem laikiem. Tie ir gan dabas pieminekļi, gan arhitektūras šedevri . (būdamiem, Latvijas patriotiem ir interesanti uzzināt, kāda tā bija , pirms +/- 100gadiem utt, un kā tā ir mainijusies. ) Enjoy .

1.

Kokneses pilsdrupas (Viena no Latvijas spilgtākajām ainavām ap 1930~ gadu. Pļaviņu HES būvniecības laikā, aplūdināja Daugavu, kas aprija sevī daudzas Latvijai unikālas vērtības.

2.

Ļoti reta fotogrāfija, kas uzņemta ap 1930~ gadu. Toreiz Rīgas dzelzceļa staciju rotāja jumta karkass virs peroniem. Toreizējā stacija nojaukta 1959 gadā, kur tagad slejas Origo centrs.

3.

Agrāk pār Daugavu, Rīgā - šķērsoja 2 dzelzceļa tilti, viens vilcieniem un otrs gājējiem. Kara laikā abus uzspridzināja. Atjaunoja tikai dzelzceļa tiltu priekš vilcieniem.

4.

Ar teikām apvītā 18 metrus iespaidīga Staburaga kaļķakmens klints Daugavas krastos vēl atradās pirms 1950 gada, līdz PSRS neuzbūvēja Pļaviņu HES .

5.

Daugavas klinšu krasti bija unikāla dabas ainava visā Ziemeļeiropā, ko iznīcināja Pļaviņu HES .

6.

Uzvaras kolonna, Jēkaba laukumā agrāk slējās sarkanā metāla uzvaras dieviete. 1938 gadā statuju nojauca un tā daļas nosūtīja uz Krievijas apgabaliem.

7.

Iespaidīgākā un skaistākā dzelzceļa stacija uzbūvēta Latvijas pirmās neatkarības laikā ap 1925 gadu. 2 pasaules kara laikā nobombardēta. Tā vietā PSRS uzbūvēja savu dzelzceļa staciju. 2014 gadā stacija tika renovēta. Siguldas stacija.

8.

Rožu laukums, Liepājā bija izsmalcināta atpūtas vieta 19-20gs bagātniekiem. Apkārt laukumam tika uzceltas izcili arhitektoniskas ēkas, kas kara laikā tika nojauktas.

9.

Pērses upes krastā novietotais piemiņas akmens atrodas tajā vietā, kur līdz 1966. gadam atradās Pērses ūdenskritums. Tas te, iespējams, atrodas arī vēl šodien, bet citā statusā, jo minētajā gadā uzceltā Pļaviņu HES, ūdenskritumu appludināja, paceļot ūdens līmeni par ~30 metriem. Purva bridējs - filmā pēdējo reizi redzams Pērses ūdenskritums pirms tā applūdināšanas .

Paldies , par skatīšanos .

30 5 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000

Varēji jau nu pielikt bildīti pie katra, vismaz kārtīgs raksts būtu sanācis

3 0 atbildēt

un fakti būtu tieši tādi paši kā citā rakstā un secība tā pati, atlika vēl bildes pielikt, tās pašas.

1 0 atbildēt

Es ieliku bildesx ,bet pazuda :/

0 0 atbildēt