local-stats-pixel fb-conv-api

20 lietas, kuras jāizstāsta bērniem par Atmodas laiku!11

62 1

Jaunākā no Latvijas simtgades filmu programmas kinolentēm ir ģimenes filma par 1989. gada vasaru. Stāsts veidots uz Atmodas laiku fona - četras meitenes savā vaļā pavada vasaru ārpus Rīgas, pārdzīvojot šo trauksmaino laiku bez pieaugušo uzraudzības.

Lai Paradīze 89 būtu ne vien skaista izklaide, bet arī vērtīgi pavadīts laiks kopā ar ģimeni, vecāki ir aicināti gan pēc, gan pirms noskatīšanās stāstīt bērniem savas atmiņas, skaidrot filmā redzētu un uzsākt sarunu par vēsturiski nozīmīgiem notikumiem un, protams, arī par ikdienišķākām lietām. Te būs 20 idejas sarunu tematiem!

Biļetes var iegādāties šeit, vairāk informācijas uzzini šeit un šeit vari apskatīt visu seansu sarakstu visā Latvijā. Rāda gandrīz visos novados!

62 1 11 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 11

0/2000

Man šo var nestāstīt, pats labi atceros. Bet ne viss šeit ir precīzi apskaidrots:

1. Ne tikai slēpās, bet bija Ntās metodes, kā "izkrist" med. apskatē, dēļ kā neņēma armijā. No armijas izvairījās tā iemsla dēļ, ka jaunos šmurguļus aizsūtīja nezin kur dienēt, arī uz īstu karalauku.

2. "Jo padomju iekārta bija tik laba, ka tikai garīgi slims cilvēks varēja iedomāties to kritizēt."

4. Runā, ka mucas apakšā esot dzīvojušies tārpiņi. Es gan padomju kvasu īsti netiku provējis nez kāpēc.

5. Īstie vīri ņēmās ar magnetafona lentēm ne kasetēm.

6. Šito stāstu visiem - 31. decembra vakarā ar tēti stāvējām pāris tūtkstošu garā rindā (pa visu pilsētas laukumu) pēc maizes emotion

7. Pa starpu vēl bija Latvijas rubļi (repšiki) - pārejas nauda. Pāreja uz latiem notika pēc kursa 200:1

8. Šis gan nez vai ir padomju laiku atklājums.

9. Televizors bija milzu dārgums - varēja maksāt pat pusi gada algas. Loģiski, ka to centās saaudzēt maksimāli. Manā ģimenē gan televizoru neapklāja.

10. Drīzāk vajadzējā pieminēt valūtas veikalus, kur padomju ļaudis iepirkās par ārzemju radu atsūtītajiem dolāriem. Tur gan esot varējis dabūt "eksotiskas" preces.

11. Piedalījos, bet nozīmīgākais ir tas, ka šo visu saorganizēja visai ātri un gana precīzi bez mobilajiem, epastiem un interneta.

12. Es drīzāk teiktu ka mīkstais.

13. Šo laikam varēja gandrīz vienmēr dabūt veikalu plauktos.

15. Bija arī pretēja kustība - interfronte ar Rubiku priekšgalā.

16. Tikai ar niansi, ka milicija bija militāra struktūra ne civila.

18. "Valstij" resursi bija vairāk kā gana, tikai tie nenonāca līdz iedzīvotājiem slimas komandekonomikas un militāri rūpnieciskā kompleksa dēļ.

19. Precīzi. Tukša alus pudele maksāja 20 kapeikas, māzā selgas cepumu paciņa ar 12 cepumiem arī maksāja 20 kapeikas. Par tālāko man nav jāstāsta emotion

20. Man vairs nebija.

6 0 atbildēt

par kvasa mucām - kontrle bija - un gana stingra..

Tas pats musdienu  Pārtikas un veterinārais dienests - tka nosaukums bija cits - funkcijas praktiski identiskas, un ļoti ispējams ka dažs labs darbineks ir tas pats..

SanEpid Stacija - saucās...

Toreiz varēja arī cietumā tikt, ne tikai soduanaudu dabūt..  Mucas mazgāja, un nekādi tārpi tur nedzīvoja..  tas ir tikai mīts..

Mucās tirgoja arī alu ne tikai kvasu..  Un bija tādas sadalītās mucas - kur bija gan alus gan kvāss emotion

6 0 atbildēt

1. šis apgalvojums ir izteikts pārspīlējums. līdz 80 -to gadu pašam beigām izvairīšanās no armijas nenotika masveidā bēguļojot,  tam vienkārši nebija jēgas -vieglāk bija nodienēt, nekā ilgus gadus  bēguļot.jo tāds bēglis nevarēja dabūt sev mājokli, nevarēja strādāt, ieviest ģimeni, nu un kas vēl gribētu tādu gadiem ilgi uzturēt, nebija jau privātbiznesu kur varētu par aploksni strādāt emotion izvairīšanās vairāk notika simulējot slimības, ieviešot vismaz divus bērnus - daži pat slēdza fiktīvas laulības ar vientuļām daudzbērnu mātēm. neņema armijā no pedagoģiskās augstskolas, nu un bija vēl daži varantu. tad kad PSRS sāka brukt , tad gan daudzi vienkārši slēpās. bet tas ilga kadus 2 gadus. 

par TV -to sedza jo uzskatīja ka saules gaisma bojā kineskopu, nevis no slēpās no ļaunas acs emotion

6 0 atbildēt

Pirmajos padomju gados bija trakāk, vēlāk ne tik ļoti. 

Jā, deficīts bija, bet badā neviens nenosprāga. Eiropas Savienībā deficīta nav, bet badā sprāgstošie ir. 

Arī darbs bija un bija jāstrādā, neļāva sēdēt mājas līdz 30 gadu vecumam un neko nedarīt. Tagad dzīvo uz pabalstiem. 

Ulmaņa laikos redzējām ko Latvija var sasniegt bez Maskavas un bez Briseles, bet muh Eiropas Savienības cilvēku tiesības, jādod jebkuram tiesības ieperināties mūsu valdībā un atņemt mūsu īpašumus, vai tas krievs, žīds, ķīnietis vai arābs. 

5 0 atbildēt

 emotion 

4 0 atbildēt

es ka siks bi es a nodev pudel lai tik pie saldejum, tie lab laik bij

2 0 atbildēt

Viss jau ļoti jauki! Tikai tā roku sadošanās ir jau pārspēta! 

3 2 atbildēt

Papildinājums- 7. Iegūstot neatkarību ieviesa savu naudu - latu. Pēctam ieviesa eiro jo atkal zaudēja neatkarību.

1 2 atbildēt