local-stats-pixel fb-conv-api

11. septembris minūti pa minūtei 2. daļa29

470 5

1. daļa - http://www.spoki.lv/vesture/11-septembris-minuti-pa-minutei-1/433245">http://www.spoki.lv/vesture/11-septembris-minuti-pa-minutei-1/433245

Šis raksts nav par to, nez kādām sazvērestības teorijām par to cik pati ASV valdība bija tajā visā iesaistīta un zinoša. Šis ir raksts par 11. septembra notikumiem no skatpunkta, kas atzīts par oficiālo notikumu hronoloģiju.

Viss ir manis tulkots, tāpēc atvainojos ja ir kādas neprecizitātes notikumos vai atsevišķos vārdos.

9:37 No radariem pazūd un pēc mirkļa pentagonā ietriecas American Airlines reiss 77. Laimīgā kārtā lidmašīna ietriecas Pentagona korpusā, kurā nesen vien veikti remontdarbi un neatradās tik daudz cilvēku, kā citās Pentagona daļās.

9:38 United Airlines reiss 93 (pēdējā no nolaupītajām lidmašīnām, kas vēl atrodas gaisā) ir pabeigusi apgriešanās manevru un uzņem kursu Vašingtonas virzienā.

9:40 Transporta sekretārs Normans Mineta, kurš atrodas bunkurā zem Baltā nama zvana Federālās Aviācijas Administrācijas (FAA) operāciju centram, kuri novēro, kā reiss 77 tuvojas Vašingtonai, ziņas par to, ka lidmašīna ir ietriekusies Pentagonā vēl nebija sasniegušas ne FAA, ne Balto namu. Mineta kliedza telefonā uz Monti Belgeru no FAA: <Monte, dabū visas lidmašīnas zemē!> Tā bija bezprecedenta pavēle, gaisā atradās 4546 lidmašīnas. Belgers, FAA darbības administrators, pavēli pārlaboja par ieteikumu un atbildēja: <Mēs esam sākuši lidmašīnu nolaišanu, viss notiek pēc pilotu individuālās piesardzības līmeņa.> Mineta ar šo atbildi bija neapmierināts un turpināja kliegt: <Piedrāzt pilotu piesardzības līmeni! Dabū tās sasodītās lidmašīnas zemē!> Šajā brīdī FAA atceļ visus komerciālo avio satiksmi un pavēl visām pasažieru un kravas lidmašīnām nekavējoties nosēsties. Gaisā atļauts atrasties vien militārajam un medicīniskajam avio transportam. Šāda pavēle ir pirmā šāda veida pavēle ASV vēsturē.

9:42 United Airlines reisa 93 pasažieris Marks Bingems zvana savai mātei: <Mamm, te Marks. Es gribēju tev pateikt, ka es tevi ļoti mīlu. Es zvanu no lidmašīnas. Mēs esam nolaupīti. Te ir trīs vīrieši un viņi saka, ka viņiem esot bumba.>

9:45 Buša auto konvojs pamet Emmas E. Bukeras pamatskolu, lai dotos uz Air Force One (prezidenta lidmašīnu) Sarasotas-Bradentonas Starptautiskajā lidostā.

9:45 Tiek pilnībā evakuēts Baltais nams un Kapitolijs.

9:45 Vēl viens United Airlines reisa 93 pasažieris Tods Bīmers cenšas sazvanīt savus tuviniekus, bet viņu savieno ar Verizon sakaru centru. Viņš pastāsta, ka abi piloti ir nogalināti un 2 nolaupītāji ir pilotu kabīnē, vēl viens sargā kabīnes durvis, bet ceturtais sargā lidmašīnas aizmugurē sadzītos 27 pasažierus. Vēl Bīmers izstāsta, ka pasažieri esot nolēmuši uzbrukt nolaupītājiem (lai gan ko viņi darītu, piemēram, teroristu nogalināšanas gadījumā, ja abi piloti ir miruši, nav zināms). Sarunas beigās ir dzirdams jautājums: <Vai jūs esat gatavi? Aiziet!> Tajā pašā laikā pasažieris Toms Bernets zvana savai sievai Dīnai, kura pastāsta viņam par lidmašīnas ieskriešanu Pentagonā, bet Toms stāsta: <Man šķiet, ka viņiem nemaz nav bumbas, bet viņi to stāsta tikai, lai mūs iebiedētu.>

9:47 Trauksmes līmenis visā pasaulē tiek pacelts no Alfa uz DefCon 3, augstākais bīstamības līmenis, kurš nav izmantots, kopš 1973. gada Arābijas-Izraēlas kara.

9:49 Beidzot Vašingtonā ierodas F-16 iznīcinātāji.

9:49 Tiek evakuēts Pitsburgas Starptautiskās lidostas sakaru tornis.

9:55 Bušs ierodas Sarasotas-Bradentonas Starptautiskajā lidostā.

9:55 Čeinijam tiek izstāstīts, ka iznīcinātāji ir Vašingtonā un reiss 93 tuvojas tai. Uz jautājumu vai iznīcinātājiem sastopoties ar pasažieru lidmašīnu vajadzētu to notriekt, atbilde ir apstriprinoša. Jautājums tiek uzdots vēlreiz, lai pārliecinātos, atbilde nemainās.

9:58 Reisā 93 sākas sadursme starp pasažieriem un teroristiem. dispečeru centrā ir dzirdams notiekošais, jo kāds pasažieris ir pirms uzbrukuma piezvanījis uz 911. Ir dzirdami kliedzieni. Kāds visu laiku atkārto: <Mēs esam nolaupīti!> Tāpat bija dzirdams, ka notiek cīņa. Dažus mirkļus pirms saruna pārtrūkst ir dzirdams, kā kāds no nolaupītājiem kliedz: <Allah akbar!>, kas nozīmē <Dievs ir varens!>

9:59 Air Force One (ASV prezidenta lidmašīna) paceļas no Sarasotas-Bradentonas Starptautiskās lidostas. Tā ir ceļā uz Vašingtonu. To nepavadīja neviens militārais lidaparāts, lai arī netālu atradās vairākas gaisa spēku bāzes.

9:59 Pēkšņi sabrūk Pasaules Tirdzniecības Centra dienvidu tornis. Ielās gāžas drupas un putekļu mākonis aprij Manhetenas dienvidus. Cilvēki panikā skrien pa pilsētas ielām, mēģinot aizbēgt no smacējošā putekļu mākoņa.

10:00 Bils Vraits, kurš lido ar nelielu lidmašīnu saņem ziņu no gaisa satiksmes kontroliera ar jautājumu vai tuvumā nav saskatāms United Airlines reiss 93. Viņš to pamana aptuveni 5 kilometru attālumā – pietiekami tuvu, lai saredzētu United Airlines krāsas. Tad gaisa kontrolieris pavēl Vraitam tikt pēc iespējas tālāk no reisa 93 un maksimāli ātri nosēsties.

10:02 Pēc radaru informācijas tiek uztverts United Airlines reisa 93 signāls netālu no Šenksvilas Pensilvānijas štatā.

10:06 Pēc seismiskajiem rādījumiem šajā mirklī reiss 93 ir nogāzies. Tas noticis netālu no Šenksvilas, aptuveni 130 km attālumā no Pitsburgas. Neviens lidmašīnā esošais neizdzīvoja.

10:07 Ņujorkas Policijas Departamenta helikopters ir pa radio paziņo, ka PTC ziemeļu tornis ir sasvēries un ir pamats domāt, ka tas sabruks.

10:10 FAA pavēl visām lidmašīnām nosēsties tuvākajā lidostā.

10:10 FIB mītne tiek pilnībā evakuēta.

10:10 Sabrūk Pentagona E sekcija.

10:13 Aptuveni 12 tūkstoši cilvēku tiek evakuēti no ANO mītnes Ņujorkā.

10:24 Visi uz ASV ienākošie transatlantiskie reisi tiek novirzīti uz Kanādu.

10:28 Pasaules Tirdzniecības Centra ziemeļu tornis sabrūk.

10:41 Air Force One tiek ieteikts nedoties uz Vašingtonu, kā tas bija plānots, bet gan palikt gaisā pēc iespējas ilgāk.

10:45 Visas valsts iestādes Vašingtonā ir pilnībā evakuētas.

10:53 Tiek atliktas šajā dienā paredzētās un jau iesāktās Ņujorkas pilsētas pašvaldības vēlēšanas.

10:54 Izraēla evakuē visas savas diplomātiskās iestādes Savienotajās Valstīs.

11:00 Pilnībā tiek evakuēti augstākie debesskrāpji visā ASV, tāpat tiek slēgti neskaitāmi apskates objekti.

11:40 Air Force One ierodas Barksdeilas Gaisa Spēku bāzē Luiziānā.

11:45 No Braksdeilas bāzes prezidents Bušs veic nelielu runu, norādot, ka terorisms pret ASV netiks pieciests, kā arī to, ka ir noticis uzbrukums brīvībai, un brīvība tiks aizstāvēta.

12:15 ASV robežas ar Kanādu un Meksiku ir uzstādītas ar visaugstāko drošības pakāpi, bet netiek slēgtas.

12:16 FAA paziņo, ka visas lidmašīnas, kurām tika pavēlēts nosēsties 9:40, ir nolaidušās.

12:36 Bušs no Barksdeilas Gaisa Spēku bāzes uzstājas televīzijā. Viņš runā saraustīti, daudz pārsakās un bieži ieskatās pierakstos. Viņš lūdz visus pievienoties lūgšanām par bojā gājušajiem un cietušajiem. Tāpat viņš saka: <Savienotās Valstis vajās līdz notvers un sodīs, tos, kuri ir atbildīgi par šiem gļēvajiem uzbrukumiem.>

13:00 Ugunsdzēsēji joprojām cīnās ar liesmām Pentagonā.

14:30 Senators Džons Makkeins apraksta uzbrukumus, kā kara darbību.

14:49 Ņujorkas mērs Džiuliani preses konferencē paziņo, ka metro un sabiedriskā autobusa pārvadājumi pilsētā ir atjaunoti. Kad jautāts par bojāgājušo skaitu, Džiuliani atbild, ka nevēlas spekulēt par to.

15:55 Džiuliani paziņo, ka ievainoti ir ap 2100 cilvēku, no tiem kritiskā stāvoklī esot ap 200.

16:00 CNN Nacionālās Drošības korespondents Deivids Ensons paziņo ASV augstākajām amatpersonām, ka ir paliela iespējamība, ka terora aktos ir iesaistīts bin Ladens. To viņš pamato ar saviem atklājumiem un izpēti laika posmā pēc terora aktiem.

16:10 Parādās ziņojumi, ka PTC kompleksa 7. ēka ir liesmās.

16:30 NORAD noraida spekulācijas, ka viņi būtu vainīgi pie tā, ka reiss 93 nogāzās.

16:36 Prezidents Bušs pamet Offutas Gaisa Spēku Bāzi Nebraskā, kurā viņš ieradās agrāk no Barksdeilas. Bušs dodas uz Vašingtonu, Air Force One ceļā pavada F-16 iznīcinātājs.

17:00 Vien tagad parādās pirmie video materiāli no reisa 93 avārijas vietas. Savādi, ka televīzijām bija vajadzīgas gandrīz 7 stundas, lai parādītu kaut kādu video materiālu no šīs avārijas vietas.

17:15 CNN ziņo, ka Pentagonā joprojām plosās liesmas.

17:20 Sabrūk 47 stāvus augstā Pasaules Tirdzniecības Centra 7. ēka. To smagi sabojāja PTC Ziemeļu tornis, kas burtiski uzgāzās tai virsū. Ēka bija evakuēta jau ilgi pirms sabrukšanas.

17:30 Tiek spriests, ka reiss 93 ir bijis ceļā uz vienu no šiem mērķiem – Baltais nams, ASV Kapitolijs vai militāro bāzi Deivids. Vēlāk noskaidrojas, ka mērķis ir bijis Kapitolijs.

18:00 Irāka paziņo, ka uzbrukumi ir ASV noziegumu pret cilvēci rezultāts.

18:40 ASV Aizsardzības sekretārs Donalds Ramsfelds notur preses konferenci Pentagonā. Viņš paziņo, ka Pentagons ir darboties spējīgs un rīt tas darbosies.

18:54 Bušs ierodas Baltajā namā. Viņš plāno 20:30 uzrunāt tautu tiešajā ēterā.

19:02 CNN darbiniecie Paula Zāne ziņo, ka Mariota viesnīca, kas atrodas netālu no PTC ir uz sabrukšanas robežas. Tāpat viņa stāsta, ka Ņujorkas tilti ir atvērti satiksmei prom no Manhetenas.

19:45 Ņujorkas Policijas Departaments atklāj, ka 78 policisti ir bezvēsts pazuduši. No aptuveni 400 pirmajiem ugunsdzēsējiem notikuma vietā, gājusi bojā ir aptuveni puse.

20:30 Bušs uzrunā tautu: <Tūkstošiem dzīves pēkšņi tika aprautas.> Viņš lūdz visus aizlūgt par otrdienas 11. septembra upuriem, viņu tuviniekiem un draugiem. <Šie terora akti sagrāva dzelzi, bet tie nespēs sagraut Amerikas dzelžaino spēku.>

21:00 Bušs tiekas ar visām Nacionālās Drošības konsulāta amatpersonām, lai pārrunātu šīsdienas notikumus un apspriestu nākotnes darbības.

21:57 Džiuliani atklāj, ka Ņujorkas skolas rīt būs slēgtas, kā arī to, ka vairāk brīvprātīgo glābšanas darbos nav nepieciešami. Viņš paziņo, ka vēl ir cerības atrast izdzīvojušos PTC gruvešos.

22:49 CNN reportieris Džonotans Karls ziņo, ka katrā no nolaupītajām lidmašīnām ir bijuši 5 nolaupītāji bruņoti ar nažiem.

23:00 Kara kabinets beidz savu sanāksmi un ir nolēmuši uzsākt militāru uzbrukumu pret Afganistānu, kura atbalstījusi šo terora aktu norisi.

23:00 Parādās ziņas par izdzīvojušajiem PTC drupās, kuri ir zvanījuši uz 911 vai mājām. Šīs baumas gan netiek apstiprinātas.

23:08 Bušs Baltajā namā paziņo: <Mums šķiet, ka tas ir Osama bin Ladens.>

23:59 Apvienoto Nāciju Organizācijas Pasaules Miera diena noslēdzas.

Bojā gājuši: Pasaules Tirdzniecības Centrā – 2819,no tiem Ņujorkas ugunsdzēsēji – 343, Ņujorkas un Ņūdžersijas štatu policisti – 37, Ņujorkas pilsētas policisti – 23, Pentagons – 189, reiss 93 – 44. Kopējais bojā gājušo skaits 3052.











470 5 29 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 29

0/2000

nespēju noticēt, ka pagājuši jau 10 gadi....

77 0 atbildēt

ŠIS RAKSTS LIEK JUSTIES VECAM,JO IR PAGĀJUŠI JAU 10 GADI! emotion

45 0 atbildēt

World Trade Center,Šī bija laba filma par 11,septembri.Iesaku noskatīties emotion

11 2 atbildēt

ka sauca to filmu kur no kreslas bija aktieris, bet filma par 11 septembri. Ja nemaldos bija piemiņas filma kkas tāds.

7 1 atbildēt

Mineta emotion zinu, ka nav smieglīgs šis atgadījums, bet tas vārds...

3 0 atbildēt

Vai tiešām vēl ir tādi, kas tic ka to izdarīja teroristi. Viss bija pārāk 'skaisti' un precīzi, lai tas būtu vienkāršs terorakts.

1 0 atbildēt

Nolādētā politika

1 0 atbildēt

šis info ir no patiesības tāls!

1 0 atbildēt

Nu skumji un viena no briesmīgākajām traģēdijām pasaulē!

1 0 atbildēt

Tnx Man

1 0 atbildēt

baigi atbilst filmai Knowing !!!

1 0 atbildēt

Visiem priecīgu 11. septembri

2 1 atbildēt

video nebiju redzējusi,+ par to!

0 0 atbildēt

Obama cover up!

0 0 atbildēt

ko neierasktiji par zinam CNN vai ka to kanalu sauc kur 3stundas pirms avarijas jau bija rasktits ka noticis terorakts un dvinu torni ir iznicinati :D

0 0 atbildēt

Tajā dienā pasaules varenākā nācija tikai notriekta uz ceļiem. Grūti iedomāties izjūtas, ja uz pasaules notiktu vēl tāda traģēdija. 

0 0 atbildēt

Es domāju, ka būs bildes, minūti pa minūtei...

0 0 atbildēt

labs raksts,plash izklaasts,un foto:)

0 0 atbildēt

Tā skaņa, kad viņi krīt......brrrrrrrr..... Skrien caur kauliem. Žēl, tos cilvēkus kas aizgāja bojā! emotion

0 0 atbildēt

jopcik popcik, jau 10 gadi mna tolaik bija 13!!!!!! un tagad jau biku vairāk, ak dievs kā tie 10 gadi ātri pagāja!!!!!!

0 0 atbildēt