local-stats-pixel fb-conv-api

10 fakti par dārzeņiem1

Spied like un atvainojiet par kļūdām!! Sorry bet nebūs bildes fakti būs sarindoti vietās

Dārzeņi – pilnvērtīga uztura neaizstājama sastāvdaļa un pilnvērtīgs uzturs ir viens no veselības priekšnosacījumiem. Svaigi dārzeņi satur daudz vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu. Populārākie no vietējiem dārzeņiem ir sīpoli, bietes, ķirbji, burkāni, kāļi un rutki. Teiksiet ka šie fakti ir zināmi ikvienam?! Pacentīsimies šajā rakstā pavēstīt ko interesantāku.


10. vieta : Rāceņus senāk zemē sēja ar spļaušanu. Tas tādēļ, ka rāceņu sēklas ir ļoti sīkas. 1 kg to ir vairāk nekā miljons, un ar rokām tās nevar izsēt. Tomēr arī spļaušana nav viegla lieta. Tāpēc labākie “spļāvēji” tautā tika turēti augstā godā.

9.vieta : Krievijā biešu novārījumu izmantoja kā dezinficējošu šķidrumu un, protams, ēda bietes gan vārītā, gan svaigā veidā. Bietes Krievijā nokļuva no Bizantijas. Par to liecina vārdu līdzība. Grieķu valodā – “sfekeli” , krievu valodā – “svekla”.

8. vieta : ir daudz dažādu kāpostu veidu : sarkanie kāposti, kāposti, ziedkāposti . . . Marks Tvens ziedkāpostus sauca par kāpostiem, kuri ir beiguši koledžu. Brokoļus amerikāņi dēvē par “kāpostiem ar universitātes izglītību”.

7.vieta : Kartupeļi Eiropā parādījās 17. gadsimta vidū kā dekoratīvs augs. Stāsta, ka kāds admirālis šo augu atveda uz Angliju. Kad tas bija izaudzis, viņš pacienāja savus draugus ar eļļā apceptām auga lapām. Viesi ilgi spļaudījās. XVII gadsimtā Krievijas galmā kartupeļus pasniedza kā desertu. Pirms pasniegšanas tos vārīja un bagātīgi apkaisīja ar cukuru.

6.vieta : Zaļie zirnīši bija pirmie dārzeņi, kurus iekonservēja bundžās.

5. vieta : XVIII gadsimtā gurķis Anglijā bija liels retums, bet ārsti sacentās gurķa kaitīgo īpašību meklējumos. Vieni ārsti to uzskatīja par indīgu, citi – par “atdzesējošu” un saaukstēšanos izraisošu dārzeni.

4. vieta : Tomātus patiešām uzskatīja par indīgiem augiem. 1774. gada Dānijā izdotā grāmatā “Pilnīga dārzkopības rokasgrāmata” ir rakstīts : ” Šie augļi ir ārkārtīgi kaitīgi, jo padara trakus šo augļu lietotājus”. Krievijā tomātus ilgi dēvēja par “trakajām ogām”.

3. vieta : 1991. gadā Eiropā burkānus piekatīja augļu kategorijai. EES ietvaros neviens neuzdrošinās burkānus dēvēt par dārzeņiem. Tas ļauj portugāļiem turpināt burkānu ievārījuma ražošanu un eksportēšanu, jo pēc Eiropas standartiem, ievārījumus gatavo tikai no augļiem.

2. vieta : Līdz pat šim laikam speciālisti nav nonākuši pie kopsaucēja par to vai ananāss ir auglis vai dārzenis. Katrīnas II laikos augstmaņi – gardēži plaši lietoja šo augu savās dzīrēs. Tiesa ananāsu viņi pasniedz mums pavisam nepierastā veidā. Piemēram, grāfs Aleksandrs Stroganovs pasniedza ananāsu etiķī, bet pie grāfa Zavadska tos ēvelēja kā kāpostus, glabāja mucās un vārīja no tiem boršču un citas zupas.

1. vieta : Paši interesantākie no dārzeņiem ir arktiskie mārrutki. Tos var sastapt tālajā Grenlandē. Šie mārrutki zied pat tad kad ir pamatīgs un stindzinošs sals.

29 1 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000
Veģetāriešu, vegāni ir tie kas nēed piena produktus un nedzer pienu.-_-
0 0 atbildēt